Viac ako polovica Čechov sa obáva tretej svetovej vojny

Čoraz viac Čechov považuje za reálne, že súčasný konflikt na Ukrajine prerastie do svetových rozmerov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorého závery v piatok exkluzívne zverejnil denník Mladá fronta DNES.

18.11.2022 08:58
ČR Praha Protest Vláda Fiala Foto: ,
Na snímke účastníci demonštrácie s názvom Nenásilná revolúcia - Česká republika na 1. mieste, na ktorej ľudia protestoval proti vláde premiéra Petra Fialu a jej podpore Ukrajiny.
debata (2)

Až 56 percent respondentov odpovedalo, že by z konfliktu na Ukrajine mohla vzniknúť svetová vojna, a 18 percent z nich je o tom presvedčených s určitosťou.

„Podľa necelej tretiny opýtaných tento konflikt vo svetovú vojnu prerásť nemôže, ale len štyri percentá sú si tým rozhodne isté. To len potvrdzuje obavu verejnosti. A utorkový incident za poľskou hranicou tomu nahráva. Hoci každý z nás sa obáva trochu iných dôsledkov vojny,“ cituje riaditeľa Medianu Přemysla Čecha portál iDNES.

Prieskum s reprezentatívnou vzorkou viac ako tisíc respondentov robil Median pred týždňom, teda ešte pred dopadom strely na poľské územie, ktorá v utorok zabila dvoch ľudí. „Naša spoločnosť je výrazne vyhranená a rozdelená. V inom výskume sa ukázalo, že väčšina Čechov stojí na strane Ukrajincov a praje im víťazstvo, avšak títo aj tí, ktorí sympatizujú s Ruskom, sa evidentne boja eskalácie,“povedal Čech pre Mladá frontu DNES.

Ďalší na rade?

„Vojna je blízko, sme po Ukrajine de facto ďalší na rade. Vlastne je jedno, kto komu fandí. Väčšina ľudí sa obáva, že konflikt sa naozaj môže rozrásť,“ komentuje prieskum Čech.

Experti sa pritom snažia Čechov upokojovať. Bezpečnostný analytik Josef Kraus z brnenskej Masarykovej univerzity rozhodne nepredpokladá, že by konflikt na Ukrajine mohol prerásť vo vojnu svetových rozmerov. „Na začiatku sa možnosť, že by mohla začať tretia svetová vojna, zdala byť oveľa pravdepodobnejšia ako teraz. Týmto smerom sa vojna vôbec nevyvíja,“ cituje ho Mladá fronta DNES.

Pochyby a strach vo februári alebo neskôr na jar podľa Krausa mohla vzbudzovať predovšetkým nevedomosť. „Na začiatku nebolo úplne jasné, ako rýchlo budú ruské ozbrojené sily schopné dobývať Ukrajinu, či náhodou nebudú pomýšľať na dobývanie iných častí Európy, predovšetkým pobaltských krajín. Vtedy boli obavy, že by mohlo dôjsť k stretu so Severoatlantickou alianciou, relatívne vyššie,“ myslí si Kraus.

Aktuálne nemá podľa Krausa na rozhorenie celosvetového konfliktu záujem ani jedna zo strán. „Ruské sily sú úplne v koncoch, je to už len papierový tiger. Síce papierovo disponujú určitou silou, počtom ľudí a zbraní, ale ukazuje sa, že reálna bojaschopnosť je veľmi nízka. Rusko pochopiteľne nebude chcieť riskovať, pretože nie je schopné vybojovať konflikt s Ukrajinou, nieto ešte s krajinami NATO,“ zhŕňa Kraus.

Obavy opozičných voličov

Prieskum Medianu ukázal, že obavy z vypuknutia tretej svetovej vojny majú častejšie voliči a podporovatelia hnutia ANO expremiéra Andreja Babiša a krajne pravicového populistického SPD pod vedením Tomia Okamuru. Oproti tomu sympatizanti vládnucej koalície SPOLU premiéra Petra Fialu si rozšírenie konfliktu na svetovú úroveň a strach z neho pripúšťajú najmenej.

Politologička Eva Lebedová z Univerzity Palackého v Olomouci to pre Mladú frontu DNES vysvetľuje tým, že obava rastie v závislosti od miery dôvery nielen voči EÚ a NATO ale aj aktuálnemu politickému vedeniu krajiny, pričom veľkú úlohu v tom zohrávajú proruskí dezinformátori a propaganda.

„Sympatizanti ÁNO a SPD súčasnej vláde nedôverujú a mnohí z nich majú pocit, že sú ohrozené bezpečnostné záujmy Českej republiky práve tým, že aktívne podporujeme Ukrajinu. Sympatizanti súčasnej vlády dôverujú tomu postupu, ktorý si vláda zvolila,“ poukazuje Lebedová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Česko #vojna na Ukrajine #tretia svetová vojna