272. deň: Ukrajinci oslobodili takmer 1 900 obcí, raz toľko ich ešte čaká. Putin chce zmobilizovať až milión duší

Ukrajinské ozbrojené sily doposiaľ oslobodili od ruskej okupácie 1 886 obcí, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryl Tymošenko. Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700-tisíc mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Dovedna by tak Kremeľ zmobilizoval až milión vojakov.

22.11.2022 06:10 , aktualizované: 23:08
Ukrajina, sneh, elektrina, výpadky, vojna Foto: ,
Čašník a čašníčka si svietia mobilnými telefónmi v reštaurácii počas výpadku elektriny v Kyjeve vo štvrtok 17. novembra 2022.
debata (486)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 272. deň
  • Ukrajinci oslobodili od ruskej okupácie už 1 886 obcí
  • Výpadky prúdu na Ukrajine môžu pre ruské ostreľovanie trvať až do jari
  • Ukrajina: Pri ruskom ostreľovaní zahynul dobrovoľník humanitárneho cen­tra
  • OSN: Od začiatku vojny bolo zabitých 6 595 civilistov
  • Švédska polícia zadržala ruských manželov podozrivých zo špionáže
  • Rusko podľa Ukrajiny plánuje druhú mobilizáciu, chce získať 700-tisíc vojakov

VIDEO: Kde sa stratili ruské bojové lietadlá? Jedno je aj tu.

Video

23:38 Prieskumy uskutočnené na základe skupinových diskusií prebehli na začiatku tohto mesiaca na rôznych miestach v Rusku vrátane Ďalekého východu. Cieľom bolo zistiť, aký je postoj miestnych ľudí k vojne na Ukrajine.

Vladimir Putin Čítajte viac Výsledky, ktoré si Putin neobjednal. Rusi sú pesimisti, apatickí a vojna ich unavuje

23:07 Rusky, ktoré sa usilujú o návrat svojich manželov alebo synov z frontu na Ukrajine, vyzývajú ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby sa s nimi zišiel. Spolku Rada matiek a manželiek sa totiž nepáči, že ani jedna z jej členiek alebo predstaviteliek ďalších kritických skupín na čiastočnú mobilizáciu nebola pozvaná na Putinovo plánované stretnutie s matkami vojakov. Nespokojné ženy tvrdia, že stretnutie bude dopredu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

„Rada matiek a manželiek je už tretí deň v Moskve. Všetkými spôsobmi sa snažíme prinútiť úrady k dialógu,“ oznámila vo video vyhlásení na sociálnych sieťach líderka spolku Olga Cukanovová. Vysvetlila, že jej organizácia tak reaguje na Putinovo naplánované stretnutie s matkami vojakov, ktoré sa má uskutočniť 27. novembra.

„Zo skúsenosti môžem s istotou povedať, čo to bude za stretnutie. Matky položia správne otázky, ktoré budú dopredu schválené a overené," povedala. „Na akcii sa nedostane jediná osoba, ktorej účasť nebude dopredu potvrdená," doplnila.

„Vladimir Vladimirovič, ste chlap, alebo nie? Máte dosť odvahy na to, aby ste sa stretol tvárou tvár a verejne so ženami, ktorých účasť nebude schválená?“ apeluje tiež vo Cukanovová.

22:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko sa útokmi na energetickú infraštruktúru pokúša použiť počas tejto zimy chlad ako „zbraň hromadného ničenia“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Kremeľ chce chlad tejto zimy pretvoriť na zbraň hromadného ničenia,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom telemostu v príhovore na stretnutí starostov francúzskych miest.

Ukrajinci podľa jeho slov potrebujú „veľa vecí“ na to, aby prežili túto zimu a zabránili Rusku pretvoriť chlad na nástroj teroru a podriadenia sa. Zelenskyj pripomenul, že ruské sily zámerne útočia na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, zdravotnícke zariadenia i vzdelávacie inštitúcie.

22:04 Útok ruských síl na energetickú sieť Ukrajiny z minulého týždňa spôsobil „kolosálne“ škody a neporušená nezostala ani jedna tepelná či vodná elektráreň. V utorok to vyhlásil Volodymyr Kudryckyj, šéf štátnej spoločnosti Ukrenergo, ktorá prevádzkuje elektrickú prenosovú sústavu.

„Toto bol najväčší útok, najväčší v dejinách. Odpálených bolo vyše 100 ťažkých balistických striel. Ich cieľmi boli prevažne zariadenia ukrajinského energetického systému, trafostanice Ukrenerga a ukrajinské tepelné elektrárne vyrábajúce energiu pre ukrajinských spotrebiteľov,“ povedal Kudryckyj.

zima, ukrajina Čítajte viac Prežiť. Zima ohrozí milióny ukrajinských životov

„Pre pochopenie rozsahu týchto útokov, s ktorými sa musíme vyrovnať, môžem uviesť, že pri raketových úderoch utrpela škody takmer všetka výroba energie veľkých elektrární. Takmer nie je rozvodňa spoločnosti Ukrenergo, ktorá by zostala neporušená. Prakticky každá trafostanica bola zasiahnutá aspoň raz a niektoré tri-, päť- alebo osemkrát,“ dodal Kudryckyj.

Ukrajinská energetická sieť je v súčasnosti „stabilizovaná“ pre plánované odstávky. Masívne škody na elektrárňach po ruskom ostreľovaní spôsobili, že nie sú schopné naraz poskytovať dostatok elektriny pre celú krajinu. „Najproblematic­kejšou“ oblasťou ostáva Cherson na juhu Ukrajiny, kde sa vojaci po stiahnutí Ruska sústreďujú na odmínovanie energetickej siete.

Ak masívne útoky nebudú pokračovať, situácia by sa mala stabilizovať pri štvorhodinových odstávkach denne, informoval šéf Ukrenerga.

21:34 Skupina squatterov od polovice októbra obýva päťposchodový dom v centre Amsterdamu, ktorý patrí ruskému podnikateľovi, spoluzakladateľovi internetovej spoločnosti Yandex Arkadijovi Voložovi. Holandský súd teraz rozhodol, že squatteri budovu nemusia opustiť, napísal denník The Guardian.

Squatteri dom obsadili v polovici októbra a vydali vyhlásenie, že odsudzujú podnikateľove väzby na Kremeľ a tiež bytovú krízu v meste. Na fasádu budovy vyvesili transparenty odsudzujúce vojnu na Ukrajine.

Volož budovu z roku 1879 kúpil v roku 2019 za tri milióny libier. Stavba prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Od začiatku júna je Volož na sankčnom zozname Európskej únie zavedenom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

Verdikt súdu prekvapil aj právničku zastupujúcu squatterov. „Bola som presvedčená, že sme v práve, ale napriek tomu ma trochu prekvapilo, že sudca dal za pravdu našim argumentom. Sankcie sú novinkou, takže takých prípadov tu ešte veľa nebolo,“ uviedla právnička Heleen over de Lindenová. V Holandsku podľa nej tradične platia prísne vlastnícke práva, ktoré zvýhodňujú vlastníkov. Rozsudok by preto mohol vytvoriť dôležitý precedens, dodáva.

21:05 Ukrajinské ozbrojené sily doposiaľ oslobodili od ruskej okupácie 1 886 obcí. S odvolaním sa na zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka o tom informovala agentúra Ukrinform. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým podľa serveru Ukrajinska pravda uviedol, že je potrebné dobyť späť ešte okolo 2 000 miest a dedín.

„Celkovo je miest a dedín, ktoré ešte musíme oslobodiť a obnoviť, asi 2000,“ povedal Zelenskyj v prejave na kongrese francúzskych starostov. „Najmenej desiatky z nich sú po úderoch ruskej armády úplne zničené, napríklad ide o Mariupoľ alebo Volnovachu,“ dodal prezident s odkazom na dve mestá v Doneckej oblasti.

Ruské invázne sily obvinil z ničenia infraštruktúry na okupovaných územiach a krádeže vybavenie, keď miesta opúšťajú.

„K dnešnému dňu bolo deokupovaných 1 886 obcí. Humanitárne štáby začali prácu v 1 620 oslobo­dených obciach," vyhlásil medzitým Tymošenko a dodal, že v týchto obciach pokračuje obnova práce štátnych a miestnych úradov.

19:37 Protivzdušná obrana v meste Sevastopol na polostrove Krym bola uvedená do pohotovosti a z tejto oblasti hlásia dva zostrelené drony. Uviedol to na sociálnej sieti gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev.

„Naše sily protivzdušnej obrany sú práve teraz v činnosti,“ uviedol Ruskom dosadený gubernátor s tým, že ide o reakciu na útok dronov. „Na základe predbežných informácií už boli zostrelené dve bezpilotné lietadlá,“ povedal. „Neboli poškodené žiadne civilné objekty. Prosím, zachovajte pokoj,“ dodal.

Sevastopol je sídlom hlavného velenia Čiernomorskej flotily Ruskej federácie, pripomína Reuters. Rusko koncom októbra obvinilo Ukrajinu z útoku na vojenské lode v prístave pomocou leteckých dronov a bezpilotných plavidiel. Moskva v reakcii na útok pozastavila účasť na dodržiavaní dohody o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov.

19:17 Vo falošnom telefonáte z 15. novembra človek so silným ruským prízvukom tvrdil, že je Emmanuel Macron. Poľský prezident s ním následne hovoril o výbuchu rakety blízko ukrajinskej hranice z toho istého dňa.

Andrzej Duda Čítajte viac Duda opäť naletel ruským vtipkárom: Ahoj, Emmanuel. Nechcem vojnu s Ruskom

19:05 Kanadská vláda zavádza nové sankcie proti osobám a firmám spojeným s režimom v Bielorusku. V Ottawe je od pondelka na návšteve vodkyňa bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská, ktorá na prijatie sankcií vyzvala.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Joly obvinila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že poskytuje Rusku svoje územie ako odpaľovaciu rampu pre útoky proti Ukrajine. „Predstavitelia Bieloruska dovolili ruskému režimu porušovať ľudské práva v miestach, ako je Buča, Izium a Mariupoľ,“ vyhlásila Jolyová.

Najnovšie kanadské sankcie smerujú na 22 predstaviteľov režimu a 15 firiem z odvetvia výroby vojenského vybavenia a technológií, strojárstva, železničnej dopravy a bankovníctva. Celkovo Kanada sankcionovala vyše 100 bieloruských osôb a spoločností.

Súčasný bieloruský režim podporuje ruský prezident Vladimír Putin. „Musím povedať, že Bielorusko je de facto pod vojenskou okupáciou,“ tvrdila minulý týždeň v Bruseli Cichanouská. „Lukašenko nemá pod kontrolou prítomnosť ruských vojsk ani ich rozmiestnenie. Jednoducho musí so všetkým súhlasiť, pretože vie, že bez podpory Putina by v Bielorusku nemal šancu politicky prežiť,“ dodala.

18:01 Odborníci z Iránu a Ukrajiny sa stretli, aby prediskutovali tvrdenia, že Rusko používa vo svojej vojne iránske útočné drony. Televízii CNN to potvrdil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko s tým, že nemôže poskytnúť viac podrobností.

„Môžem vás ale uistiť, že ukrajinská strana naďalej prijíma tie najdrastickejšie opatrenia, aby zabránila použitiu iránskych zbraní Ruskom vo vojne proti Ukrajine,“ povedal hovorca. Ukrajina podľa neho informovala Irán, že „dôsledky spoluúčasti na ruskej agresii budú neporovnateľné s potenciálnymi výhodami spolupráce s Ruskom“.

Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko dostalo z Iránu stovky dronov, ktorých použitie malo smrteľné dôsledky.

16:53 Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700-tisíc mužov, vyhlásil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Správu priniesol v utorok portál britskej televízie Sky News.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v septembri čiastočnú mobilizáciu záložníkov, aby sa „zaistilo bezpečie našich ľudí a ľudí na oslobodených územiach (Ukrajiny)“.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu neskôr spresnil, že Rusko odvedie 300-tisíc záložníkov so skúsenosťami z armády. Ako vyšlo najavo, ruské úrady povolávali aj mužov bez domova, aby doplnili stavy v armáde. Podľa Heraščenka sa teraz blíži zrejme ďalšie kolo mobilizácie v Rusku, a to v januári.

16:45 Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v spolupráci s partnermi z iných rezortov, samospráv a neziskových organizácií už niekoľko mesiacov pripravuje na prípadnú druhú vlnu utečencov pred vojnou na Ukrajine. Prípravy sa zintenzívnili po schválení kontingenčného plánu. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

„Kontingenčný plán bol pripravovaný na najrizikovejší scenár, ktorý počítal s príchodom 700-tisíc odídencov v priebehu dvoch až troch mesiacov. Situácia na Ukrajine sa však dynamicky mení, preto v súčasnosti nie je možné predpokladať presný počet osôb, ktoré prekročia našu štátnu hranicu,“ uviedol rezort.

Okrem kontinuálneho zabezpečovania materiálno-technického vybavenia pre zložky zabezpečujúce pomoc je podľa MV SR pripravené núdzové zázemie počas prvých dní od prechodu štátnou hranicou, kde bude odídencom poskytnuté naplnenie základných potrieb. V spolupráci s okresnými úradmi a samosprávami sa tiež potvrdilo alebo dodatočne vytypovalo núdzové ubytovanie. V týchto dňoch sa naváža tiež potrebné vybavenie pre jednotlivé stanovištia v blízkosti hraničných priechodov aj tranzitných bodov.

Zvýšenie počtov prichádzajúcich osôb z Ukrajiny doteraz nezaznamenali. „Stanové tábory v Michalovciach a Humennom sú v súčasnosti v utlmenom režime. Osoby sú prioritné umiestňované do dlhodobejšieho ubytovania, respektíve v prípade potreby je k dispozícii záchytný tábor Migračného úradu MV SR v Humennom,“ doplnilo ministerstvo.

16:20 Severoatlantická aliancia (NATO) by mala zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku vzhľadom na pribúdajúce hrozby vyplývajúce z rusko-ukrajinskej vojny. V utorok to vyhlásil predseda Parlamentného zhromaždenia (PZ) NATO Gerald Connolly. TASR prevzala správu z poľskej tlačovej agentúry PAP.

Nedávny výbuch zablúdenej rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany vo východnom Poľsku je typickým príkladom nebezpečenstiev, aké vojna na Ukrajine predstavuje pre Poľsko, uviedol Connolly pre španielsky denník La Razón.

Predseda PZ NATO, ktorý je tiež kongresmanom za americký štát Virgínia, považuje podobné hrozby za oprávnený dôvod na rozmiestnenie ďalších vojakov NATO v Poľsku.

Rusko vďaka tlaku Číny v súčasnosti neplánuje útok jadrovými zbraňami, pokračoval Connolly. Podľa neho sa však vojna neskončí rýchlo, pretože to by pre prezidenta Vladimira Putina znamenalo ponižujúcu porážku.

16:09 Švédska polícia dnes ráno podľa tlačových agentúr zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže voči tejto škandinávskej krajine a jednému ďalšiemu štátu. Švédsky denník Aftonbladet uviedol, že ide o manželský pár ruských šesťdesiatnikov, ktorí sa do krajiny prisťahovali na konci 90. rokov.

Zadržanie muža a ženy, ktorí doteraz žili aspoň navonok pokojným životom na predmestí Štokholmu, médiá líčia ako dramatickú akciu. Nasadená pri nej bola aj dvojica vrtuľníkov Black Hawk a špeciálne sily.

„Sami o sebe veľmi nehovoria, ale sú milí. Usmievajú sa a zdravia, ale nie sú takí spoločenskí,“ povedal jeden zo susedov o dvojici, ktorá podľa vyšetrovateľov bola v službách Ruska zhruba desať rokov. Hlavným podozrivým je muž, jeho manželka je považovaná za spolupáchateľku.

„Švédsko nesmie byť miestom, kde budú cudzie mocnosti vykonávať nezákonné spravodajské aktivity, či už proti Švédsku, alebo proti iným krajinám,“ uviedla dopoludnia polícia. Rozviedka švédskemu denníku povedala, že bolo potrebné zakročiť rýchlo.

15:30 Dnes už existujú jasné dôkazy, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny, ktoré nemôžu zostať nepotrestané. Slovensko sa preto ešte v máji tohto roka pripojilo k Spoločnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý vyšetruje vojnové zločiny na Ukrajine. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) počas pracovnej cesty v Holandsku, kde dnes navštívil aj Agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach Eurojust. Na jej čele od roku 2017 stojí slovenský prokurátor Ladislav Hamran. V tlačovej správe o tom informoval Úrad vlády SR.

PREMI?R: Nav?t?vil Holandsko Čítajte viac Heger: Rusko pácha na Ukrajine zločiny, ktoré nemôžu zostať nepotrestané

15:22 Po ostatnom ruskom raketovom útoku voči Ukrajine stačí zvyšný raketový potenciál Moskvy najviac na tri masívnejšie útoky. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Raketový potenciál Ruskej federácie stačí maximálne na tri masívne útoky podobné tomu z 15. novembra,“ uviedol spomenutý zdroj. Ten dodáva, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa už podarilo zostreliť približne 70 % iránskych rakiet a bezpilotných lietadiel.

V súčasnosti Rusko využíva zvyšné strategické raketové zásoby, ktoré nedokáže rýchlo obnoviť vlastnou produkciou. Zároveň potrebuje na obnovu zásob rakiet 14 až 16 mesiacov. „Ak by Moskva mohla rýchlo doplniť zásoby rakiet, nevyhľadávala by ich dovoz,“ píše Ukrajinská pravda.

„Štyria nepriatelia ruského raketového arzenálu – brilantné ukrajinské sily protivzdušnej obrany, slabé ruské raketové sily, sankcie a čas. Demilitarizujme teroristický štát, aby sme mohli žiť v mieri!“ napísal na Twitteri ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

14:16 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) bolo zabitých najmenej 6 595 ukrajinských civilistov a 10 189 utrpelo zranenia. Medzi zabitými je najmenej 415 detí, 2 575 mužov, 1 767 žien a 1 838 ďalších dospelých, ktorých pohlavie ešte nie je identifikované. Informuje o tom portál cnn.com.

Veľký počet civilných obetí je v Doneckej a Luhanskej oblasti, čiže na východe Ukrajiny, kde boli v posledných mesiacoch najintenzívnejšie boje. Podľa OHCHR bolo v týchto oblastiach 3 939 civilistov zabitých a 5 338 zranených.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva uviedol, že skutočný počet obetí je podstatne vyšší. Informácie sú totiž neúplné z oblasti intenzívnych bojov, vrátane takých miest, ako je Mariupoľ, Izjum, Lysyčansk, Popasna a Severodoneck.

13:31 Jeden dobrovoľník prišiel o život a dve ďalšie ženy utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní, ktoré v utorok zasiahlo centrum na distribúciu humanitárnej pomoci v meste Orichiv na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to bez ďalších podrobností gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch, informuje denník The Guardian a spravodajská stanica Sky News.

Orichiv leží vyše 100 kilometrov východne od Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa v posledných dňoch stala terčom ostreľovania. Z toho sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

„Ruskí teroristi ostreľujú miesta, kam sa doručuje humanitárna pomoc, pokračujú vo vydieraní – aká úbohá taktika porazených,“ uviedol Andrij Jermak, šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Nuž, na každú takúto akciu existuje ukrajinská protiakcia,“ dodal na platforme Telegram.

13:25 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v utorok policajnú prehliadku v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra za ďalší článok v „reťazci vojenských akcií“ Ukrajiny proti ruskému pravosláviu. Tvrdil tiež, že Ukrajina je už dlho vo vojne s ruskou pravoslávnou cirkvou.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Ukrajinská tajná služba pri razii v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov

12:59 Plukovníka Ivana Mertviščeva z ruského generálneho štábu, kde doteraz pôsobil v oddelení zodpovednom za mobilizáciu, poslal moskovský posádkový súd do domáceho väzenia. Dôstojník je obvinený, že prijal úplatok v podobe práčky. Plukovník vinu priznal, napísal dnes na svojom webe denník Kommersant.

Ruská mobilizácia, vojaci Čítajte viac Kommersant: Plukovník ruského generálneho štábu si vypýtal práčku ako úplatok

11:34 Tlačová agentúra Associated Press (AP) prepustila novinára, ktorý vo svojej správe napísal, že rakety, ktoré dopadli na územie východného Poľska, patrili Rusku.

Ako pripomenul denník The Washington Post (WP), zmienená správa bola v servise AP zverejnená večer 15. novembra. Jej autor sa odvolal na zdroje americkej rozviedky. Agentúra AP neskôr túto správu stiahla.

AP o deň neskôr vydala správu s opravnou poznámkou. Uviedla, že jej anonymný zdroj sa mýlil a že „následné správy ukázali, že rakety boli ruskej výroby a s najväčšou pravdepodobnosťou ich odpálila Ukrajina na obranu pred ruským útokom“. Redakcia AP následne začala interné vyšetrovanie.

Novinárom prepusteným agentúrou AP je podľa WP 35-ročný James LaPorta. Ide údajne o bývalého príslušníka námornej pechoty, ktorý slúžil v Afganistane. Do AP nastúpil v apríli 2020. Niekoľko rokov pred tým pôsobil ako reportér na voľnej nohe. Pre AP pokrýval vojenské záležitosti a otázky národnej bezpečnosti.

11:10 Ruské sily počas okupácie Chersonu odvážali telá vlastných vojakov na smetisko na okraji mesta, kde ich pravdepodobne spálili. Referuje o tom britský The Guardian s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

ukrajina Čítajte viac Okupanti v Chersone spálili telá mŕtvych ruských vojakov na smetisku

10:21 Ruské sily vypálili v noci na utorok na ukrajinské mesto Nikopol takmer 60 rakiet. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinského vojenského predstaviteľa, nočné útoky boli pokračovaním nepretržitého celodenného ostreľovania mesta i okolitých dedín v priebehu pondelka.

„Ostreľovali ťažkým delostrelectvom niekoľko dedín,“ napísal na Telegrame gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Dodal, že pri ostreľovaní sa nikto nezranil a pohotovostní pracovníci kontrolujú postihnuté oblasti.

Nikopol sa nachádza v Dnipropetrovskej oblasti na druhej strane rieky Dnipro oproti Rusmi okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni. Mesto je podľa ukrajinských predstaviteľov od minulého piatka pod silnou ruskou paľbou.

9:50 Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú počas utorka raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine. Cieľom operácie je zabrániť využitiu kláštora ako bunky „ruského sveta“.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Ukrajinská tajná služba pri razii v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov

Podľa BBC razie v areáli a objektoch kláštora vykonávajú príslušníci SBU, Národnej polície a Národnej gardy. Preverujú oznámenia, že priestory patriace ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa využívajú ako skrýše sabotážnych a prieskumných skupín a cudzích občanov či na skladovanie zbraní, objasnila SBU vo svojom vyhlásení.

9:29 Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov oslobodeného mesta Cherson, aby sa na zimu evakuovali do bezpečnejších oblastí Ukrajiny. Týka sa to predovšetkým žien s deťmi, starých ľudí, chorých a osôb so zníženou pohyblivosťou. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Berúc do úvahy zložitú bezpečnostnú situáciu v meste a problémy s infraštruktúrou, môžete sa na zimné obdobie evakuovať do bezpečnejších oblastí krajiny,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorá apelovala na zraniteľné skupiny obyvateľov Chersonu.

Vláda ponúka ľuďom bezplatnú evakuáciu do Kryvého Rihu, Mykolajiva a Odesy s možným ďalším presunom do Kirovohradskej oblasti, Chmeľnyckej oblasti alebo do západných regiónov Ukrajiny.

Poskytnuté bude bezplatné ubytovanie v pripravených zariadeniach, humanitárna pomoc, jedlo a zdravotná podpora. Ukrajinské úrady poskytnú i primeranú finančnú pomoc. (sita)

9:18 Británia poskytne ukrajinskej armáde vylepšený model laserom navádzanej strely Brimstone, ktorá má v porovnaní s predchádzajúcou verziou dvojnásobný dolet. Rakety Brimstone 2 sú zvyčajne odpaľované zo stíhačiek, ale ukrajinské jednotky používajú ako odpaľovaciu platformu upravené nákladné autá.

Spojené kráľovstvo prvýkrát odovzdalo Ukrajine rakety Brimstone prvej generácie asi pred šiestimi mesiacmi. Videozáznam, ktorý teraz zverejnilo britské letectvo, však ukazuje pokročilejší model, ktorý sa pripravuje na prepravu na základni v anglickom grófstve Oxfordshire.

Rakety, z ktorých každá stojí okolo 175-tisíc libier (201 987 eur), sú určené predovšetkým na zasiahnutie pozemných cieľov, vrátane vozidiel pohybujúcich sa veľkou rýchlosťou. Brimstone si pomocou vysokofrekvenčného radaru dokáže vybrať najvhodnejší z predprogramo­vaného zoznamu cieľov, pričom nezasiahne civilné vozidlá ani menej dôležitú vojenskú techniku.

Vzhľadom na laserové navádzanie a vysokú presnosť môžu byť rakety tohto typu odpaľované v husto obývaných oblastiach, čo znižuje pravdepodobnosť civilných obetí. Zbrane tohto typu sa v posledných mesiacoch hlavnou mierou zaslúžili o spomalenie alebo aj zastavenie postupu ruskej armády na Ukrajine.

Britský premiér Rishi Sunak počas víkendovej návštevy Kyjeva oznámil pridelenie ďalšieho balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliónov libier. Dodávky rakiet Brimstone zrejme nie sú súčasťou tohto balíka, ktorý zahŕňa skôr zásielky zbraní a munície pre jednotky ukrajinskej protivzdušnej obrany na boj proti dronom Šáhid-136 dodávaných ruskej armáde z Iránu. (telegraph.co.uk, bbc.com, tasr)

8:59 Výpadky a odstávky prúdu na Ukrajine, spôsobené ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru, môžu trvať až do jari, tvrdí šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Yasno Sergej Kovalenko. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave v noci na utorok opäť vyzval Ukrajincov, aby šetrili elektrinou.

„Energetici sa teraz aj napriek nepriazni počasia snažia zo všetkých síl dokončiť obnovu (energetickej siete) skôr, než príde ešte väčšia zima. A aj keď je teraz výpadkov menej, chcem, aby všetci pochopili: Ukrajinci s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť žiť s výpadkami prúdu minimálne do marca,“ napísal v príspevku na facebooku Kovalenko.

„Zásobujte sa teplým oblečením, dekami, premyslite možnosti, vďaka ktorým prečkáte dlhú odstávku,“ dodal energetik.

Prevádzkovateľ ukrajinskej siete Ukrenerho oznámil, že plánované odstávky zasiahnu v utorok všetky oblasti v krajine. „Ukrajinský energetický systém po šiestich vlnách vzdušných úderov stále nie je úplne obnovený a nemôže operovať v plnej kapacite,“ uviedla spoločnosť. (čtk)

7:18 Bielorusi sú proti zapojeniu sa do vojny na Ukrajine na strane ruských síl. Šanca, že by sa tak stalo v súčasnej situácii, keď sa ruskej armáde nedarí zvíťaziť, je takmer nulová, uviedla v rozhovore pre server iRozhlas.cz zverejnený v pondelok líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Sviatlana Cichanovská Čítajte viac Cichanovská: Bielorusi sa do vojny na strane Ruska zapojiť nechcú

6:10 Elektrická sieť Ukrajiny, ktorá je poškodená v dôsledku útokov ruských síl, je naďalej nestabilná. Povedal to v pondelok večer vo videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v krajine počas dňa nedochádzalo len k plánovaným vypnutiam prúdu, ale aj k nečakaným výpadkom.

Zelenskyj konštatoval, že spotreba elektriny presahuje jej produkciu. „Dnes večer je situácia mimoriadne ťažká v Kyjeve a jeho okolí, ako aj v (mestách) Vinnycia, Sumy, Ternopiľ, Čerkasy, Odesa a niekoľkých ďalších mestách a okresoch,“ povedal. Apeloval na regionálne a komunálne úrady, aby občanov i naďalej motivovali k šetreniu energií. Takéto opatrenie je podľa jeho slov nutné aj vo verejných priestoroch.

„Systémové škody spôsobované nášmu energetickému sektoru útokmi ruských teroristov sú tak veľké, že všetci naši občania a spoločnosti, by mali byť veľmi šetrné a spotrebu (elektriny) by si mali rozdeliť na hodiny počas dňa,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinci musia podľa slov šéfa energetickej spoločnosti Jasno Sergeja Kovalenka počítať s výpadkami prúdu najmenej do konca marca. Ako napísal Kovalenko v pondelok na sociálnej sieti Facebook, technici robia čo je v ich silách, aby opravili škody na rozvodnej sieti predtým, než udrie tuhá zima.

Ruské sily ničia cielenými raketovými útokmi energetický systém Ukrajiny od polovice októbra. Vicepremiérka Iryna Vereščuková aj z tohto dôvodu už minulý mesiac odporučila utečencom z Ukrajiny, aby sa do vlasti nevracali skôr než budúci rok na jar. (dpa, tasr)

5:55 Americká firma Sikorsky a Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov (DARPA) predstavili helikoptéru Black Hawk, ktorá dokáže lietať aj bez pilotov. Takýto vrtuľník zatiaľ nie je určený priamo do boja, ale na presun zásob či zranených. Ako je možné, že helikoptéra dokáže lietať sama? Namiesto pilota ju riadi technológia MATRIX.

armáda, vojsko, vojak, vojaci, vojenská technika, Black Hawk Čítajte viac Nasadia ich do vojny? Blackhawky nepotrebujú pilotov, majú MATRIX euromajdan, vojna na ukrajine, ukrajina, kyjev Čítajte viac 271. deň: Rusi útočia len na dvoch miestach, inak sa bránia. Zelenskyj: Sme pripravení bojovať až do konca

© Autorské práva vyhradené

486 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine