Rusko navýšilo výrobu striel Iskander a Kaliber už pred začiatkom vojny, píše NYT

Rusko začalo vo veľkom produkovať rakety Iskander a strely Kaliber s plochou dráhou letu už pred februárovou inváziou na Ukrajinu. Píše denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na analýzu bezpečnostnej spoločnosti Janes. Podľa denníka to môže byť jedným z vysvetlení, kde Rusko berie muníciu na súčasné masívne ostreľovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest.

18.11.2022 19:40
Ukrajina Rusko vojna Doneck Slavjansk ruiny Foto: ,
Miestna obyvateľka stojí pred svojím zničeným domom po ruskom ostreľovaní v meste Slavjansk.
debata (72)

VIDEO: Ruské rakety Iskander v bojoch na Ukrajine.

Video

„Pravdepodobne ich vyrábajú aj teraz… mnoho závodov spojených s ruským vojensko-hospodárskym priemyslom pracuje na tri smeny, a dokonca aj cez víkendy,“ píše sa v analýze.

Rusko si pred vpádom na Ukrajinu tiež veľmi pravdepodobne vytvorilo zásoby mikročipov a ďalších technológií potrebných na výrobu presne navádzaných rakiet. Podľa analýzy spoločnosti Janes sú tieto komponenty používané aj na civilné účely, a Moskva ich tak mohla získať prostredníctvom tretích strán – spoločností alebo štátov, ktoré boli ochotné riskovať postihy za dodanie týchto materiálov Rusku.

VIDEO: Dnipro: Pokojnú cestu premenila ruská raketa na peklo
Video

Rusko v utorok v zatiaľ najväčšom vzdušnom útoku na ukrajinské územie vypálilo bezmála sto striel. Mesiace predtým však západní aj ukrajinskí činitelia upozorňovali, že sa ruské zásoby striel a ďalších zbraní výrazne tenčia. Útok vyvolal otázky, nakoľko je ruský zbraňový arzenál naozaj vyčerpaný a kde prípadne Moskva svoje zásoby dopĺňa.

VIDEO: Zábery ako z pekla. Toto je nočný boj s Rusmi
Video

Okrem veľkých zásob vytvorených pred vojnou je podľa NYT dosť možné, že zbrane Rusku dodáva Irán alebo Severná Kórea, ako sa domnievajú americkí činitelia.

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu uviedol, že Rusko má ťažkosti s doplnením zásob zbraní, aby dostálo požiadavkám na bojisku, „a preto sa obracia na Irán a Severnú Kóreu“. Pchjongjang aj Teherán to od začiatku vojny odmietajú, píše NYT.

Vrak auta, ktoré zničilo ruské ostreľovanie v...
Na snímke činžiak zničený v dôsledku...
+9Ukrajinský vojak kráča medzi zničenými ruskými...

Ďalším možným scenárom je, že Moskva k masívnym vzdušným úderom využíva strely určené pre protivzdušnú obranu, vrátane rakiet S-300. Rusko vo štvrtok podľa ukrajinských vzdušných síl vypálilo proti ukrajinským mestám neďaleko frontovej línie najmenej desať týchto striel. Podľa vojenských činiteľov aj odborníkov je využívanie S-300 Ruskom aj na útočné účely náznakom, že Moskve dochádza iná munícia.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine