Novoročné sviatky v tieni vojny. Ruské regióny rušia oslavy

Takmer všetky ruské regióny sa rozhodli čiastočne zrušiť slávnostné akcie na vítanie Nového roka, najmä ohňostroje a firemné večierky. Časť akcií sa však uskutoční, a to tie, ktoré sú určené deťom, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na regionálne úrady. Denník Kommersant dal rušenie osláv do súvislosti so "špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine", ako Moskva nazýva vojnu Ruska proti susednej krajine, ktorá si už vyžiadala desaťtisíce životov.

21.11.2022 12:45
Rok 2022, Ohňostroj v ruskej Moskve Foto: ,
Ohňostroj v ruskej Moskve. Archívna snímka.
debata (5)

Vítanie Nového roka predstavuje v Rusku najväčší sviatok roka a z mohutných osláv sa najrozľahlejšia krajina sveta tradične spamätáva niekoľko dní. Novoročný stromček predstavuje pre deti obdobu stredoeurópskych Vianoc. Tie pravoslávne napokon nasledujú týždeň po Silvestri.

V Moskve sa úrady podľa štátnej agentúry na základe internetového hlasovania rozhodli zrušiť ohňostroje a veľké koncerty na uliciach. Mesto sa však podľa starostu nezriekne tradičnej výzdoby a stromčekov pre deti. Výťažky z novoročných jarmokov a ďalších podnikov radnica venuje na podporu vojakov a ich rodín.

VIDEO: Zábery ako z pekla. Toto je nočný boj s Rusmi
Video

Novosibirsk, ktorý má byť tento rok „novoročným hlavným mestom Ruska“, sa oproti očakávaniam rozhodol zoškrtať výdavky na oslavy. Ušetrené milióny poputujú rodinám vojakov povolaných do bojov v rámci mobilizácie.

Aj napriek skromnejším novoročným oslavám prakticky vo všetkých regiónoch počítajú s usporiadaním osláv pre deti. „Pre deti sviatok bude. Bolo by úplne nesprávne pripraviť deti o novoročné sviatky,“ vyhlásila podpredsedníčka vlády autonómneho Tatarstanu Lejla Fazlejevová.

VIDEO: Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade
Video

S oslavami len pre deti počítajú na anektovanom Kryme. V Jakutsku na Sibíri časť z ušetrených peňazí zo zrušených osláv minú na darčeky pre deti vojakov bojujúcich na Ukrajine.

V Kursku, Omsku, Tule, Kurganskej oblasti a Tuvskej autonómnej republike sa podľa TASS rozhodli maximálne šetriť, a tak vyzdobia ulice starými girlandami. Bez ohňostrojov a sálv sa zaobídu v Amurskej, Lipeckej, Omskej, Pskovskej, Tomskej a Ťumenskej oblasti, na Kryme, v Jekaterinburgu a Petrohrade. V niektorých regiónoch, napríklad v Rostovskej oblasti, sa úrady zriekli novoročných večierkov, alebo aspoň nepozvú známych umelcov, ktorí požadujú za vystúpenie vysoké honoráre.

Desiatka regiónov sa však ešte nerozhodla, ako s novoročnými oslavami naloží.

V Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, sa nechystajú zrušiť novoročné oslavy, avšak úrady sa rozhodli nekupovať novú výzdobu. Nezriadia ani veľké klziská v centre Belgorodu, dodal TASS.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine