Protest v Prahe: Demonštranti sa domáhali vystúpenia v ČT. Televízia: Takto to nefunguje

Protestujúci z iniciatívy "Česko na 1. mieste" opäť demonštrovali proti vláde. Vo štvrtok sa vydali na pochod Prahou k Českej televízii (ČT) a žiadali vystúpiť v živom vysielaní. Ich stálou požiadavkou je, aby prezident Miloš Zeman odvolal vládu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17.11.2022 18:13
protest, praha Foto:
Účastníci protestu v Prahe 17. novembra 2022, ktorí smerujú k budove Českej televízie.
debata (30)

Demonštranti z Opletalovej ulice v sprievode polície, antikonfliktného tímu a novinárov vyrazili smerom k Národnému múzeu. Severojužnú magistrálu, ktorá vedie popri Národnom múzeu a hlavnej železničnej stanici, polícia uzavrela. Po nej sa protestujúci presúvali smerom k sídlu Českej televízie na Kavčích horách. Niesli so sebou české vlajky a transparenty s protivládnymi heslami či sloganmi proti Českej televízii. Na čele sprievodu držali transparent s nápisom „Plán ČR na 1. mieste“.

Video

Pred Českou televíziou mali pripravené pódium, z ktorého sa demonštrantom prihovorilo niekoľko rečníkov vrátane Jany Bobošíkovej, bývalej šéfky spravodajstva ČT z čias televíznej krízy na prelome rokov 2000 a 2001.

Z pódia zaznelo, že sloboda sa musí brániť aj trestno-právnym spôsobom. Rečníci oznámili, že podajú trestné oznámenie na premiéra Petra Fialu a ďalších členov českej vlády a tiež na médiá. Česká televízia podľa nich šíri lži, krivé obvinenia a cudziu propagandu.

Organizátor Ladislav Vrabel protesty označuje za „nenásilnú revolúciu“. Cieľom je podľa neho ukázať jednotu. „Ak sa nám podarí ukázať, že viac než polovica ľudí v Česku chce demisiu vlády, bude nakoniec nutná,“ myslí si Vrabel.

Televízia: Takto to nefunguje

Česká televízia vopred avizovala, že neumožní vystúpenie Vrabela vo vysielaní. „Takto to nefunguje. Program ČT určujú pravidlá, kódexy, štandardné postupy. Nie tlak. ČT prejavy na želanie vysielať nemôže. A nebude,“ napísala vo svojom stanovisku.

česko protest praha demonštrácia Čítajte viac V Prahe demonštrovali desaťtisíce ľudí proti strachu

Medzi stále požiadavky iniciatívy „Česko na 1. mieste“ patrí pád vlády, zaistenie priamych dodávok plynu z Ruska či vojenská neutralita.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #protest #demonštrácia #Česká televízia