Ruskou slabinou na Ukrajine môže byť mesto Svatove, upozorňuje Londýn

Mesto Svatove na severovýchode Ukrajiny sa zdá byť zraniteľným miestom na krídle ruských vojsk, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky britskej rozviedky. Ukrajinské velenie v pravidelnej zvodke hlási odrazenie južnejšie vedených ruských útokov pri Bachmute a pri ďalších deviatich obciach v Donbase na východe krajiny.

21.11.2022 11:00
Ukrajina Rusko vojna uarus Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (38)

VIDEO: Zábery ako z pekla. Toto je nočný boj s Rusmi.

Video

„V posledných siedmich dňoch pokračovali výmeny intenzívnej delostreleckej paľby pri Svatove v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské sily naďalej uprednostňujú budovanie obranných pozícií, takmer isto čiastočne obsadených zle vycvičenými mobilizovanými záložníkmi. Keďže juhozápadnú frontovú líniu môžu Rusi ľahšie brániť pozdĺž východného brehu rieky Dneper, sektor Svatove je teraz pravdepodobne zraniteľnejším operačným krídlom ruských síl,“ píše sa v prehľade britského ministerstva.

Úrad predpokladá, že ruskí lídri budú pravdepodobne pokladať za prioritu udržanie tohto mesta, ktoré pred vojnou malo asi 16 000 obyvateľov. Velitelia sa však zrejme stretávajú s vojenskou realitou v podobe nutnosti udržať dôveryhodnú obranu a zároveň zabezpečiť zdroje pre útočné operácie južnejšie v Donbase. Ruské obranné aj útočné schopnosti naďalej obmedzuje vážny nedostatok munície a kvalifikovaného personálu, upozornil Londýn.

Rusko od začiatku vojny pred 271 dňami prišlo už o 84 600 vojakov, z toho 390 zabili ukrajinskí obrancovia počas uplynulých 24 hodín, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Rusko tiež stratilo 2 892 tankov, 5 822 obrnených vozidiel, 1 870 diel, 393 raketometov, 209 protileteckých zbraní, 278 lietadiel, 261 vrtuľníkov, 1 537 dronov, 480 striel s plochou dráhou letu a 16 plavidiel.

Tvrdenia znepriatelených strán vo vojnových podmienkach nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku
Video

Denník Ukrajinska pravda však s odvolaním sa na analytikov portálu Oryx, opierajúci sa o fotografie a videá z bojiska, píše, že Rusko od začiatku vojny prišlo o najmenej 8 044 kusov vojenskej techniky, z toho 4 927 kusov bolo zničených, 198 poškodených, 300 opustených posádkami a 2 619 ukoristených Ukrajincami. Rusi okrem iného prišli o 1 504 tankov, z ktorých 522 ukoristili Ukrajinci. Denník upozornil, že tieto údaje neberú do úvahy nepriateľskú výzbroj a techniku nezdokumentovanú zábermi.

VIDEO: Zničili nám Rusi prvú Zuzanu? Toto sú zábery poškodenej húfnice
Video

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej zvodke upozorňuje na rastúci vplyv spoločenstva ruských vojenských blogerov a vojnových spravodajcov, ktorých podporuje aj Kremeľ, bez ohľadu na ich čoraz kritickejšie komentáre ohľadom ruského počínania na Ukrajine. Spoločenstvo má viac ako 500 nezávislých autorov a stalo sa uznávaným zdrojom informácií o vojne v Rusku. Jeho zástupcovia podporujú vojnu a zastávajú nacionalistické názory.

euromajdan, vojna na ukrajine, ukrajina, kyjev Čítajte viac 271. deň: Rusi útočia len na dvoch miestach, inak sa bránia. Zelenskyj: Sme pripravení bojovať až do konca

Tesné styky vojnových spravodajcov s ozbrojenými silami pridali hlasu tohto spoločenstva na autorite, a tak v ruskom informačnom priestore znejú hlasnejšie ako slová predstaviteľov ruského ministerstva obrany, myslí si ISW. Dodáva, že ruský prezident Vladimir Putin týchto blogerov bránil pred útokmi ministerstva a chránil ich, hoci v Rusku zosilneli represie a cenzúra, a dovolil im vyjadrovať vlastné názory na vojnu. Spoločenstvo blogerov sa skladá zo širokého spektra ľudí, od prívržencov Kremľa cez kritikov ruského velenia až po tých, čo priamo obviňujú Putina z vojenských neúspechov. Tolerancia Kremľa amerických analytikov udivuje, a to aj so zreteľom na cenzúru postihujúcu tradičné médiá.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine