Ruský vojak chce svedčiť na medzinárodnom súde. Je proti vojne na Ukrajine

Ruský vojak Nikita Čibrin, ktorý bol členom jednotky obvinenej z páchania vojnových zločinov v Kyjevskej oblasti, vyhlásil, že je ochotný svedčiť na medzinárodnom súde o svojich skúsenostiach na Ukrajine. V piatok o tom informovala webová stránka britského denníka The Guardian.

18.11.2022 13:26
debata (29)

Čibrin (27) patril k 64. samostatnej gardovej motostreleckej brigády a po odchode z tejto jednotky v júni sa rozhodol ujsť z Ruska do Španielska a vystupovať proti vojne na Ukrajine. Tento týždeň pricestoval do španielskeho hlavného mesta Madrid.

Vojak pochádzajúci z mesta Jakutsk na ruskej Sibíri povedal, že do jednotky vstúpil 24. februára a nemal „ani tušenie“, že ide bojovať na Ukrajinu. Dodal, že nadriadení velitelia podviedli jeho i jeho druhov.

Čibrin uviedol, že počas pôsobenia na Ukrajine bola morálka medzi ruskými vojakmi „mimoriadne nízka“ a „každý sa pokúšal nájsť spôsob, ako sa dostať preč z armády“.

Vojak tiež tvrdil, že keď bol na Ukrajine, nevystrelil zo zbrane „ani raz“, a odmietol sa zúčastňovať na vojnových zločinoch.

Teraz sa snaží získať v Madride politický azyl a zaprisahal sa, že „urobí všetko, čo len môže, aby vojnu zastavil, preto je ochotný aj svedčiť na medzinárodnom sú­de“.

Mladý Rus pre denník The Guardian povedal: „Toto je zločinecká vojna, ktorú začalo Rusko. Chcem urobiť všetko, čo sa mi bude dať, aby som ju zastavil.“

VIDEO: Zásah, útek a zásah. Ruskí okupanti sa neschovajú.
Video
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine