Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpol na 268, desiatky ľudí sú nezvestné

Bilancia pondelkového zemetrasenia na indonézskom ostrove Jáva stúpla na 268 obetí a 151 ľudí sa stále nezvestných. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na indonézsky úrad pre riešenie katastrof. Ďalších 1000 ľudí utrpelo zranenia.

22.11.2022 10:23 , aktualizované: 14:40
Indonézia / Zemetrasenie / Foto: ,
Záchranári hľadajú v troskách zničených budov nezvestné osoby po zemetrasení na indonézskom ostrove Jáva, 22. november 2022
debata

Konzulárny odbor indonézskeho ministerstva zahraničných vecí oficiálne potvrdil, že medzi zranenými nie sú žiadni cudzinci, oznámila dnes ČTK hovorkyňa českej diplomacie Mariana Wernerová.

Zemetrasenie o sile 5,6 stupňa zasiahlo v pondelok indonézsku provinciu Západná Jáva. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke desiatich kilometrov pod mestom Cianjur, ktoré leží asi 75 kilometrov juhovýchodne od metropoly Jakarty.

Medzi mŕtvymi je veľké množstvo detí, ktoré zahynuli v školách, ktoré sa pri otrasoch pôdy zrútili. Záchranári dnes v troskách budov pokračovali v pátraní po obetiach a možných preživších katastrofy. Záchranné práce komplikujú zosuvy pôdy a hornatý terén.

Obyvatelia prehľadávajú dom poškodený... Foto: SITA/AP, Tatan Syuflana
zemetrasenie indonézia Obyvatelia prehľadávajú dom poškodený zemetrasením v indonézskom meste Cianjur 21. novembra 2022.

Úrad pre riešenie katastrof oznámil, že poškodených bolo 22 000 domov a 58 000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Mesto Cianjur bolo zdevastované a najmenej jednu dedinu pochoval zosuv pôdy. Do Cianjuru sa dnes vydal indonézsky prezident Joko Widodo.

Zemetrasenie nebolo extrémne silné, ale vychádzalo z malej hĺbky, a tak spôsobilo rozsiahle škody. K nešťastiu prispela na mnohých miestach aj chatrná konštrukcia budov.

Šéf pátracej a záchrannej agentúry Basarnas uviedol, že viac ako 13 000 ľudí bolo presunutých do evakuačných centier. Mesto Cianjur utrpelo rozsiahle škody a najmenej jednu dedinu pochoval zosuv pôdy. Do Cianjuru sa dnes vydal indonézsky prezident Joko Widodo.

Indonézia, ktorú tvorí 17 000 ostrovov a ostrovčekov a obýva ju 270 miliónov ľudí, leží na rozhraní troch veľkých tektonických dosiek, a zemetrasenia sú v tejto oblasti časté. V januári 2021 si otrasy o sile 6,2 stupňa na ostrove Sulawesi vyžiadali viac ako sto mŕtvych.

indonézia zemetrasenie Čítajte viac Zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo vyše 160 mŕtvych a stovky zranených
debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia