Rakety neprejdú. Nemci Patriotmi postrážia poľské nebo

Nemecko ponúklo Poľsku systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby mu pomohlo zaistiť vzdušný priestor.

21.11.2022 08:37 , aktualizované: 10:30
Patriot, Nemecko Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany Patriot nemeckej armády.
debata (58)

Denníkom Rheinische Post a General-Anzeiger to povedala ministerka obrany Christine Lambrechtová. Podľa agentúry Reuters tým Berlín reaguje na utorkový incident, keď na východ Poľska dopadla pravdepodobne ukrajinská raketa protivzdušnej obrany a zabila dvoch ľudí. Poľsko ponuku príjme, uviedol poľský vicepremiér a minister obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilné raketové systémy boli rozmiestnené pri hraniciach s Ukrajinou.

VIDEO: Streľba z nemeckých Patriotov

Video
Pozrite si cvičné streľby nemeckých Patriotov na videu US Army.

"Ponúkli sme Poľsku podporu so zabezpečením vzdušného priestoru prostredníctvom našich stíhačiek Eurofighter a systémov protivzdušnej obrany Patriot,“ uviedla Lambrechtová. O ponuke lietadiel hovoril už skôr aj hovorca nemeckého ministerstva obrany.

V utorok minulý týždeň východopoľskú dedinu Przewodów, ktorá leží pri ukrajinskej hranici, zasiahla raketa, ktorá zabila dvoch mužov. Spočiatku sa predpokladalo, že išlo o strelu vypálenú z Ruska. Moskva totiž v ten istý deň masívne ostreľovala celé územie Ukrajiny v snahe vyradiť z prevádzky jej energetickú infraštruktúru. V stredu potom predstavitelia Poľska aj Severoatlantickej aliancie uviedli, že išlo pravdepodobne o raketu ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá sa snažila ruskú raketu zneškodniť. Kyjev pôvodne trval na tom, že raketu vypálilo Rusko, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však vo štvrtok pripustil, že na sto percent nevie povedať, čo sa na východe Poľska stalo.

NATO, vojna na Ukrajine Čítajte viac Poľský analytik: NATO nesmeruje k vojne s Ruskom

Západné Nemecko malo v čase studenej vojny k dispozícii 36 systémov Patriot, teraz ich má podľa agentúry Reuters Bundeswehr už len 12. Dva z nich Berlín krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyslal na Slovensko. Nemecké ministerstvo obrany oznámilo, že Lambrechtová rozhodla o predĺžení tejto misie minimálne do konca roku 2023.

NATO sa snaží v súvislosti s vojnou na Ukrajine posilniť svoju protivzdušnú obranu. V polovici októbra sa viac ako desiatka členských krajín, vrátane Česka a Slovenska, pripojila k nemeckej iniciatíve a podpísala vyhlásenie o zámere spoločného nákupu systémov protivzdušnej obrany.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna