Zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo vyše 160 mŕtvych a stovky zranených

Na 162 vzrástol počet obetí zemetrasenia, ktoré v pondelok postihlo indonézsku provinciu Západná Jáva. Stovky ľudí sú zranené, vyše 13 000 obyvateľov prišlo o domovy. S odvolaním sa na miestne médiá a guvernéra provincie Ridwana Kamila o tom informuje agentúra Reuters. Predchádzajúca bilancia otrasov o sile 5,6 stupňa predstavovala 62 mŕtvych a 700 zranených.

21.11.2022 13:09 , aktualizované: 16:50
indonézia zemetrasenie Foto: ,
Zranení ľudia počas lekárskeho ošetrenia po zemetrasení v indonézskom meste Cianjur 21. novembra 2022.
debata

Otrasy boli citeľné aj v hlavnom meste Jakarte, kde ľudia vybiehali von z kancelárií, keď ucítili, ako sa budovy trúsia, a videli pohybujúci sa nábytok. Vlna cunami podľa odborníkov nehrozí. Podľa guvernéra môže bilancia otrasov ďalej stúpať. Záchranári sa stále snažia dostať do oblastí, ktoré zablokovali zosuvy pôdy.

Epicentrum otrasov bolo pri meste Cianjur (vysl. „čiandžur“), ležiacom zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, v ktorom boli otrasy taktiež citeľné, uviedla agentúra AFP. V troskách zrútených budov sú stále uväznení ľudia. V meste nefunguje elektrina.

Pri otrasoch boli poškodené tisícky domov. V samotnom meste Cianjur boli zdevastované obchody, jedna z nemocníc a napríklad aj islamská internátna škola, uvádzajú miestne médiá. Zranených, medzi ktorými je aj veľa detí, ošetrujú záchranári aj pred nemocnicami, na parkoviskách či terasách.

Počas dvoch hodín po zemetrasení zaznamenal miestny geologický úrad 25 následných otrasov. Oficiálni činitelia varovali, že hrozí riziko zosuvov pôdy, zvlášť ak by v oblasti silno pršalo.

Indonézia, ktorú tvorí 17 000 ostrovov a ostrovčekov a obýva ju 270 miliónov ľudí, leží na rozhraní troch veľkých tektonických dosiek, a zemetrasenia sú v tejto oblasti časté. V januári 2021 si otrasy o sile 6,2 stupňa na ostrove Sulawesi vyžiadali viac ako sto mŕtvych.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #úmrtie #indonézia