Moskva je ochotná rokovať s USA na úrovni vysokých predstaviteľov, nie však o Ukrajine

Rusko je po plánovanom rusko-americkom rokovaní v Káhire o jadrových zbraniach, ktoré sa má uskutočniť koncom tohto mesiaca, ochotné rokovať s Washingtonom ďalej, a to na úrovni vyšších predstaviteľov. Novinárom to v piatok podľa agentúry TASS povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. O Ukrajine ale Moskva s Washingtonom diskutovať nemieni, dodal.

18.11.2022 11:45
Rusko / USA / Rusko-americké vzťahy / Foto:
debata (18)

V Turecku tento týždeň prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine rokovali ruskí a americkí predstavitelia, potvrdilo vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničia. Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin na svojom pondelkovom stretnutí v Ankare hovorili o „citlivých“ otázkach, uviedla Moskva.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Rokovania o New START-e v tieni vojny. USA a Rusko rokovali o jadrových zbraniach

Podľa ruského ministerstva zahraničia budú kontakty pokračovať neskôr tento mesiac, pretože 29. novembra majú v Káhire začať rusko-americké rokovania o strategických zbraniach v rámci zmluvy Nový START (New START). Rjabkov v piatok na tlačovej konferencii odpovedal kladne na otázku, či sa po Káhire plánujú rusko-americké kontakty na vyššej úrovni.

„Ak dajú Američania najavo ochotu a záujem o takéto rokovania, tak sa im nebudeme brániť,“ povedal námestník. Uviedol tiež, že ruskú delegáciu v Káhire povedie zástupca šéfa odboru pre nešírenie zbraní z ruského ministerstva zahraničných vecí Vladimir Leontiev. Zároveň ale dodal, že o Ukrajine, kde Rusko rozpútalo koncom februára vojnu, Moskva rokovať nechce.

„Čo sa týka Ukrajiny, tak s nimi (Američanmi) jednoducho nie je o čom hovoriť,“ uviedol Rjabkov. Vyhlásil, že Washington a Moskva majú v tomto ohľade diametrálne odlišné postoje, takže dialóg nie je možný.

Moskva ale dúfa, že výsledok prinesú rokovania o vydaní ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, väzneného v USA. Rokovania o výmene väzňov, súčasťou ktorých je But, podľa Rjabkova pokračujú pomocou „zvláštneho kanála“.

Dmitrij Peskov Čítajte viac Podľa Kremľa sú vzťahy Ruska a USA zlé a takými aj zatiaľ zostanú
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #rusko-americké vzťahy #vojna na Ukrajine