Pelosiová končí vo vedení Demokratickej strany: Nastal čas pre novú generáciu

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová oznámila, že sa rozhodla odísť z vedenia Demokratickej strany.

17.11.2022 18:53 , aktualizované: 19:36
pelosiová Foto:
Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas vystúpenia na pôde Snemovne v Kapitole vo Washingtone vo štvrtok 17. novembra 2022.
debata (20)

Vyhlásenie zverejnila po správe, že demokrati už v novom Kongrese nebudú mať väčšinu Vyhlásenie zverejnila po správe, že demokrati už v novom Kongrese nebudú mať väčšinu

Pelosiová Čítajte viac Pelosiová priznala, že brutálny útok na manžela ovplyvní jej plány

Osemdesiatdvaročná Pelosiová, ktorá už dlhé roky patrí medzi najvýraznejšie osobnosti americkej Demokratickej strany, sa už podľa vlastných slov v novozvolenom Kongrese nebude uchádzať o vedúce funkcie a prenechá miesto novej generácii lídrov.

„V novom Kongrese sa nebudem uchádzať o znovuzvolenie do vedúcich funkcií za demokratov," vyhlásila Pelosiová počas prejavu na pôde Snemovne reprezentantov.

Standing ovation

Podľa jej vlastných slov nastal čas na to, aby demokratov v Kongrese viedla „nová generácia“ politikov. Vo funkcii predsedníčky Snemovne reprezentantov Pelosiová skončí, keď v nej na základe výsledkov nedávnych volieb prevezme vedenie republikánska väčšina.

Nancy Pelosiová však zostane radovou členkou Snemovne ako kongresmanka za Kaliforniu, ktorou je už približne 35 rokov. Po ukončení prejavu odmenili kolegovia zo Snemovne Pelosiovú ováciou v stoji a osobnými prejavmi podpory.

Demokratka Pelosiová sa prvýkrát stala predsedníčkou Snemovne v roku 2007 a potom opäť v roku 2019. Z tejto pozície predsedala dvom pokusom o impeachment bývalého republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa. Vedúce posty v Kongrese zastávala takmer dve desaťročia.

Len v noci na štvrtok sa potvrdilo, že na základe výsledkov kongresových volieb z 8. novembra získali republikáni väčšinu v 435-člennej Snemovni reprezentantov Kongresu USA, ktorú doposiaľ kontrolovali demokrati. Tesnú väčšinu republikánom zaistilo víťazstvo ich kandidáta v jednom z kalifornských volebných obvodov.

voľby do Kongresu Čítajte viac Republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov

Moc v Kongrese Spojených štátov tak bude rozdelená, keďže kontrolu nad Senátom si aj v novom Kongrese udržia demokrati prezidenta Joea Bidena.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Demokratická strana #Snemovňa reprezentantov #Nancy Pelosiová