Pri požiari vo fabrike v čínskom An-jangu zahynulo 38 osôb

Najmenej 38 ľudí prišlo o život pri pondelkovom požiari vo fabrike v centrálnej Číne v meste An-jang. Ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenie, uviedla v utorok čínska televízna stanica CCTV a agentúra AP. Pravdepodobnou príčinou požiaru boli iskry zo zvárania. V utorok to oznámili tamojší vyšetrovatelia.

22.11.2022 07:05 , aktualizované: 11:00
An-jang / Požiar / Foto:
Požiar vo fabrike v centrálnej Číne v meste An-jang, 21. november 2022
debata

Požiar v továrni zameranej na chemikálie a iné priemyselné produkty vypukol v pondelok popoludní. Dve osoby boli prevezené do nemocnice s ľahkými poraneniami. V nasadení bolo vyše 200 záchranárov a 60 hasičov, ktorým trvalo približne tri a pol hodiny, kým dostali plamene pod kontrolu.

Jeden alebo viac zváračov podľa vyšetrovateľov nedodržiavali bezpečnostné opatrenia a pri zváraní vypustili iskry, od ktorých sa vznietila bavlnená tkanina nachádzajúca sa v budove. Miestni predstavitelia uviedli, že požiar je aj naďalej predmetom vyšetrovania; vypočúvané bolo i vedenie fabriky a členovia miestnej samosprávy.

Smrteľné požiare a priemyselné nehody sa v Číne vyskytujú pomerne často, pričom ich dôvodom je zanedbanie bezpečnostných predpisov. V provincii Che-nan došlo k požiaru v budove fabriky aj v roku 2018 – zomrelo vtedy 11 ľudí.

V októbri 2017 horelo v nelegálnej továrni na výrobu topánok v provincii Fu-ťien na juhovýchode Číny. Zamrežované okná spôsobili, že zomrelo najmenej 37 osôb a mnohí ďalší utrpeli zranenia.

V marci 2019 prišlo o život pri výbuchu v chemickej továrni v meste Jen-čcheng 78 osôb. Explózia navyše zničila domy v okruhu niekoľkých kilometrov. Jednou z najhorších nehôd bol výbuch v chemickom sklade v severočínskom meste Tiencin v roku 2015, ktorý si vyžiadal 165 obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #požiar