Ukrajinská tajná služba pri razii v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov

Agenti ukrajinskej tajnej služby SBU narazili pri utorkovej prehliadke v slávnom kyjevskom kláštore Kyjevsko-pečerskej lavry na podozrivých občanov Ruska, ruskú propagandistickú literatúru a obnos peňazí v rôznych menách.

22.11.2022 10:45 , aktualizované: 23.11.2022 19:19
debata (45)

Informovala o tom na svojom webe SBU. Cieľom utorkovej prehliadky v kláštornom komplexe bolo podľa kontrarozviedky predísť činnosti ruských tajných služieb na Ukrajine a skontrolovať, či areál neslúži na ukrývanie cudzích občanov, spravodajcov alebo zbraní.

V Kyjevsko-pečerskom kláštore, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, sídlilo predtým vedenie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu a mnohí Ukrajinci preto k tomuto cirkevnému komplexu prechovávajú nedôveru.

50 hĺbkových kontrol

V dnešnom hlásení SBU uviedla, že pri razii skontrolovala 350 budov patriacich Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a 850 osôb. Medzi nimi identifikovala niekoľko cudzincov, najmä Rusov. Časť z nich vraj disponovala dokladmi, ktoré niesli známky falšovania alebo poškodenia. Niektoré zo skontrolovaných osôb označila SBU následne za „podozrivých“.

„Cez 50 osôb prešlo hĺbkovým kontrarozvedným výsluchom a podrobilo sa detektoru klamstva,“ oznámila SBU.

VIDEO: Aj Kyjev má ‚trofeje‘. Vystavuje ukoristené ruské zbrane
Video

V areáli ukrajinskí agenti našli aj literatúru, ktorá propagovala myšlienku takzvaného ruského sveta, konceptu, ktorý okrem iného slúži ruským ideológom na ospravedlňovanie intervencií v záujme ochrany ruskojazyčného obyvateľstva v zahraničí. Táto literatúra sa pritom používala pri výučbe na seminároch a cirkevných školách. SBU okrem toho v komplexe našla cez dva milióny hrivien a 100 000 dolárov v hotovosti.

Kyjevsko-pečerská lavra bola po dlhú dobu, približne od roku 1992, kedy na Ukrajine pod vplyvom Ruska začal pôsobiť moskovský patriarchát, miestom stretávania sympatizantov proruských separatistických organizácií, povedal stanici Rádio Slobodná Európa k utorkovej razii ukrajinský religionista Andrij Koval. „Mám dokonca podozrenie, že pod záštitou Kyjevsko-pečerskej lavry tieto separatistické organizácie ďalej pôsobia,“ uviedol Kovalov.

Po ruskej invázii na Ukrajinu ukrajinská pravoslávna cirkev vyhlásila na moskovskom patriarcháte nezávislosť. Nesúhlasila s počínaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý podporuje ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vojnu proti Ukrajine.

VIDEO: Na zničenom Antonivskom moste veje ukrajinská vlajka
Video
45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine