Twitter odblokoval účet kontroverznej republikánke, ktorá šírila dezinformácie o covide

Twitter, ktorého novým majiteľom je Elon Musk, obnovil účet kontroverznej americkej poslankyni Marjorie Taylorovej Greeneovej, ktorý bol zablokovaný v januári kvôli opakovanému porušovaniu pravidiel týkajúcich sa šírenia dezinformácií o covide.

22.11.2022 08:48
Twitter Foto: ,
debata (13)

K obnoveniu twitterového účtu členky Snemovne reprezentantov, ktorá patrí k najkonzerva­tívnejšiemu a pravicovému krídlu republikánov, došlo po tom, čo Musk cez víkend odblokoval účet bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Prístup na platformu Trumpovi znemožnili bývalí majitelia spoločnosti po udalostiach v súvislosti s americkými prezidentskými voľbami v roku 2020, ktorých výsledok Trump neuznal, a ktoré vyvrcholili vpádom Trumpových stúpencov do sídla Kongresu 6. januára 2021. Vedenie Twitteru sa vtedy obávalo, že Trumpovo zotrvanie na platforme by mohlo podnietiť ďalšie nepokoje.

Sám Trump vyhlásil, že sa na twitter už nevráti a od obnovenia svojho účtu žiadny príspevok na platforme nezverejnil.

O odblokovaní exprezidentovho twitterového účtu Musk rozhodol na základe ankety na svojom účte. Pred obnovením účtu Greeneovej podobná anketa zrejme vytvorená nebola.

Donald Trump, Pennsylvania Čítajte viac Trump je späť (na Twitteri). Ľudia v hlasovaní rozhodli, Musk to bude rešpektovať

Musk uviedol, že nebude robiť zásadné rozhodnutie o obsahu alebo obnovení zakázaných účtov skôr, ako zriadi "radu pre moderovanie obsahu ", v ktorej budú zastúpení ľudia s rôznymi názormi. Twitter ani Musk doteraz ustanovenie takej rady neoznámili.

Musk v minulosti opakovane vyjadril názor, že Twitter príliš obmedzuje obsah. Pred nedávnymi voľbami do Kongresu vyzval „nezávisle zmýšľajúcich“ užívateľov, aby volili republikánov.

Jeden z účtov, ktorého odblokovanie Musk nepovolí, patrí konšpiračnému teoretikovi Alexovi Jonesovi, ktorý bol zažalovaný rodinami obetí za šírenie dezinformácií o streľbe v škole Sandy Hook v roku 2012. Jonesov twitterový účet bol kvôli urážlivému obsahu zablokovaný v roku 2018.

Alex Jones Čítajte viac Konšpirátor Jones musí zaplatiť takmer miliardové odškodné za svoje lži o streľbe na základnej škole

Pri streľbe dvadsaťročný Adam Lanza zabil 20 detí a šesť dospelých. Jones po útoku prostredníctvom svojich mediálnych kanálov priživoval teóriu, že streľba s 26 obeťami bola zinscenovaná v snahe regulovať držanie zbraní a že rodičia zabitých detí sú „krízoví herci“. Za šírenie klamstiev o streľbe mu boli uložené pokuty, ktorých celková výška dosiahla 1,44 miliardy dolárov.

„Moje prvorodené dieťa mi zomrelo v náručí. Cítil som posledný úder jeho srdca,“ napísal Musk v nedeľu v reakcii na výzvy na obnovenie Jonesovho účtu. „Nemám zľutovanie s nikým, kto zneužíva smrť detí na zisk, politiku alebo slávu,“ dodal.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter