Výsledky, ktoré si Putin neobjednal. Rusi sú pesimisti, apatickí a vojna ich unavuje

Rusi cítia ľahostajnosť, nevidia optimisticky budúcnosť krajiny a vojna na Ukrajine ich unavuje, vyplýva podľa spravodajského portálu Meduza z neverejných prieskumov, ktoré si nechal vypracovať Kremeľ. Na úplné odmietanie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ označuje vojnu na Ukrajine, ale výsledky prieskumov neukazujú, zistil portál od dvoch nemenovaných zdrojov blízkych Kremľu.

22.11.2022 23:39
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (81)

Prieskumy uskutočnené na základe skupinových diskusií prebehli na začiatku tohto mesiaca na rôznych miestach v Rusku vrátane Ďalekého východu. Cieľom bolo zistiť, aký je postoj miestnych ľudí k vojne na Ukrajine. Výsledky sociologického vyšetrovania podľa jedného zo zdrojov Meduzy ukázali, že Rusi necítia optimizmus ohľadom svojej budúcnosti alebo budúcnosti krajiny.

„Nejde o príklon k opozícii alebo úplné odmietanie špeciálnej vojenskej operácie. Ale o ľahostajnosť a apatiu. Necíti žiadne povzbudenie, nič čo by ich nútilo ísť vpred,“ uviedol. Dodal, že tieto nálady podľa zadávateľov prieskumov ani tak nesúvisia s úspechmi ukrajinskej protiofenzívy a stiahnutí ruských síl z ukrajinského Chersonu. Kremeľ sa totiž domnieva, že Rusi sú unavení vojnou ako takou.

Repro foto z videa Gazpromu. Čítajte viac Ruský Gazprom si našiel ďalšiu zámienku. Hrozí zavretím plynu

Za „najviac bolestivé“ aspekty vojny pritom Rusi v prieskume označili čiastočnú mobilizáciu, ekonomické ťažkosti vyvolané sankciami, ale aj napríklad zablokovanie sociálnej siete Instagram ruskými úradmi.

Výsledky tohto neverejného výskumu v zásade potvrdzujú verejný prieskum uskutočnený spoločnosťou Russian Field začiatkom novembra v Moskve, v ktorom iba 19 percent oslovených uviedlo, že v blízkej dobe očakáva zmenu svojho života k lepšiemu, pripomenula Meduza. Naopak 29 percent respondentov v rovnakom prieskume oznámilo, že očakáva zmenu k horšiemu, a 36 percent, že sa ich život nezmení. Okrem toho sa 57 percent respondentov priznalo, že ich vojna unavuje, zatiaľ čo na konci júla o takom pocite v sociologickom šetrení rovnakej spoločnosti hovorilo len 41 percent ľudí.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine