271. deň: Rusi útočia len na dvoch miestach, inak sa bránia. Zelenskyj: Sme pripravení bojovať až do konca

Ruské sily vykonávajú útočné akcie len vo dvoch smeroch, inak sa snažia udržiavať obranné pozície, informuje generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti národného Dňa dôstojnosti a slobody ocenil odhodlanie Ukrajincov vzdorovať ruskej invázii a dodal, že jeho ľud je pripravený bojovať až do konca. "Môžeme byť bez peňazí. Bez paliva. Bez teplej vody. Bez svetla. Ale nie bez slobody," vyhlásil Zelenskyj.

21.11.2022 05:45 , aktualizované: 23:15
euromajdan, vojna na ukrajine, ukrajina, kyjev Foto: ,
Ukrajina si Dňom dôstojnosti a slobody pripomína začiatok Euromajdanu – krvavých protestov z rokov 2013–14, ktoré vyvolalo rozhodnutie vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať pripájaciu zmluvu s Európskou úniou.
debata (761)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 271. deň
  • Poľsko prijme od Nemecka systémy Patriot
  • Zelenskyj: Rusko podniklo na východe Ukrajiny takmer 400 útokov
  • Stoltenberg označil dopad rakety do Poľska za nehodu
  • Ukrajinci objavili v Chersone štyri ruské „mučiarne“
  • Ukrajina si Dňom dôstojnosti a slobody pripomína začiatok Euromajdanu
  • Rusko a Ukrajina sa obviňujú z ostreľovania Záporožskej elektrárne

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku.

Video

23:14 Objavuje sa čoraz viac dôkazov, že ruskú inváziu na Ukrajinu „sprevádzajú systémové vojnové zločiny spáchané v každom regióne, kde boli rozmiestnené ruské sily“. Vyhlásila to osobitná americká vyslankyňa pre medzinárodné trestné právo Beth Van Schaacková, píše agentúra AFP.

Rusi podľa jej slov vraždili, mučili a unášali Ukrajincov systematickým spôsobom, pričom do týchto činov boli zrejme zapojení aj ich najvyšší velitelia.

Dôkazy z oslobodených oblastí poukazujú na „zámerné, nerozlišujúce a neprimerané“ útoky proti civilnému obyvateľstvu, zlé zaobchádzanie s civilistami a vojnovými zajatcami vo väzbe, násilné odsuny ukrajinských občanov – vrátane detí – do Ruska, vraždy podobné popravám a tiež na sexuálne násilie, približuje Van Schaacková.

To, či by šéf Kremľa Vladimir Putin mohol byť stíhaný za vojnové zločiny na Ukrajine, osobitná vyslankyňa USA odmietla povedať. Prokuratúra bude podľa nej „sledovať dôkazy tam, kam povedú“.

ukrajina Čítajte viac Elektrošoky, vešanie za končatiny, psy, nahota. Väzňov týrali nielen Rusi, ale aj Ukrajinci

Van Schaacková okrem iného poznamenala, že USA pozorne skúmajú video, ktoré sa objavilo cez víkend a naznačuje, že ukrajinskí vojaci mohli usmrtiť ruských vojnových zajatcov. „Je skutočne dôležité zdôrazniť, že zákony vojny sa vzťahujú na všetky strany rovnako,“ konštatovala. Dodala však, že rozsah kriminality ruských síl je enormný v porovnaní s obvineniami voči ukrajinským jednotkám.

22:28 Risch taktiež tvrdí, že ak by sa aj zmenil líder Kremľa, samo o sebe by to nič nezmenilo. „Svet nepovie: ‚No dobre, už je všetko v poriadku!“

Jim Risch Čítajte viac Generácie Rusov budú po vojne trpieť celé desaťročia, mieni americký senátor

21:40 Luxembursko posiela na Ukrajinu ďalšie obrnené vozidlá, ktoré jej majú pomôcť v boji proti ruským silám, informoval portál britskej televízie Sky News.

Minister obrany a vicepremiér Luxemburského veľkovojvodstva Francois Bausch na Twitteri uviedol, že vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlá (HMMWV), známe aj pod názvom Humvee, „posilnia Ukrajinu v jej oprávnenej sebaobrane“.

Bausch pripojil aj fotografie týchto amerických obrnených vojenských vozidiel, ktoré posiela na Ukrajinu luxemburská armáda.

Vicepremiér dodal, že Luxembursko bude Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

21:08 Ruské sily vykonávajú útočné akcie na Ukrajine len vo dvoch smeroch. Na ostatných miestach sa snažia udržiavať obranné pozície. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Počas pondelka podnikli ruskí okupanti jeden letecký útok, dva raketové útoky a viac ako desať útokov z raketometov. Rusi sústreďujú svoje hlavné úsilie na vedenie útočných operácií vo dvoch smeroch – na Bachmut a Avdijivku v Doneckej oblasti.

V iných lokalitách, ako pri mestách Kupiansk v Charkivskej a Lyman v Doneckej oblasti, ako aj v smeroch na Zaporižžiu, Kryvyj Rih a Cherson sa Rusi bránia a snažia sa ostreľovať útočiacu ukrajinskú armádu.

20:20 WHO očakáva, že dva až tri milióny Ukrajincov opustia svoje domovy s cieľom hľadať teplo a bezpečie.

zima, ukrajina Čítajte viac Prežiť. Zima ohrozí milióny ukrajinských životov

19:34 Ruský raketový útok pripravil o život prokurátorku ukrajinskej Charkovskej oblasti Olenu Maslyčovú, informovala tamojšia prokuratúra. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom prokurátorky Oleny Maslyčovej, ktorá zomrela v dôsledku ruskej raketovej paľby. Vedenie a zamestnanci prokuratúry Charkovskej oblasti sú hlboko zarmútení touto stratou – smrťou prokurátorky Oleny Maslyčovej v obci Ševčenkive v okrese Kupiansk," uviedli kolegovia.

Podľa nich prokurátorka zahynula v nedeľu 20. novembra neskoro večer vo svojom dome v dôsledku ruského raketového útoku na obytnú časť obce Ševčenkive.

„Olena od prvého dňa oslobodenia Charkovskej oblasti (ukrajinskými vojakmi) dokumentovala fakty o ruských vojnových zločinoch," uviedli predstavitelia na Twitteri.

18:58 Americký minister obrany Lloyd Austin vyhlásil, že Ukrajina je lepšie pripravená na boj počas zimy než Rusko. Je podľa neho v „oveľa lepšej forme“, píše web britského denníka The Guardian.

Austin na tlačovej konferencii počas návštevy Indonézie v metropole Jakarta povedal: „Snažili sme sa Ukrajincov pripraviť na boj v zime a urobili sme pre to veľa. Chceli sme dosiahnuť, aby mohli vytvárať tlak na našich nepriateľov aj cez zimné mesiace.“

Mark Milley Čítajte viac Americký generál Milley: Rusi na Ukrajine zlyhali v každej oblasti

Americký minister obrany dodal, že je ťažké predpovedať, ako a v akom časovom rozpätí sa budú veci vyvíjať. Spojené štáty budú podľa jeho slov Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

USA patria medzi najväčších podporovateľov Ukrajiny, predovšetkým v dodávkach zbraní.

18:11 Zhruba jeden z piatich ľudí na Ukrajine má problém dostať sa k liekom. V pondelok to povedal zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Ukrajine Jarno Habicht. Ako pritom poznamenal, na územiach okupovaných Ruskom je situácia horšia, kde sa k potrebným liekom nevie dostať každý tretí človek. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Nepretržité útoky na zdravotnú infraštruktúru na Ukrajine ovplyvnili dostupnosť zdravotníckych služieb, ako sú lieky, vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a stroje na jednotkách intenzívnej starostlivosti v nemocniciach, povedal tiež Habicht na tlačovom brífíngu v Kyjive. Tohtoročná zima a sneh, ktorý sa už objavil v niektorých častiach Ukrajiny, budú podľa neho predstavovať „obrovskú výzvu“ pre zdravotný systém v krajine.

„Povedal by som, že keď je 50 percent civilnej energetickej infraštruktúry poškodených alebo zničených v momente, keď začína krutá zima, keď teploty môžu klesnúť až na mínus 20 stupňov, treba to považovať za najväčší útok na zdravotnú starostlivosť na európskej pôde od druhej svetovej vojny,“ skonštatoval predstaviteľ WHO.

Podľa najnovších údajov WHO organizácia zatiaľ overila približne 703 útokov na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine od začiatku vojny.

17:17 Ukrajinské úrady rokujú o demolácii budovy ukrajinskej tajnej služby SBU v Chersone na juhu krajiny. Je podľa nich plná mín a výbušnín, napísala dnes agentúra Interfax-Ukrajina. Podľa úradov bude lacnejšie a jednoduchšie zaistiť riadenú detonáciu stavby, skôr než budovu od mín dôkladne vyčistiť. Ukrajinské tajné služby si tak budú musieť nájsť nové sídlo.

„Máme správu od Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), že dnes vydá rozhodnutie o detonácii budovy ukrajinskej tajnej služby, podobne ako tomu bolo s budovou polície,“ uviedol poradca šéfa správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň.

O osude policajného sídla minulý týždeň informoval server Ukrajinska pravda. Ruskí vojaci pred ústupom z Chersonu podľa miestnej správy zamínovali budovu oblastnej polície, nálože v nej následne explodovali.

Cherson bol jedným z prvých väčších miest, ktoré ruské jednotky po svojej invázii na Ukrajinu na jar obsadili.

16:25 Úrady v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny hlásia opätovné ostreľovanie zo strany ruských síl. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na tamojšieho predstaviteľa, evidujú viacero zásahov i zranených civilistov.

„Musíme znova letieť do Chersonu, opäť pre civilnú infraštruktúru. Sú tam zranení civilisti, poskytujú im lekársku pomoc,“ uviedol na Telegrame prvý zástupca šéfa Chersonskej regionálnej rady Jurij Sobolevskyj. Na sociálnych sieťach sa objavili informácie o obetiach, ale dosiaľ tieto správy neboli potvrdené.

16:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyzvali, aby medzinárodné spoločenstvo ochránilo Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú na Ukrajine okupujú ruské vojská. Obaja pritom vo svojich vyhláseniach obvinili druhú stranu z ostreľovania zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe.

Areálom jadrovej elektrárne v sobotu a v nedeľu otriasli silné explózie. Odborníci Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí sú v zariadení prítomní, nahlásili škody na niektorých budovách, systémoch a vybavení. Poškodenie však podľa nich jadrovú bezpečnosť neohrozuje.

15:31 Približne 70 percent Poliakov sa nedomnieva, že minulotýždňový pád rakety na poľskú pohraničnú obec spôsobí zhoršenie vzťahov ich krajiny s Ukrajinou. Vyplýva to z prieskumu agentúry United Surveys pre poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM, o ktorého výsledkoch píše v pondelok stanica Sky News.

Raketa dopadla minulý utorok na poľnohospodársky objekt pri obci Przewodów, ktorá leží šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. V dôsledku explózie, ktorá po dopade rakety vznikla v sklade obilia, zomreli 60-ročný vodič traktora a 62-ročný pracovník skladu. Ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia, pripomína Sky News.

Podľa Varšavy aj NATO na Przewodów zrejme dopadla raketa ruskej výroby, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana. Konečnú vinu Západ pripísal Rusku, pretože postavilo Ukrajinu do pozície, v ktorej sa musí brániť pred ruskými raketovými údermi.

Kyjev však vyjadril pochybnosti o takejto verzii a požiadal o prístup k miestu dopadu a tiež o účasť na vyšetrovaní pôvodu výbuchu, ku ktorému mu dopade rakety došlo.

15:15 Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu Chersonu a Mykolajiva pre prichádzajúcu zimu. Boje v oboch juhoukrajinských mestách vážne poničili kľúčovú energetickú infraštruktúru a ukrajinské úrady vyjadrili obavu z humanitárnej krízy, ktorú by klesajúce teploty mohli spôsobiť. Pomoc s evakuáciou ponúkne v nasledujúcich dňoch vláda tým, ktorí majú záujem odísť dobrovoľne, informoval denník The New York Times.

„V súčasnosti nehovoríme o nútenej evakuácii, ale aj v prípade dobrovoľnej evakuácie štát nesie zodpovednosť za dopravu. Ľudia sa musia dostať do miesta, kde budú môcť stráviť zimu,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč vyzval na evakuáciu do bezpečia už 13. novembra. Táto výzva však súvisela s vysokým rizikom nepriateľských útokov po stiahnutí ruských jednotiek z oblasti. Tisíce civilistov mesto opustili už pred ruskou okupáciou a tí, ktorí zostali, sú často starší a nevládni. Rovnako je častým cieľom ruského ostreľovania mesto Mykolajiv, ktoré sa nachádza zhruba 60 kilometrov na severozápad od Chersonu.

14:45 V Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prišiel o život bývalý dôstojník ruskej polície, ktorý bol vo vlasti odsúdený na 15 rokov väzenia za vraždu manželky. Bývalý major Sergej Kadackij z Rostova bojoval v radoch žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Po smrti bol vyznamenaný medailou Za odvahu, napísala na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na rostovské médiá.

Silno opitý Kadackij v lete 2017 na ceste vedúcej z Rostova do prístavu Taganrog strieľal z pušky po aute, v ktorom bola jeho manželka a svokra. Manželka zahynula na mieste, svokor prežil. Ide o druhý známy prípad, keď väzeň z Rostova zahynul na Ukrajine.

14:35 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval pred oslabovaním podpory pre Ukrajinu, ktorá od konca februára čelí ruskej vojenskej invázii.

Ako Stoltenberg povedal poslancom z krajín NATO, ktorí sa zišli v španielskom Madrid, on vie, že podpora Ukrajiny bude niečo stáť a že veľa ľudí už trpí rastúcimi nákladmi na energie a potraviny.

„Cena, ktorú platíme ako spojenci v NATO, sa však meria v peniazoch, kým Ukrajinci platia cenu, ktorá sa meria krvou. A ak umožníme (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi vyhrať, všetci budeme musieť zaplatiť oveľa vyššiu cenu,“ upozornil Stoltenberg.

„A to bude mať priame dôsledky pre našu bezpečnosť. Svet sa stane nebezpečnejším a my zraniteľnejšími,“ dodal s tým, že „musíme byť pripravení podporovať Ukrajinu aj na dlhé trate“.

Stoltenberg vystúpil s prejavom na Parlamentnom zhromaždení NATO, kde poslanci z 30 krajín Aliancie diskutujú o otázkach bezpečnostnej a obrannej politiky, píše DPA.

14:25 Zmena režimu na Ukrajine nie je jedným z cieľov ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva označuje vojnu v susednej krajine. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Rusko sa snaží dosiahnuť svoje ciele v špeciálnej vojenskej operácii a tieto ciele možno dosiahnuť rôznymi spôsobmi,“ povedal Peskov v pondelok novinárom.

Televízia CNN sa Peskova spýtala na komentáre ruského senátora Konstantina Kosačeva, ktorý povedal, že normalizácia vzťahov s Ukrajinou by mohla nastať len vtedy, ak dôjde k „zmene režimu“. Na otázku, či zmena moci na Ukrajine bola jedným z cieľov špeciálnej operácie, Peskov odpovedal: „Nie.“

14:20 Ukrajinská generálna prokuratúra identifikovala štyri lokality v juhoukrajinskom meste Cherson, ktoré Rusko pred stiahnutím svojich jednotiek využívalo na mučenie zadržiavaných osôb.

Úrad generálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavitelia našli a prešetrili „štyri priestory“, kde ruské jednotky „nelegálne zadržiavali ľudí a brutálne ich mučili“.

vojna na ukrajine Čítajte viac Rusko sa stiahlo z Chersonu usporiadane, uvádza britská vojenská rozviedka

Tieto „mučiarne“ prevádzkovali „pseudo-policejné orgány“, ktoré v Chersone zriadili ruské okupačné sily. V štyroch skúmaných lokalitách sa našli zvyšky gumených obuškov, drevená „pálka“ či zariadenie, ktoré okupanti využívali na mučenie civilistov elektrickým prúdom, uviedla ukrajinská prokuratúra.

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní pokračujú v zhromažďovaní dôkazov o „zločinoch“, ktorých sa v Chersone dopúšťala ruská armáda," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. Rusi podľa nej v meste zanechali aj spisy dokumentujúce fungovanie miestnych zadržiavacích centier.

VIDEO: Na zničenom Antonivskom moste veje ukrajinská vlajka
Video

13:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti pondelkového národného Dňa dôstojnosti a slobody ocenil odhodlanie Ukrajincov vzdorovať ruskej invázii a dodal, že jeho ľud je pripravený bojovať až do konca.

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina zaplatila za slobodu veľmi vysokú cenu a platí ju aj v súčasnosti, čím odkazoval na tisícky ľudí, ktorí v dôsledku vojny prišli o život. Podľa prezidenta každý videl, čoho sú Ukrajinci schopní – „bojovať s najväčšou armádou na svete a zároveň sa stať najlepšou armádou na svete“.

Zelenskyj v príhovore ocenil nielen vojakov, hasičov a lekárov, ale aj učiteľov, ktorí vyučovali on-line, obyvateľov dedín, ktorí pre ukrajinských vojakov varili, krajčírov, ktorí im prešívali uniformy, či civilistov, ktorí „vlastnými rukami“ zastavovali nepriateľské tanky a obrnené vozidlá. Vyzdvihol aj poľnohospodárov, ktorí sa napriek bombardovaniu a ostreľovaniu starali o polia.

„Môžeme byť bez peňazí. Bez paliva. Bez teplej vody. Bez svetla. Ale nie bez slobody,“ vyhlásil Zelenskyj. Ukrajina si Dňom dôstojnosti a slobody pripomína začiatok Euromajdanu – krvavých protestov z rokov 2013–14, ktoré vyvolalo rozhodnutie vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať pripájaciu zmluvu s Európskou úniou.

Obete Euromajdanu si v pondelok pripomenul Zelenskyj so svojou manželkou Olenou aj tým, že v Kyjeve zapálili sviečky pri pamätníku Nebeská sotňa – spomienkovému odkazu na približne stovku ľudí, ktorí pri protestoch prišli o život, približuje Sky News.

13:20 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa v pondelok v ruskom meste Soči stretol so šéfom štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexejom Lichačovom, s ktorým rokuje o rozšírení atómovej elektrárne v juhomaďarskom Pak­si.

Péter Szijjártó Čítajte viac Szijjártó sa opäť stretol s vedením Rosatomu. Veľvyslanec USA ho kritizuje

13:05 Aktivisti umiestnili pred ruským veľvyslanectvom v moldavskom Kišiňove 437 párov topánok na pamiatku detských obetí ruskej agresie na Ukrajine. Toto číslo uvádzajú oficiálne záznamy, realita bude smutnejšia.

12:55 Rusko od začiatku vojny na Ukrajine podľa generálneho štábu ukrajinskej armády prišlo už o 84 600 vojakov. Za uplynulých 24 hodín v bojoch na Ukrajine podľa Kyjiva zomrelo 390 príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Moskva podľa Ukrajiny za uplynulý deň vo vojne prišla aj o šesť tankov, päť obrnených bojových vozidiel a dva delostrelecké systémy. Od začiatku invázie ruská armáda tak celkovo stratila 2 892 tankov, 5 822 obrnených bojových vozidiel a 1 870 delostre­leckých systémov.

12:50 Takmer všetky ruské regióny sa rozhodli čiastočne zrušiť slávnostné akcie na vítanie Nového roka, najmä ohňostroje a firemné večierky. Časť akcií sa však uskutoční, a to tie, ktoré sú určené deťom, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na regionálne úrady. Denník Kommersant dal rušenie osláv do súvislosti so „špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine“, ako Moskva nazýva vojnu Ruska proti susednej krajine, ktorá si už vyžiadala desaťtisíce životov.

Rok 2022, Ohňostroj v ruskej Moskve Čítajte viac Novoročné sviatky v tieni vojny. Ruské regióny rušia oslavy

12:30 Nové centrum pre výcvik ukrajinských vojakov v meste Toledo v strednej časti Španielska sa otvorí do konca novembra, oznámil španielsky premiér Pedro Sánchez na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Madride, informujú spravodajské stanice Sky News a CNN.

„Budeme sa podieľať na výcvikovej misii EÚ,“ povedal predseda španielskej vlády.

Zároveň oznámil, že na Ukrajinu bude v najbližších týždňoch vyslaná španielska polícia, aby pomohla ukrajinským úradom s vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti pripisovaných Rus­ku.

12:15 Rusko vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s údajným „opakovaným ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne“, z ktorého obvinilo Ukrajinu. Zároveň vyzvalo svetové mocnosti na zaistenie toho, aby Kyjev prestal s útokmi na túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorú okupujú ruské sily.

Ukrajinská vláda naopak viní z nového ostreľovania elektrárne Rusko.

Elektráreň sa v nedeľu opäť stala terčom ostreľovania, čo vyvolalo odsúdenie zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá upozornila, že s takýmito útokmi je spojené riziko vzniku veľkej jadrovej katastrofy.

„Toto nemôže nebyť príčinou našich obáv,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Vyzývame všetky krajiny sveta, aby využili svoj vplyv na to, aby to ukrajinské ozbrojené sily prestali robiť,“ dodal.

Ukrajina naopak tvrdí, že elektráreň ostreľovalo Rusko, podotýka The Guardian s tým, že skutočnosť, kto bol za ostreľovanie ZAES zodpovedný, nebolo možné nezávisle overiť.

„Ktokoľvek je za tým, musí s tým okamžite prestať. Ako som už povedal predtým, hráte sa s ohňom!“ uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. V záporožskej elektrárni sa v súčasnosti nachádza tím z MAAE, ktorého členovia videli niektoré z výbuchov z okna.

12:05 Rusko neplánuje vyhlásiť ďalšie kolo mobilizácie obyvateľstva do bojov na Ukrajine.

Na otázku o ďalšom kole mobilizácie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „nemôže hovoriť za ministerstvo obrany, ale v Kremli sa o tom nediskutuje“.

Ruský prezident Vladimir Putin v septembri vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ruských obyvateľov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu na konci októbra oznámil, že mobilizácia v Rusku bola zavŕšená, keďže na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali za približne mesiac 300.000 záložníkov.

11:50 Najmenej jednu obeť na živote si vyžiadalo ruské ostreľovanie mesta Ševčenkove v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V sutinách obytného domu, ktorý sa zrútil po nedeľňajšom zásahu ruskou raketou S-300, záchranári našli mŕtvu tridsaťosemročnú ženu a dvoch ranených, oznámil dnes server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova. Záchranári pokračujú v odstraňovaní trosiek.

V Donbase, kde zúria najkontroverznejšie boje, ruská paľba zranila v nedeľu troch civilistov, dvoch v Bachmute a jedného v dedine Kosťantinivka v Doneckej oblasti, napísala Ukrajinská pravda s odvolaním sa na gubernátora Pavla Kyrylenka. V nedeľu prezidentská kancelária oznámila, že počas soboty tu Rusi zabili troch civilistov a 16 zranili, dodal denník na svojom webe. (čtk)

11:15 Mesto Svatove na severovýchode Ukrajiny sa zdá byť zraniteľným miestom na krídle ruských vojsk, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky britskej rozviedky. Ukrajinské velenie v pravidelnej zvodke hlási odrazenie južnejšie vedených ruských útokov pri Bachmute a pri ďalších deviatich obciach v Donbase na východe krajiny.

Ukrajina Rusko vojna uarus Čítajte viac Ruskou slabinou na Ukrajine môže byť mesto Svatove, upozorňuje Londýn

11:07 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg uviedol, že v prípade minulotýždňového dopadu rakety na územie Poľska išlo zrejme o nehodu, a nie o ruský útok na NATO. Vyšetrovanie v prípade však pokračuje, povedal Stoltenberg v nedeľu pre kanadskú televíznu sieť CBC.

Explózia spôsobená pravdepodobne „zatúlanou“ strelou ukrajinskej protivzdušnej obrany pripravila minulý týždeň v utorok v zariadení určenom na sušenie obilia v obci Przewodów blízko hraníc Poľska s Ukrajinou o život dvoch poľských občanov. Miesto incidentu skúmajú poľskí i americkí vyšetrovatelia.

„Nemáme náznaky, že by bol incident spred niekoľkých dní v Poľsku výsledkom zámerného útoku na Poľsko – vieme však, že celý incident bol výsledkom zámerného či mnohých zámerných útokov Ruska na Ukrajinu,“ podotkol Stoltenberg. „V ten istý deň vystrelili množstvo rakiet a dronov proti Ukrajine a incident v Poľsku bol toho priamym dôsledkom,“ dodal.

Šéf NATO ďalej povedal, že „v konečnom dôsledku je to Rusko, kto nesie zodpovednosť za to, čo sa stalo v Poľsku, keďže ono začalo túto nezmyselnú vojnu proti Ukrajine,“ cituje PAP. (tasr/pap)

10:35 Poľsko prijme ponuku Nemecka, ktoré mu chce poskytnúť svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot. Na twitteri to dnes napísal poľský vicepremiér a minister obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilné raketové systémy boli rozmiestnené pri hraniciach s Ukrajinou.

Nemecká ministerka obrany Lambrechtová s ponukou prišla v súvislosti s utorkovým incidentom, keď vo východopoľskej dedine Vodičov dopadla raketa. Podľa západných činiteľov išlo zrejme o strelu ukrajinskej protileteckej obrany. Zomreli pri tom dvaja ľudia.

Patriot, Nemecko Čítajte viac Rakety neprejdú. Nemci Patriotmi postrážia poľské nebo

10:10 Zbrane, ktoré západné krajiny dodávajú Ukrajine čeliace ruskej agresii, môžu skončiť v rukách zločineckých skupín alebo teroristov operujúcich v Británii. V rozhovore s denníkom The Sunday Times na to upozornil šéf Národného kriminálneho úradu (NCA) Graeme Biggar. Bezpečnostní činitelia v Európe sledujú, či sa na čiernom trhu neobjavili guľomety, pištole alebo granáty.

Ukrajina Rusko vojna vojaci armáda Čítajte viac Zbrane z Ukrajiny môžu získať zločinci, varoval britský bezpečnostný činiteľ

9:45 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 14. do 20. novembra na Slovensko 17 504 osôb z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 644 z nich. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 19 162 ľudí.

9:15 Talianska vláda požiada parlament, aby prijal nový zákon týkajúci sa poskytovania vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine aj v budúcom roku. V rozhovore pre denník Il Foglio to povedal taliansky minister obrany Guido Crosetto.

Teraz môže talianska vláda posielať pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii bez toho, aby musela zakaždým žiadať parlament o súhlas. Platnosť dekrétu, ktorý to umožňuje, však vyprší koncom roka. „Ministerstvo obrany čoskoro navrhne, aby toto opatrenie bolo obnovené a jeho platnosť predĺžená na celý rok 2023,“ povedal minister obrany. Uviedol tiež, že Taliansko bude pokračovať v dodávkach zbraní tak, ako sa na tom dohodne so spojencami v Severoatlantickej aliancii a s ukrajinskými predstaviteľmi.

8:19 Odborníci z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe uvádzajú, že Kremeľ podporuje komunitu vojenských blogerov a novinárov v Rusku aj napriek tomu, že ich komentáre o operáciách ruskej armády na Ukrajine sú čoraz kritickejšie.

Komunitu blogerov a vojnových spravodajcov tvorí viac než 500 nezávislých autorov a v Rusku sa stala smerodajným zdrojom informácií o vojne na Ukrajine, píšu odborníci podľa BBC. Predstavitelia tejto komunity sú podporovateľmi vojny a sú známi svojimi nacionalistickými názormi.

Úzka spojitosť vojenských spravodajcov s ozbrojenými silami a polovojenskými formáciami dali tejto komunite silný hlas, ktorý má v ruskom informačnom priestore často väčšiu odozvu než vyhlásenia predstaviteľov ruského ministerstva obrany, konštatuje Inštitút pre štúdium vojny.

Komunitu tvorí široká škála autorov – od tých, ktorí podporujú Kremeľ kritikou ruského vojenského velenia, až po tých, ktorí z vojenských neúspechov Ruska na Ukrajine priamo obviňujú Vladimira Putina. To, že Kremeľ je tolerantný voči komunite vojenských blogerov, je pritom podľa analytikov inštitútu prekvapujúce vzhľadom na cenzúru, ktorej čelia iné, tradičnejšie médiá, vrátane opozičných a zahraničných médií. (bbc.com, tasr)

7:12 V dôsledku dopadu rakety na územie v Poľska naďaleko hraníc s Ukrajinou, ktorá čelí agresii Ruska, ponúkla nemecká vláda Varšave na zabezpečenie vzdušného priestoru systém protiraketovej obrany Patriot.

„Ponúkli sme Poľsku podporu pri zabezpečení jeho vzdušného priestoru – našimi stíhačkami Eurofighter a systémami protivzdušnej obrany Patriot,“ povedala ministerka obrany Christine Lambrechtová pre pondelňajšie vydania denníkov Rheinische Post a General-Anzeiger.

Ministerka pripomenula, že Nemecko už systém Patriot rozmiestnilo na Slovensku. „Našu prítomnosť (na Slovensku) chceme tam predĺžiť do konca roka 2023, eventuálne aj za tento horizont,“ povedala. "Je našou prvoradou zodpovednosťou, aby sa NATO nestalo účastníkom vojny (na Ukrajine). Stále si musíme zachovať chladnú hlavu,“ zdôraznila Lambrechtová.

Po minulotýždňovom incidente v Poľsku, keď šesť kilometrov od hraníc dopadla zrejme raketa vypálená ukrajinskou protivzdušnou obranou, sa podľa Lambrechtovej musí zlepšiť protivzdušná obrana aliancie. „To platí najmä s ohľadom na partnerov NATO, ako sú Poľsko, Slovensko a pobaltské štáty, ktoré priamo hraničia s Ruskom a Ukrajinou,“ konštatovala.

Na území Nemecka bolo počas studenej vojny rozmiestnených 36 systémov Patriot. Nemecká armáda ich má v súčasnosti 12, z ktorých dve sú nasadené na Slovensku. (reuters, dpa, tasr)

VIDEO: Dopad rakety do Poľska – prvé zábery
Video

5:40 Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní ukrajinských pozícií delostreleckou paľbou, na východe krajiny podnikla len za nedeľu takmer 400 takých úderov. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Najtvrdšie boje sa naďalej odohrávajú v Doneckej oblasti. Hoci dnes (v nedeľu) bolo vzhľadom k horšiemu počasiu zaznamenaných menej ruských útokov, ich počet zostáva stále extrémne vysoký,“ vyhlásil Zelenskyj. „V Luhanskej oblasti sa pomaly posúvame dopredu,“ dodal.

Ruské jednotky sa tento mesiac stiahli z juhukrajinského mesta Cherson a niektoré z nich sa presunuli do východnej Doneckej a Luhanskej oblasti, aby tam posilnili ruské pozície.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že v sobotu bolo v Doneckej oblasti na južnej frontovej línii zabitých až 50 ukrajinských vojakov a rovnaký počet ich padol na iných miestach. Kyjev zase v sobotu uviedol, že pri delostreleckom útoku zahynulo na juhu Ukrajiny približne 60 ruských vojakov. Tvrdenie znepriatelených strán nebolo možné nezávisle overiť, napísala agentúra Reuters.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko v nedeľu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruské sily v Chersonskej oblasti zasiahli paľbou obytnú budovu. „Pod troskami môžu byť ľudia. Na mieste pracujú záchranári,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

761 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine