Ukrajinská armáda vyšetruje pravosť videí o údajnej poprave ruských vojakov

Ukrajinská armáda oznámila, že overuje pravosť videí, ktoré podľa Ruska dokazujú, že Ukrajina popravila desiatku ruských vojakov, ktorí sa vzdali. Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády dnes uviedol, že zábery skúmajú špecialisti, pretože v poslednej dobe sa zvýšil počet najrôznejších falošných videonahrávok.

19.11.2022 17:30
debata (146)

„Než začneme vyšetrovanie, musíme mať podklady. Snažíme sa zistiť, či tie videá nie sú podvrh,“ uviedol hovorca Bohdan Senyk.

Rusko v piatok obvinilo Ukrajinu, že popravila viac ako desať ruských vojakov, ktorí zložili zbrane. Rusko to označilo za vojnový zločin. Jeho ministerstvo obrany uviedlo, že „zámernú a metodickú vraždu desiatich odzbrojených ruských vojakov zasiahnutých do hlavy nemôže nikto vydávať za tragickú výnimku“.

Na neoverených záberoch sú údajne ruskí vojaci, ktorí ležia na zemi po tom, čo sa vzdali mužom so žltými páskami na pažiach. Následne zaznie streľba a video ukáže nehybné telo. Nie je jasné, kto a kedy natočil video, ktoré podľa BBC vzniklo pri obci Makijivka v západnej časti Luhanskej oblasti.

Ruské ministerstvo k záberom neuviedlo žiadny dátum. Podľa BBC boli zhotovené 12. novembra alebo skôr. Práve v sobotu pred týždňom sa na proukrajinských weboch objavilo video snímané zo vzduchu, pravdepodobne z dronu, s vojakmi v uniformách ležiacich na zemi na dvore statku. O päť dní neskôr 17. novembra sa potom objavilo ďalšie video natočené niekým, kto bol prítomný a stál na zemi. V ukrajinčine na ňom niekto volá na ľudí ukrývajúcich sa vo vnútri stavby, aby vyšli von. Vojaci vychádzali jednotlivo a ľahli si na zem. Potom ale vyšiel von ktosi v čiernom oblečení so zbraňou a začal strieľať. Z videa sa nedá podľa BBC určiť, či je dotyčný Ukrajinec alebo Rus ani cieľ jeho streľby.

Hovorca OSN na otázku agentúry AFP povedal, že OSN o videách vie a zaoberá sa nimi. Incident vyšetruje aj Rusko, ktoré od februára vedie voči Ukrajine agresívnu vojnu a okupuje časti ukrajinského územia.

AFP pripomenula, že Rusko prišlo so správou o popravách v čase, keď OSN vo svojej správe upozornila, že obe strany mučia a zle zaobchádzajú s vojnovými zajatcami.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine