Ukrajinskí vojaci popravili vojnových zajatcov, tvrdí Moskva. Alebo sa len bránili?

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina popravila desať ruských vojnových zajatcov. Odvolávalo sa pritom na video zdieľané ruskými účtami na sociálnych sieťach, ktoré podľa neho smrť zajatcov ukazuje. Ukrajina sa k záberom nevyjadrila, autentickosť videa sa podľa ruskojazyčného serveru BBC zatiaľ nepodarilo overiť.

18.11.2022 18:21 , aktualizované: 19:10
debata (205)

„Táto brutálna vražda ruských vojakov nie je ani prvým, ani jediným vojnovým zločinom,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. Bez ďalších dôkazov uviedlo, že takéto činy konajú ukrajinskí vojaci bežne.

Na neoverených záberoch sú údajne ruskí vojaci, ktorí ležia na zemi po tom, čo sa vzdali mužom so žltými páskami na pažiach. Následne zaznie streľba a video ukáže nehybné telo. Nie je jasné, kto a kedy video, ktoré podľa BBC vzniklo pri obci Makijivka v západnej časti Luhanskej oblasti, nakrútil.

Autor účtu na Twitteri neskôr k pôvodne zdieľanému videu dodal, že ako sa zdá, „v záverečných sekundách záberov vychádza z budovy ruský vojak s vytiahnutou zbraňou a začína sa strieľať.“

VIDEO: Zábery ako z pekla. Toto je nočný boj s Rusmi
Video

Ruské jednotky tento rok 24. februára vpadli na Ukrajinu. Kyjev, západní predstavitelia aj neziskové organizácie odvtedy zhromažďujú dôkazy o ruských vojnových zločinoch a uvádzajú, že Rusko cieli na civilistov aj civilné ciele. Moskva to aj napriek viacerým svedectvám odmieta.

ukrajina Čítajte viac Elektrošoky, vešanie za končatiny, psy, nahota. Väzňov týrali nielen Rusi, ale aj Ukrajinci
205 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine