Raketa mu v Kyjeve zabila dcéru. Za urážku prezidenta strávi roky za mrežami

Na dva roky trestaneckého tábora odsúdili v Bielorusku 68-ročného obyvateľa Vitebska Alexandra Potapova, ktorý pri raketovom útoku na Kyjev prišiel o dcéru.

18.11.2022 12:17
Ukrajina Kyjev uarus raketový útok Rusko Foto: ,
Na snímke krv na zemi po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 10. októbra 2022. V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí.
debata (39)

O treste, ktorý rodákovi z Ukrajiny s bieloruským občianstvom vymeral vitebský regionálny súd za komentáre na sociálnej sieti, informovala ľudskoprávna organizácia Viasana, tohtoročná laureátka Nobelovej ceny za mier. Potapova uznal súd vinným z urážky bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka.

Počas ostreľovania Kyjeva ruskými jednotkami zahynula Potapovova dcéra Oxana a jeho maloletá neter prišla o nohu.

„V stave smútku a straty zverejnil 8. a 16. júla na sociálnej sieti dva komentáre, v ktorých reagoval na odpálenie rakiet z územia Bieloruska smerom na Ukrajinu, aj so zmienkou o Alexandrovi Lukašenkovi. Vyšetrenie ich kvalifikovalo ako urážlivé,“ napísal portál Currenttime.tv, podľa ktorého obžalovaný na procese plne priznal svoju vinu.

Potapov je od 25. augusta vo väzbe. Podľa ľudskoprávnych aktivistov z Viasny obžalovaný sa na pojednávaniach sťažoval na zlý zdravotný stav, pre ktorý je nútený užívať lieky proti bolesti. „Bojím sa o svoj život,“ povedal na súde.

„Sľúbili mu lekárske vyšetrenie v nemocnici, ale napriek tomu ho posledných 94 dní držali v krutých podmienkach v cele predbežného zadržania,“ informuje Viasna na svojom webe spring96.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine