Nemecká vláda má akčný plán pre podporu LGBTQ komunity, chce zmeniť aj ústavu

Nemecká vláda predstavila v piatok akčný plán na ochranu sexuálnych a rodových menšín pred diskrimináciou vrátane úsilia zakotviť ich práva v ústave, informovali agentúry AFP a DPA.

19.11.2022 06:00
debata (71)

Vládny komisár pre záležitosti komunity LGBTQ v Nemecku Sven Lehmann na tlačovej konferencii v Berlíne uviedol, že dnešok je „historickým dňom“. Je to totiž podľa jeho slov po prvý raz, čo bola na spolkovej úrovni prijatá medzirezortná stratégia na ochranu rozmanitosti a práv LGBTQ ľudí.

Vládny plán pokrýva šesť oblastí vrátane právneho uznania rozmanitých rodinných konštelácií – tzv. „dúhových rodín“. Stredoľavá vláda kancelára Olafa Scholza chce tiež pozmeniť ústavu a zakázať diskrimináciu na základe sexuálnej identity. Tento krok by si vyžadoval dvojtretinovú väčšinu v parlamente, a teda aj podporu opozičných konzervatívcov, konštatuje DPA.

Ďalšími cieľmi sú zmiernenie byrokratických záležitostí pre transrodových ľudí a zlepšenie zdravia, poradenstva a bezpečnosti pre LGBTQ osoby.

Väčšinu opatrení chce vláda presadiť v nasledujúcich troch rokoch. „Bezpodmienečne musíme využiť nasledujúce tri roky na zakotvenie právnych ustanovení“ v tejto oblasti, povedal Lehmann.

Ako podotkol, toto úsilie je ešte podstatnejšie v čase, keď členovia queer komunity čelia čoraz väčšej diskriminácii v mnohých krajinách vrátane Ruska, Turecka a Maďarska.

V súčasnosti dochádza v Nemecku denne k trom až štyrom útokom voči členom komunity LGBTQ, povedal Lehmann s tým, že skutočný počet je zrejme ešte omnoho vyšší.

Hovorca vlády v Berlíne Steffen Hebestreit uviedol, že je v záujme vlády, aby mali všetci ľudia rovnaké práva a mohli sa slobodne a bezpečne podieľať na chode spoločnosti.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #LGBTI+