Belgicko už nemá kde spaľovať zhabaný kokaín

Úrady v belgickom prístave Antverpy tento rok zadržali taký objem kokaínu, že už im nedostačujú kapacity na jeho likvidáciu. Spaľovacie pece sú úplne vyťažené, zabavené drogy treba skladovať, a to zvyšuje riziko ich krádeže, uviedol podľa serveru The Brussels Times hovorca belgických colníkov Francis Adyns.

21.11.2022 21:55
debata (6)

„Máme problémy k kapacite spaľovacích pecí a rýchla likvidácia zabaveného tovaru je trvalým problémom," uviedol Adyns. „Vzhľadom k technickým obmedzeniam licencovaných spaľovní a ekologickým normám musíme využívať niekoľko spaľovní," vysvetlil hovorca a dodal, že riešenie už je na dohľad.

Belgické prístavy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre kokaín z Južnej Ameriky, upozornila agentúra AFP. Belgické úrady predpovedajú, že ho tento rok zabavia cez 100 ton, a prekonajú tak minuloročný rekord 89,5 tony kokaínu.

drogy Čítajte viac Turek si nechával posielať drogy poštou, hrozí mu 20 rokov za mrežami

Problémy spôsobuje nielen celkový objem zabavených drog, ale aj pravidlá a technické možnosti. Naraz je možné spáliť len zhruba jednu až 1,5 tony kokaínu. Termíny v spaľovniach je navyše potrebné objednávať vopred, čo je pre colníkov veľmi ťažké. Pri pálení kokaínu sa uvoľňujú látky, ktoré poškodzujú filtre v spaľovacích peciach, popisuje ťažkosti server De Standaard.

Policajti v Antverpách už zaznamenali pokusy o prelet dronmi v okolí skladísk s drogami a pohyb podozrivých osôb. Množstvo uskladnených drog je podľa nich výzvou pre zlodejov, preto je potrebné problém rýchlo vyriešiť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #kokaín #Belgicko #čierny trh