Šéf britskej diplomacie: Irán podporuje prelievanie krvi od Blízkeho východu po Ukrajinu

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly obvinil Irán z podpory konfliktov od Blízkeho východu až po Ukrajinu. Cleverly na bezpečnostnej konferencii v Bahrajne vyhlásil, že Londýn preto bude spolupracovať s partnermi a usilovať sa o potlačenie iránskej hrozby.

19.11.2022 10:26
james Cleverly Foto: ,
James Cleverly
debata (107)

Irán po určitom čase priznal, že dodal Rusku bezpilotné lietadlá, ktorými teraz ruská armáda útočí na Ukrajinu. Tvrdí ale, že drony poskytol ešte pred začatím ruskej invázie.

„Kým ich národ (občania Iránu) protestuje proti desaťročiam útlaku, prelievajú iránski predstavitelia krv po celom regióne a až do Kyjeva,“ povedal minister s odkazom na rozsiahle protirežimné protesty, ktoré sa v Iráne začali v polovici septembra.

„Irán ohrozuje celú oblasť. Jeho jadrový program je pokročilejší ako inokedy, jeho režim predáva Rusku armádne drony, ktoré zabíjajú ukrajinských civilistov. Británia je odhodlaná v spolupráci s priateľmi túto hrozbu zastaviť,“ zdôraznil Cleverly na bezpečnostnej konferencii.

Z destabilizácie Blízkeho východu Irán viní naopak iné krajiny vrátane USA a štátov oblasti Perzského zálivu. Teherán pomáha šiitskym povstalcom v Jemene a vyzbrojuje libanonský šiitsky Hizballáh.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Bahrajne v piatok povedala, že EÚ zvažuje ďalšie sankcie proti Iránu. Aj ona kritizovala šírenie zbraní, ktoré „ohrozujú bezpečnosť“.

USA, Kanada a EÚ už na iránskych politikov a zbrojný priemysel uvalili sankcie za dodávky dronov Rusku a za potláčanie súčasných protestov. O život pri nich podľa ľudskoprávnych organizácií prišlo vyše 300 ľudí.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #vojna na Ukrajine