Irán začal na 60 % obohacovať ďalší urán, európske mocnosti protestujú

Irán v podzemnej jadrovej prevádzke Fordo začal produkciu uránu obohateného na 60 percent. Informovali o tom dnes štátne médiá, podľa ktorých je krok odpoveďou na rezolúciu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Tá dnes informáciu potvrdila.

22.11.2022 20:55
fordo Foto:
Satelitná snímka od Planet Labs ukazuje iránske podzemné jadrové zariadenie Fordo.
debata (6)

Irán začal vyrábať vysoko obohatený urán, až na 60 percent. Využíva pritom existujúce dve kaskády odstrediviek typu IR-6 v zariadení For­do.

Irán už obohacuje urán na 60 percent v podzemnom komplexe pri meste Natanz. Na výrobu jadrovej zbrane je potrebný urán obohatený na hodnoty okolo 90 percent. Odborníci však v posledných mesiacoch varovali, že Irán má teraz dostatok uránu obohateného na 60 percent, aby z neho mohol vyrobiť palivo pre najmenej jednu jadrovú bombu. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program slúži výhradne na mierové účely.

Irán Čítajte viac Irán zozbieral a zapečatil kamery MAAE na monitorovanie jadrových zariadení

„Irán v liste informoval MAAE, že začal obohacovať urán na 60 percent v lokalite Fordo,“ uviedla iránska agentúra ISNA s tým, že ide o „silnú reakciu“ na poslednú rezolúciu agentúry. MAAE oznámila, že sa chystá zvýšiť frekvenciu a intenzitu svojich overovacích aktivít vo Forde.

Británia, Francúzsko a Nemecko dnes plány Iránu rozšíriť obohacovanie uránu v jeho dvoch zariadeniach spoločne odsúdili. „Krok Iránu je výzvou voči globálnemu systému nešírenia (jadrových zbraní),“ uviedla trojica krajín v spoločnom vyhlásení. Krok podľa nich nemá žiadne hodnoverné civilné opodstatnenie, nesie však so sebou významné riziká súvisiace so šírením jadrových zbraní. „Budeme sa spoločne s medzinárodnými partnermi naďalej radiť o tom, ako najlepšie reagovať na pokračujúcu jadrovú eskaláciu Iránu,“ dodala trojica európskych mocností.

Josep Borrell Čítajte viac Borrell: Rozhovory o jadrovej dohode s Iránom sú v slepej uličke

Irán vo väčšine jadrových prevádzok obohacuje urán na 20 percent, ale už tým porušuje medzinárodnú dohodu o svojom jadrovom programe, ktorá mu umožňuje obohacovať iba do 3,67 percenta.

V roku 2015 Irán podpísal so svetovými mocnosťami dohodu, ktorej súčasťou bolo zmiernenie protiiránskych sankcií výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu a záruky, že Irán nebude vyvíjať jadrové zbrane. Americký prezident Donald Trump ale v roku 2018 od dohody odstúpil a sankcie proti Iránu obnovil. Irán potom začal dohodu porušovať. Rokovania o obnove dohody stagnujú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program