269. deň: Pre Zelenského je jediná šanca na mier úplné potlačenie ruskej agresie

"Ozajstný, dlhodobý a poctivý mier môže byť len výsledkom úplného potlačenia ruskej agresie," tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19.11.2022 06:30 , aktualizované: 21:27
ukrajinskí vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 17. novembra 2022 menia svoje pozície na nezistenom mieste v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (786)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 269. deň
  • Vyše 430 detí zahynulo od začiatku invázie, uvádza ukrajinská prokuratúra
  • Fínsko: Požiadať o vstup do NATO bolo po invázii na Ukrajinu prirodzené
  • Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie: Ukrajina nedostala žiadnu oficiálnu mierovú ponuku z Ruska

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku.

Video
Zasnežené zničené ruské tanky v centre...
Sneh poprášil centrum ukrajinského Kyjeva 17....
+4Zasnežené zničené ruské tanky v centre...

21:27 Britský premiér Rishi Sunak v sobotu prisľúbil Ukrajine novú dodávku protivzdušných zariadení za 60 miliónov dolárov. Zásielka bude obsahovať 120 kusov protilietadlových zbraní, radar a systém na boj proti bezpilotným lietadlám, informujú tlačové agentúry AFP a Reuters.

Sunak to vyhlásil počas svojej prvej návštevy Kyjeva vo funkcii ministerského predsedu. V Kyjeve sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajina žiada svet o ďalšie systémy protivzdušnej obrany, keďže Rusko svojimi bezpilotnými lietadlami a raketami dlhého doletu napáda jej energetickú infraštruktúru.

„Zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily úspešne vytláčajú ruské jednotky na zemi, civilisti sú brutálne bombardovaní zo vzduchu,“ uviedol Sunak vo vyhlásení. Dodal, že Británia posilní aj humanitárnu pomoc pre Ukrajinu pred nadchádzajúcou zimou a zintenzívni výcvik, ktorý poskytuje ukrajinským ozbrojeným silám.

19:52 Prvý vlak od začiatku ruskej invázie dorazil v sobotu po 11-hodinovej ceste z ukrajinskej metropoly Kyjev do mesta Cherson. Ide o významný krok k obnoveniu spojenia medzi Kyjevom a týmto dôležitým mestom nachádzajúcim sa na juhu Ukrajiny, uvádza denník The New York Times.

Vlakové spojenie bolo obnovené týždeň po tom, ako ukrajinské jednotky získali späť kontrolu nad Chersonom z rúk okupantov.

Vlak, ktorý ráno dorazil do Chersonu, prepravil 200 cestujúcich a mal by byť začiatkom pravidelnej linky medzi týmito mestami, oznámil na Telegrame vysoký predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

„Toto je náš víťazný vlak! Tak ako tento vlak, vrátime do Chersonu všetko, čo je potrebné pre normálny život!“ napísal Tymošenko. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach je vidno, ako vlak odchádza za jasotu ľudí.

18:15 Moskva oficiálne nekontaktovala Kyjev ohľadom mierových rokovaní, ale aby sa rozhovory mohli uskutočniť, Rusko by muselo úplne stiahnuť svoje sily. V sobotu to počas videokonferencie na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe povedal Andrij Jermak, šéf prezidentskej kancelárie Volodymyra Zelenského. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajina, Rusko, USA, Sullivan, Jermak Čítajte viac Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie: Ukrajina nedostala žiadnu mierovú ponuku

17:35 Ukrajinská armáda oznámila, že overuje pravosť videí, ktoré podľa Ruska dokazujú, že Ukrajina popravila desiatku ruských vojakov, ktorí sa vzdali. Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády dnes uviedol, že zábery skúmajú špecialisti, pretože v poslednej dobe sa zvýšil počet najrôznejších falošných videonahrávok.

Rusko, Ukrajina, konflikt, vojna, vojak, armáda Čítajte viac Ukrajinská armáda vyšetruje pravosť videí o údajnej poprave ruských vojakov

17:15 Žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie bola „prirodzeným krokom“ v súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajinu. Povedal to v sobotu fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Fínsko a susedné Švédsko sa odklonili od svojej dlhoročnej politiky vojenskej neangažovanosti a v máji reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu požiadali o prijatie do NATO.

Rozhodnutie požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie bolo „výsledkom dramatickej zmeny nášho bezpečnostného prostredia,“ povedal Haavisto pre novinárov na každoročnej konferencii Manámskeho dialógu v Bahrajne.

16:49 V dedine Przewodów na východe Poľska sa dnes uskutočnil pohreb prvého z dvoch Poliakov, ktorí prišli o život v utorok po dopade zrejme ukrajinskej rakety. 62-ročný muž, ktorý je jednou z dvoch prvých poľských civilných obetí vojny na Ukrajine, sa dočkal štátneho pohrebu. Jeho 60-ročný kolega bude pochovaný v nedeľu, pripomína agentúra DPA.

Na záberoch poľskej televízie boli vidieť veľké smútočné vence s mašľami vo farbách poľskej a ukrajinskej vlajky. Samotný obrad sa na želanie rodiny uskutočnil v kruhu najbližších.

16:14 Britský premiér Rishi Sunak dnes neohlásene pricestoval do Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili spolu o globálnej bezpečnostnej situácii aj o vzájomných vzťahoch, napísal Zelenskyj na telegrame.

„Ukrajina a Británia sú najsilnejšími spojencami od prvých dní vojny. Pri stretnutí sme prebrali tie najdôležitejšie záležitosti pre obe krajiny aj pre globálnu bezpečnosť,“ uviedol ukrajinský prezident, ktorého krajina od februára čelí vojnovej agresii Ruska.

„Británia vie, čo znamená bojovať za slobodu. Sme s vami až do konca,“ na twitteri Sunak.

14:52 Španielsko v sobotu oznámilo, že poslalo 14 nových elektrických generátorov na vojnou zničenú Ukrajinu. TASR informuje podľa správy AFP.

Ruské útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny narušili dodávky elektriny a teplej vody. V piatok „sme odoslali dodávku nových 14 generátorov vzhľadom na to, že Ukrajinu čaká veľmi krutá a náročná zima“, povedal minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Kyjev v piatok požiadal európskych spojencov o podporu s tým, že takmer polovica ukrajinskej energetickej infraštruktúry potrebuje opravu, pretože bola poškodená ruskými útokmi. Na Ukrajine sa v posledných dňoch ochladilo a vo štvrtok napadol prvý sneh.

14:28 Rusko kritizovalo v sobotu rozhodnutie Poľska, ktoré neumožní ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi zúčastniť sa na decembrovej schôdzke Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v poľskom meste Lodž. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Rozhodnutie Poľska, ktoré v súčasnosti predsedá OBSE, neumožniť ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi zúčastniť sa na Ministerskej rade OBSE v Lodži 1. a 2. decembra je bezprecedentné a provokatívne,“ uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení.

„Varšava diskreditovala nielen samú seba ale nenapraviteľným spôsobom tiež poškodila dôveryhodnosť organizácie ako celku,“ uvádza ruský rezort.

Poľsko ako predsedajúca krajina OBSE v piatok oznámilo, že nedovolí Lavrovi zúčastniť sa na základe sankcií Európskej únie na stretnutí tejto 57-člennej organizácie. „Delegácie by sa mali prispôsobiť súčasným obmedzeniam EÚ a nezahŕňať osoby, ktoré sú sankciované Európskou úniou,“ uviedlo poľské predsedníctvo OBSE vo vyhlásení.

„Takýmto zničujúcim rozhodnutím Poliaci… tlačia OBSE do priepasti,“ reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Toto rozhodnutie podľa neho „zbaví OBSE poslednej šance na preukázanie svojej dôležitosti pri posilňovaní bezpečnosti a budovaní spolupráce“, teda pri plnení úloh, na ktoré je určená.

13:33 Najmenej 437 detí zomrelo doposiaľ na Ukrajine v dôsledku vojenskej invázie Ruska, oznámila v sobotu ukrajinská generálna prokuratúra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vyše 837 detí tiež utrpelo v dôsledku vpádu ruských vojsk zranenia. Prokuratúra pritom uviedla, že spomínané počty ešte nie sú konečné, pretože stále overuje informácie zo zón, kde prebiehajú aktívne boje, z oslobodených oblastí a z územia stále okupovaného ruskou armádou.

Najviac detí, a to 423, pritom zahynulo alebo utrpelo zranenia v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Podľa Organizácie Spojených národov zahynulo od začiatku invázie z 24. februára na Ukrajine už najmenej 16 295 civilistov. Moskva pritom popiera, že jej vojská útočia na civilné ciele. Kyjev a západné krajiny však považujú inváziu za nevyprovokovanú agresiu.

13:03 Ukrajinské ministerstvo energetiky dnes požiadalo občanov, aby znížili spotrebu elektrickej energie o 25 percent. Majú si zaistiť teplé oblečenie, termosky a zásobiť sa vodou a potravinami. Premiér Denys Šmyhal v piatok oznámil, že kvôli ruským útokom na ukrajinskú infraštruktúru je vyradená z prevádzky už takmer polovica energetického systému krajiny.

„Sme vďační občanom, ktorí už v priemere spotrebu energie obmedzili o desať percent. Aby sme ale sieť mohli odpojiť a obnoviť dodávky čo najrýchlejšie, žiadame ich o obmedzenie spotreby o 25 percent a to, aby nepoužívali elektrické prístroje, ktoré nie sú nevyhnutné,“ citovala dnes agentúra Unian námestníka ministra energetiky Farida Safarova.

V presnejších pokynoch potom radí nesvietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, radšej nepoužívať mikrovlnné rúry a namiesto nich variť a ohrievať na sporákoch. Nezapínať tiež naraz práčky so žehličkami a znížiť teplotu v bojleroch na 50 stupňov.

Situácia sa podľa Safarova môže ešte zhoršiť a Ukrajinci sa na to majú pripraviť. Podľa neho treba počítať nielen s náhlymi výpadkami prúdu, ale aj s plánovanými odstávkami.

10:06 Väčšina lídrov združenia Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) na záver dvojdňového summitu v thajskom Bangkoku odsúdila vojnu na Ukrajine. V spoločnej deklarácii 21 krajín APEC-u kritizovalo konflikt a globálne ekonomické otrasy, ktoré rozpútal. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Väčšina členov ostro odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobuje obrovské ľudské utrpenie a zhoršuje existujúcu nestabilitu globálnej ekonomiky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Okrem zmeny názvu organizácie bolo toto vyhlásenie doslovne rovnaké ako vyhlásenie skupiny G20 vydané v stredu po summite v Indonézii a údajne bolo výsledkom intenzívneho diplomatického dohadovania, píše AFP.

Skupina G20 napriek značným názorovým rozdielom nakoniec prijala záverečnú deklaráciu, v ktorej väčšina jej členov ostro odsúdila ruskú vojnu proti Ukrajine. Do protokolu zaznamenali aj nesúhlas Ruska s deklaráciou.

8:41 Ruská armáda pokračuje v delostreleckých a raketových útokoch na okolie juhukrajinského mesta Nikopol, ktoré leží na severnom brehu rieky Dneper. Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa miestnej vojenskej správy Jevhena Jevtušenka ráno uviedol, že celkom tri obce v okolí boli v noci zasiahnuté približne šesťdesiatkrát.

Ľudia podľa prvotných informácií zranení neboli, zničené však podľa neho boli rodinné aj nájomné domy a automobily. Miesta vplyvu teraz preverujú špecialisti, dodal Jevtušenko.

Na mesto a jeho okolie podobne ruské sily strieľali aj v minulých dňoch, v noci na piatok ukrajinská správa hlásila asi 40 dopadov delostreleckých nábojov a rakiet.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pravidelnom rannom hlásení uviedol, že Rusi ďalej útočia na kľúčovú infraštruktúru krajiny aj objekty využívané civilistami, čím „porušujú normy medzinárodného humanitárneho práva, zákony i vojnové zvyklosti“. Za posledných 24 hodín podľa Kyjeva ruské sily uskutočnili desiatku raketových a desať leteckých útokov a v 42 prípadoch použili salvové raketomety.

7:44 Väčšina zástupcov Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v sobotu vo vyhlásení na záver dvojdňového summitu v Bangkoku odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Zhodu však krajiny nenašli, píše s odvolaním sa na diplomatické zdroje agentúra Kjódó.

„Väčšina členov silno odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že konflikt pôsobí nesmierne ľudské utrpenie a zhoršuje existujúce problémy globálnej ekonomiky,“ uviedlo 21 lídrov krajín z ázijsko-tichomorského regiónu.

Summit APEC bol posledným zo série globálnych stretnutí v juhovýchodnej Ázii, predchádzali mu summity G20 na indonézskom ostrove Bali a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom Phnompenhu.

Krajiny združené v APEC zastupujú zhruba polovicu globálneho obchodu a 60 percent svetových ekonomík. Do skupiny patria okrem iných Austrália, Spojené štáty, Čína, Rusko, Južná Kórea, Kanada či Japonsko a štáty juhovýchodnej Ázie a Latinskej Ameriky.

Summitu v thajskej metropole sa podobne ako G20 na Bali nezúčastnil ruský prezident Vladimir Putin. Spojené štáty namiesto prezidenta Joea Bidena zastupovala viceprezidentka Kamala Harrisová.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odmietol myšlienku „krátkodobého prímeria“ s Ruskom s tým, že by to situáciu len zhoršilo. Informovala o tom agentúra AFP.

„Rusko sa teraz snaží o krátkodobé prímerie, oddych na znovuzískanie síl. Niekto by to mohol nazvať koncom vojny, no takýto oddych situáciu len zhorší,“ vyhlásil ukrajinský líder v prejave, odvysielanom na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe.

„Ozajstný, dlhodobý a poctivý mier môže byť len výsledkom úplného potlačenia ruskej agresie,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajinské sily odrazili v Doneckej oblasti na východe krajiny približne 100 útokov, boje neustávajú, uviedol Zelenskyj a vojakov, ktorí na Donbase bojujú, označil za skutočných hrdinov.

„Tvrdé boje v Doneckej oblasti pokračovali aj dnes… nedošlo k žiadnemu zmierneniu bojov ani obdobiu pokoja,“ povedal ukrajinský prezident. „Len počas včerajšieho dňa bolo v Doneckej oblasti odrazených asi 100 ruských útokov. Všetci naši bojovníci, ktorí sa držia na Donbase, sú skutoční hrdinovia, "dodal. Ako doplnil, Ukrajinci sa "nikde na frontovej línii nevzdávajú nepriateľovi“.

Ruské útoky voči ukrajinskej kritickej infraštruktúre vyradili z prevádzky takmer polovicu energetického systému v krajine, oznámil v piatok ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Moskva v posledných týždňoch cieli na ukrajinskú energetickú sieť, zatiaľ najrozsiahlejší útok podľa Kyjeva podnikla v utorok.

Zelenskyj vo svojom prejave spomenul, že pracovníci energetických spoločností pracovali v piatok po celý deň, aby dodávky elektriny v mnohých ukrajinských mestách znovu obnovili. Zložitá situácia, pokiaľ ide o zásobovanie energiou, podľa neho pretrváva v 17 oblastiach a v metropole Kyjev.

Biely dom v piatok vyhlásil, že jedine Zelenskyj môže rozhodnúť o začatí mierových rokovaní s Ruskom. Odmietol tým tvrdenia, podľa ktorých Spojené štáty tlačia na Kyjev, aby s Moskvou rokoval.

Vyhlásenie Bieleho domu prišlo dva dni po tom, čo šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley naznačil, že Kyjev by mohol ťažiť zo svojich nedávnych víťazstiev na bojovom poli a otvoriť rokovania, ktoré by viedli k ukončeniu vojny.

Podľa Milleyho je nepravdepodobné, že ukrajinské jednotky budú čoskoro schopné opätovne dobyť celé územie okupované Ruskom, najmä Krym, ktorý Moskva obsadila ešte v roku 2014.

786 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine