Klimatický summit COP27 schválil špeciálny fond pre najchudobnejšie štáty i záverečnú deklaráciu

Klimatický summit COP27 v nedeľu prijal na plenárnom zasadnutí zásady vzniku špeciálneho fondu pre kompenzácie škôd spôsobených zmenou klímy najchudobnejším krajinám.

20.11.2022 06:16
COP27 Climate Summit Foto: ,
Samí Šukrí, predseda klimatického summitu COP27, vpravo, hovorí počas záverečného plenárneho zasadnutia na klimatickom summite OSN v nedeľu 20. novembra 2022 v egyptskom Šarm aš-Šajchu.
debata

Klimatický summit COP27 v nedeľu prijal na plenárnom zasadnutí zásady vzniku špeciálneho fondu pre kompenzácie škôd spôsobených zmenou klímy najchudobnejším krajinám. Informovali o tom nad ránom agentúry AFP a Reuters. Predseda klimatickej konferencie OSN a egyptský minister zahraničia Samí Šukrí predtým povedal, že zasadnutie dospelo k rozhodujúcemu momentu a vyzval delegátov na schválenie navrhovaných záverov.

Zástupcovia štátov sveta sa napokon zhodli na záverečnej deklarácii zo summitu. Predseda konferencie a egyptský minister zahraničia Samí Šukrí dal poklepaním kladivka najavo, že dokument reprezentujúci politickú zhodu na konferencii bol jednomyseľne schválený.

„Úpenlivo vás žiadam, aby ste schválili navrhované rozhodnutia, ktoré vám predstavím,“ povedal Šukrí pred skončením záverečnej plenárnej schôdze summitu. „Svet sa pozerá, vyzývam nás všetkých, aby sme naplnili očakávania, ktoré do nás vkladalo svetové spoločenstvo a najmä tí, ktorí sú najzraniteľnejší a napriek tomu prispeli ich klimatickou zmenou najmenej,“ vyhlásil egyptský politik.

Chudobnejšie krajiny majú dostávať prostriedky na zmiernenie nezvratných dôsledkov otepľovania Zeme, ako sú čoraz častejšie suchá, záplavy a búrky, ale aj stúpajúca hladina morí a vznik púští. V závere sa nepíše o konkrétnych sumách, ani o tom, kto bude peniaze poskytovať. Zvýhodnené majú byť krajiny, ktoré sú zvlášť ohrozené, na čo naliehala Európska únia.

Práve spory okolo fondu sa ukázali ako najväčšie jablko sváru na dvojtýždňovej konferencii, ktorá sa mala pôvodne skončiť už v piatok. Predĺžená však bola o 36 hodín.

debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena #COP27