Irán udelil už šiesty trest smrti v súvislosti s protivládnymi protestmi

Iránsky súd udelil už šiesty trest smrti v súvislosti s protivládnymi protestmi, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informovalo o tom v nedeľu iránske súdnictvo, na ktoré sa odvolala agentúra AFP.

20.11.2022 21:05
debata (9)

„Revolučný súd odsúdil na smrť ďalšieho obžalovaného, ktorý bol uznaný za vinného za útok nožom s úmyslom zabiť, šírenie teroru a za vytváranie pocitu neistoty v spoločnosti počas nedávnych nepokojov,“ uviedla spravodajská webová stránka Mízán.

Od začiatku protestov dostalo trest smrti v Iráne ďalších päť osôb. Všetci odsúdení sa môžu proti rozsudku odvolať na najvyššom súde, píše AFP.

Irán je dejiskom masových protestov od 16. septembra, keď zomrela 22-ročná Kurdka Mahsa Amíníová, ktorú tri dni predtým zatkla mravnostná polícia za porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.

Z rozpútania „nepokojov“ vinia iránski lídri najmä Spojené štáty, ktoré sú „úhlavným nepriateľom“ Iránu.

Za účasť na nich bolo podľa justičných úradov obvinených už viac ako 2000 ľudí, z toho takmer polovica v hlavnom meste Teherán.

Tvrdé zásahy iránskych bezpečnostných zložiek proti demonštrantom si podľa ľudskoprávnej organizácie Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle vyžiadali už najmenej 378 obetí na životoch.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Mahsa Amíníová