Zbrane z Ukrajiny môžu získať zločinci, varoval britský bezpečnostný činiteľ

Zbrane, ktoré západné krajiny dodávajú Ukrajine čeliace ruskej agresii, môžu skončiť v rukách zločineckých skupín alebo teroristov operujúcich v Británii. V rozhovore s denníkom The Sunday Times na to upozornil šéf Národného kriminálneho úradu (NCA) Graeme Biggar. Bezpečnostní činitelia v Európe sledujú, či sa na čiernom trhu neobjavili guľomety, pištole alebo granáty.

21.11.2022 10:04
Ukrajina Rusko vojna vojaci armáda Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (33)

Rovnako ako v prípade akejkoľvek inej vojny, existuje nebezpečenstvo, že ako „vedľajší efekt“ dodávok zbraní bojujúcim krajinám sa táto výzbroj dostane do rúk tým, ktorým nemá. „Na konci konfliktu býva nadbytok zbraní, ktoré sa potom dostávajú k zločincom alebo teroristom,“ povedal Biggar. Tak sa to stalo napríklad po vojnách v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia.

Biggar tiež uviedol, že o veci rokoval s ukrajinským policajným riaditeľom Ihorom Klymenkom. „Napriek tomu, že pôsobia v prednej línii, zaoberajú sa vojnovými zločinmi a tak ďalej, sa na túto vec tiež veľmi sústredia. Sledujú, aké zbrane v krajine sú a kto ich má,“ dodal Biggar o práci ukrajinských vyšetrovateľov.

VIDEO: Nemecko ponúklo Poľsku Patrioty. Postrážia nebo
Video

Podľa Biggara zatiaľ nie sú dôkazy o tom, že by niektoré zo zbraní boli predané zločincom. Britská NCA úzko spolupracuje s Europolom, agentúrou Európskej únie zaoberajúcou sa prevenciou a bojom proti organizovanému zločinu, a európskymi krajinami.

VIDEO: Ukrajina: Nemecké zbrane sú super
Video

NCA sa zaoberá vyšetrovaním organizovaného zločinu, pašeráctva ľudí, zbraní alebo drog, kybernetickou kriminalitou a rozsiahlejšou hospodárskou kriminalitou. Biggar povedal, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa úrad zameral na ľudí, ktorí nakladajú s peniazmi s pôvodom v Rusku. Takto policajti zatkli napríklad Grahama Bonhama-Cartera, príbuzného herečky Heleny Bonhamovej Carterovej, ktorého Spojené štáty obvinili z napomáhania ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi vyhnúť sa americkým sankciám. Bonham-Carter sa údajne snažil dostať umelecké diela patriace Deripaskovi z USA. Britský podnikateľ popiera, že by sa dopustil čohokoľvek nezákonného.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine