Prežiť. Zima ohrozí milióny ukrajinských životov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že počas prichádzajúcej zimy budú ohrozené životy miliónov Ukrajincov po tom, ako energetickú infraštruktúru tejto krajiny zasiahla séria ruských útokov, informuje agentúra AFP.

21.11.2022 20:21
zima, ukrajina Foto:
Muž sa v pondelok 21. novembra 2022 pozerá na Námestie nezávislosti (Majdan) v Kyjeve na Ukrajine.
debata (90)

„Jednoducho povedané, táto zima bude o prežití," povedal počas návštevy Kyjeva regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Pripomenul, že škody na ukrajinskej energetickej infraštruktúre spôsobené početnými raketovým útokmi už majú svoje následky na zdravotníctve a zdraví ľudí.

VIDEO: Rusko je teroristický režim, tvrdí Dzurinda

Video

Kluge tiež povedal, že WHO od začiatku ruskej invázie vo februári zaznamenala viac než 700 útokov na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine. Poukázal na „jasné porušenia“ medzinárodného humanitárneho prá­va.

SR hranice Ukrajina vojna pomoc utečenci Michalovce KEX Čítajte viac Rizikový scenár: Zima na Ukrajine vyženie na Slovensko 700-tisíc ľudí

WHO podľa jeho slov očakáva, že dva až tri milióny ľudí opustia svoje domovy s cieľom hľadať teplo a bezpečie.

„Budú čeliť špecifickým výzvam v oblasti zdravotníctva vrátane respiračných infekcií ako COVID-19, zápalu pľúc, chrípkových ochorení a vážneho rizika záškrtu a osýpok v nedostatočne zaočkovanej populácii," povedal Kluge.

Problémom i lieky

Zhruba jeden z piatich ľudí na Ukrajine má problém dostať sa k liekom. V pondelok to povedal zástupca WHO na Ukrajine Jarno Habicht. Ako pritom poznamenal, na územiach okupovaných Ruskom je situácia horšia, kde sa k potrebným liekom nevie dostať každý tretí človek. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Rok 2022, Ohňostroj v ruskej Moskve Čítajte viac Novoročné sviatky v tieni vojny. Ruské regióny rušia oslavy

Nepretržité útoky na zdravotnú infraštruktúru na Ukrajine ovplyvnili dostupnosť zdravotníckych služieb, ako sú lieky, vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a stroje na jednotkách intenzívnej starostlivosti v nemocniciach, povedal tiež Habicht na tlačovom brífíngu v Kyjive. Tohtoročná zima a sneh, ktorý sa už objavil v niektorých častiach Ukrajiny, budú podľa neho predstavovať „obrovskú výzvu“ pre zdravotný systém v krajine.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #WHO #vojna na Ukrajine