273. deň: Rusi opäť masívne udreli na Ukrajinu: 10 obetí, desiatky zranených a mestá bez prúdu

Rusko podniklo ďalšie rozsiahle vzdušné údery na Ukrajinu, ktoré si podľa šéfa ukrajinskej polície Ihora Klimenka vyžiadali životy 10 ľudí, spôsobili zranenie desiatkam ďalších a zapríčinili výpadky prúdu, uviedla agentúra Ukrinform. V Kyjeve i Vyšhorode boli podľa úradov zasiahnuté obytné budovy. Kyjev je podľa starostu Vitalija Klička bez vody a Kyjevská oblasť podľa oblastného gubernátora Oleksija Kulebu bez prúdu.

23.11.2022 05:45 , aktualizované: 23:49
kyjev Foto: ,
Ukrajinská metropola Kyjev sa po ruskom bombardovaní ponorila v stredu 23. novembra 2022 do tmy.
debata (1127)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 273. deň
  • Rusi opäť udreli na Ukrajinu: 10 obetí a desiatky zranených
  • Celou krajinou zneli sirény, obrana zostrelila 51 zo 67 rakiet
  • Európsky parlament označil Rusko za teroristický štát
  • Obe strany si vymenili po 35 vojnových zajatcov
  • Ukrajincom sa podarilo dobyť už takmer celú Mykolajivskú oblasť
  • Británia dodá Kyjevu po prvý raz od začiatku vojny aj vrtuľníky
  • Ukrajina pomôže obyvateľom prežiť zimu verejnými vyhrievanými priestormi
  • Pri útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti zahynul novorodenec
  • Pápež prirovnal vojnu na Ukrajine k stalinskej genocíde
Obete v Kyjeve po ruskom ostreľovaní.
Zničené autá po ruskom ostreľovaní Kyjeva.
+14Polícia prezerá obete na mieste ruského...

VIDEO: Kde sa stratili ruské bojové lietadlá? Jedno je aj tu.

Video

23:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla kroky, ktoré zastavia ruské nálety na kľúčovú infraštruktúru v krajine.

„Len počas jedného dnešného dňa to bolo 70 rakiet. Tak vyzerá ruský teror,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom videohovoru, ktorý sledovali ostatní účastníci prítomní v pojednávacej sieni Bezpečnostnej rady v New Yorku. Ako Zelenskyj dodal, zasiahnuté boli aj nemocnice, školy, dopravná infraštruktúra a rezidenčné oblasti.

Ukrajina očakáva „veľmi tvrdú reakciu“ sveta na dnešné nálety, doplnil ukrajinský prezident. Ako k tomu však poznamenala agentúra Reuters, je veľmi nepravdepodobné, že by Bezpečnostná rada v reakcii na výzvu nejaké kroky podnikla. Jej členom je totiž Rusko, ktoré má právo veta.

23:19 Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit poprel tvrdenie bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, že Berlín najprv chcel, aby sa Ukrajina po spustení invázie vo februári rýchlo vzdala Rusku. Tento postoj malo Nemecko podľa Johnsona z čisto ekonomických dôvodov. Informácie priniesli tlačová agentúra AP a portál britského denníka The Guardian.

Hebestreit povedal novinárom: „Mám chuť prejsť na angličtinu – vravím vám, že to, čo Boris Johnson povedal, je ‚utter nonsense‘, vyložený nezmysel.“

Macron Scholz Draghi Čítajte viac Johnson obvinil Berlín, Paríž i Rím: Pred vojnou na Ukrajine všetci váhali

„Dobre vieme, že tento veľmi zábavný expremiér mal vždy svojský vzťah k pravde,“ dodal hovorca. Na obhajobu Nemecka pripomenul aj prejav kancelára Olafa Scholza v nemeckom parlamente 27. februára, teda tri dni po začatí vojny, v ktorom sa ten dôrazne postavil na stranu Ukrajiny.

„Preto si myslím, že fakty hovoria proti podozreniam, ktoré som počul v interview (s Johnsonom),“ vyhlásil Hebestreit.

Televízia CNN Portugal citovala v pondelok 21. novembra Johnsonove slová, že „nemecký postoj bol v jednej fáze (invázie) taký, že môže nastať katastrofa, a preto bude v celej situácii lepšie, ak sa všetko rýchlo skončí a Ukrajina sa prestane brániť“. Podľa televízie Johnson tvrdil, že Nemecko má pre tento postoj „čisto ekonomické dôvody“.

APTOPIX Britain Estonia Čítajte viac Zelenskyj ho miluje, podľa experta je Johnson hrozným premiérom

Johnsona v minulosti opakovane obvinili, že počas svojej kariéry novinára, poslanca a neskôr aj premiéra klamal.

22:44 Masívne ruské vzdušné údery na Ukrajinu si podľa ministra vnútra Denysa Monastyrského vyžiadali desať ľudských životov. Úrady tiež hlásia desiatky zranených a rozsiahle výpadky prúdu.

Pre bombardovanie Ukrajiny zasadla o 16:00 newyorského času (22:00 SEČ) mimoriadne Bezpečnostná rada OSN.

Nad celou Ukrajinou sa dnes rozoznel protiletecký poplach. Explózie hlásili Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny, Záporožská a Dnepropetrovská oblasť na juhovýchode aj západoukrajinská Ľvovská a Vinnycká oblasť. Výbuchy zaznamenali aj obyvatelia Poltavskej oblasti, podľa tamojšieho gubernátora Dmytra Lunina ale zafungovala obrana v Kremenčuku.

zväčšiť Hasiči pracujú na likvidácii požiaru na mieste... Foto: SITA/AP
kyjev Hasiči pracujú na likvidácii požiaru na mieste ruského ostreľovania v meste Vyšhorod pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu 23. novembra 2022.

V ukrajinskej metropole invázne sily podľa úradov zasiahli obytnú budovu, zomreli tam najmenej traja ľudia. Podľa starostu Vitalija Klička je medzi nimi aj sedemnásťročné dievča.

Ďalší ľudia zomreli pri ruských úderoch v meste Vyšhorod v Kyjevskej oblasti, kde bol taktiež zasiahnutý obytný dom, oznámil šéf ukrajinskej polície Ihor Klimenko. Šéf regionálnej polície Andrij Nebytov podľa ruskojazyčného webu stanice BBC uviedol, že ruské údery vo Vyšhorode zabili štyroch ľudí a ďalších 27 zranili. Nebytov na telegrame zverejnil fotografie a video škôd, ktoré podľa neho ruský raketový útok v Kyjevskej oblasti napáchal. Tá je podľa oblastného šéfa Oleksija Kulebu bez prúdu.

22:26 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz ostro kritizoval cielené ruské bombardovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine, píše agentúra DPA.

„Tento bombový teror proti civilnému obyvateľstvu musí prestať – a to hneď,“ povedal Scholz v Berlíne po stretnutí s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Scholza opäť ukázal, ako bezohľadne a neľútostne v tejto vojne postupuje. „Vojna, ktorú už na bojisku nedokáže vyhrať, to je jasné,“ povedal Scholz. Putina vyzval, aby stiahol svojich vojakov a pristúpil na mierové rokovania s Ukrajinou.

21:54 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na twitteri informoval, že v rámci výmeny vojnových zajatcov sa na Ukrajinu vrátilo zo zajatia v Rusku 36 ukrajinských občanov.

Jermak zverejnil aj fotografiu z návratu jedného civilistu a 35 príslušníkov ozbrojených síl.

Medzi zajatcami sú podľa Jermaka aj bojovníci z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol a členovia národnej gardy, ktorých zajali v jadrovej elektrárni Černobyľ už v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu.

Moskva v stredu oznámila, že v rámci dohodnutej výmeny sa z Ukrajiny vrátilo 35 ruských vojnových zajatcov, píše portál americkej stanice CNN.

Ruské ministerstvo obrany v oznámení uviedlo, že „boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve.“ Dodalo, že letecky ich dopravia do Moskvy na liečbu a rehabilitáciu v zariadeniach ruského ministerstva obrany. Všetci prepustení dostanú aj psychologickú po­moc.

21:11 Rusko verí v „úspech“ svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine, ako svoju agresiu Moskva nazýva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas návštevy Arménska. „O budúcnosti a úspechu špeciálnej operácie niet pochýb," povedal Peskov. V arménskej metropole Jerevan prevádza ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutí lídrov Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB).

Peskov sa nevyjadril k uzneseniu Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci označili Rusko v súvislosti s agresiou na Ukrajine za štát podporujúci terorizmus.

Na uznesenie EP však reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. „Navrhujem označiť Európsky parlament za sponzora idiotstva,“ napísala v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Marian Repa aktual Čítajte viac Rusko je teroristický štát

20:44 Rusko počas masívnej vlny raketových útokov na ukrajinské obytné budovy a energetickú infraštruktúru len na hlavné mesto Kyjev vypálilo 30 riadených striel, z toho 20 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Generál Zalužnyj na sociálnej sieti Telegram napísal, že ukrajinské sily zostrelili 51 zo 67 ruských riadených striel.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko oznámil, že pri ruských útokoch na Ukrajinu v stredu zahynulo sedem ľudí a asi 36 osôb utrpelo zranenia, napísal britský denník The Guardian. Podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Olexija Kulebu si tam útoky vyžiadali štyri obete. V samotnom Kyjeve boli zabití najmenej traja ľudia, informoval starosta mesta Vitalij Kličko.

20:08 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa v stredu večer zíde na mimoriadnom zasadaní po tom, ako Rusko podniklo raketové údery proti mestám po celej Ukrajine. Zasadanie sa uskutoční na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Hovorca americkej misie pri OSN uviedol, že USA, Albánsko a Ukrajina požiadali, aby sa na mimoriadnom zasadaní diskutovalo o „dnešných ruských rozsiahlych raketových úderoch, ktoré poškodili kritickú civilnú infraštruktúru po celej Ukrajine". Informuje o tom web The Guardian.

19:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina obnoví energetickú infraštruktúru, ktorú poškodili ruské raketové útoky a vyzdvihol nezlomnosť ukrajinského ľudu. Zároveň uviedol, že Kyjev v súvislosti so stredajšími ruskými údermi požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

„Všetko obnovíme a cez toto všetko sa dostaneme, pretože sme nezlomný národ," povedal Zelenskyj v krátkom videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

Ukrajinský prezident na sociálnej sieti Twitter napísal, že Ukrajina v súvislosti so stredajším raketovým útokom požiada o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR OSN. „Vraždy civilistov a ničenie civilnej infraštruktúry sú teroristické činy. Ukrajina neustále požaduje ráznu reakciu medzinárodného spoločenstva na tieto zločiny,“ uviedol

19:33 Rusko presadzuje rozvoj Arktídy a hľadá nové energetické trhy na pozadí sankcií v súvislosti so svojou vojenskou agresiou na Ukrajine.

ľadoborec Jakutsko Čítajte viac Putin s novými atómovými ľadoborcami vzhliada k dominancii v Arktíde

19:01 Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 400 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú okrem zbraní a munície aj elektrické generátory.

Vyše 200 generátorov má „pomôcť naplniť potreby ukrajinských civilistov a armády po elektrine…, aby sa zmiernila záťaž na tamojšiu rozvodnú elektrickú sieť“, uviedol tlačový tajomník Pentagónu brigádny generál Pat Ryder. „Prispejeme k tomu, aby Ukrajinci mohli lepšie zvládať problémy, ktoré stále zažívajú kvôli ruským útokom," dodal Ryder.

VIDEO: Ukrajinci zúfalým Rusom: HIMARS-y ste netrafili. Zahráme vám Metallicu
Video

V americkom balíku pomoci je aj munícia pre vyspelé systémy protivzdušnej obrany NASAMS, pre salvové raketomety HIMARS, ťažké guľomety s termovíznym zameriavačom na boj proti dronom a vyše 20 miliónov nábojov do ručných palebných zbraní, uviedol v oznámení Pentagón.

Vďaka najnovšiemu balíku dosiahne celková pomoc USA Ukrajine od nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu hodnotu približne 19,7 miliardy dolárov.

18:44 Ukrajinské ministerstvo energetiky v reakcii na poslednú masívnu vlnu ruských raketových útokov uviedlo, že „Ruská federácia v deň uznania za teroristický štát zo strany Európskeho parlamentu dokázala nepopierateľnú pravdivosť tejto definície. Toto robia len teroristi“.

„Rusku sa však nepodarí zastrašiť Ukrajincov. Ukrajinci sa chladu neboja. Ukrajinci sa tmy neboja. Ukrajinci sa neboja teroristov,“ dodal rezort.

18:27 Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu.

„Spustili sme európsku kampaň „generátory nádeje (#GeneratorsofHope) pre Ukrajinu,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. EP požiadala všetky mestá v Európe, aby sa k tejto kampani pripojili s cieľom „poskytnúť Ukrajine energiu, zabezpečiť jej čistú vodu, zaručiť každodenné služby“. „Generovať nádej,“ napísala Metsolová.

Rusko aj dnes strelami dlhého doletu a raketami zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

„Desiatky miliónov Ukrajincov sú v súčasnosti bez elektriny po ruských útokoch na kľúčovú civilnú infraštruktúru," povedala Metsolová na tlačovej konferencii. EP a EÚ podľa jej slov preukazujú „nevšednú“ solidaritu s Ukrajinou v humanitárnej, vojenskej a finančnej oblasti. „Teraz potrebujú (Ukrajinci) praktickú podporu, aby prekonali zimu,“ dodala.

**17:55 Rozsiahle ruské vzdušné útoky na Ukrajinu si podľa šéfa ukrajinskej polície Ihora Klimenka vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí, spôsobili zranenie 36 ďalším.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 70 strelami s plochou dráhou letu a dronmi, uviedli ukrajinské vzdušné sily s tým, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 51 týchto rakiet a päť dronov. Konkrétne Rusko podľa Kyjeva použilo strely Ch-101, Ch-555 a Kalibr.

„Mnoho rakiet. Z juhu aj z východu. Protivzdušná obrana funguje,“ povedal predtým na telegrame šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Rusko podľa neho využilo najmenej deväť bombardérov Tu-95.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak upozornil, že Moskva údery začala krátko potom, čo Európsky parlament schválil rezolúciu označujúcu Rusko za štát podporujúci terorizmus.

17:37 Rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá označuje Rusko za štát podporujúci terorizmus jednoznačne vítam a považujem ju za dôležitú. Povedal český premiér Petr Fiala.

„Je potrebné aj týmito symbolickými krokmi dať Rusku jasne najavo, že jeho konanie v rámci medzinárodného spoločenstva, ktoré sa prejavuje najvýraznejšie brutálnou agresiou na Ukrajine, je neprijateľné a že túto pozíciu zdieľajú štáty EU, západného spoločenstva, Severoatlantickej aliancie, ale aj poslanci EP," vyhlásil český premiér.

Vladimir Putin Čítajte viac Europoslanci označili Rusko za teroristický štát. Odozva? Kyberútok z Moskvy

16:50 Veľvyslankyňa USA v Kyjeve v stredu uviedla, že Rusko sa novými útokmi po celom ukrajinskom území pokúša „potrestať Ukrajinu za to, že sa opovažuje byť slobodná“. Bridget Brinková dodala, že Amerika bude stáť pri Ukrajine.

Brinková na Twitteri napísala: „Ďalšie kruté raketové útoky po celom území – Rusko sa snaží potrestať Ukrajinu za to, že vzdoruje a opovažuje sa byť slobodná. Vidím silu obyvateľov Ukrajiny a viem, že pokus Ruska ovládnuť Ukrajinu tým, že ju uvrhne do chladu a tmy, zlyhá. Stojíme pri Ukrajine.“

16:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu po nových ruských úderoch po celej Ukrajine vyzval na čo najskoršie dodávky „všetkých nevyhnutných systémov protivzdušnej obrany" jeho krajine. Moskva odštartovala „nový raketový teror proti Kyjivu a iným ukrajinským mestám, aby „oslávila", že Európsky parlament označil Rusko za teroristický štát, napísal Kuleba na Twitteri.

16:20 Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli v stredu odpojené od energetickej siete. Oznámil to prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska.

Enerhoatom v oznámení uviedol, že v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmeľnyckej jadrovej elektrárni sa aktivovala havarijná ochrana. V dôsledku toho boli automaticky odstavené všetky energetické bloky, ktoré aktuálne pracujú v režime bez výroby elektriny.

V okolí týchto elektrární nezaznamenali zvýšenú radiáciu, všetky ukazovatele sú v norme, doplnil Enerhoatom s tým, že prevádzku závodov obnovia po normalizácii prevádzky energetickej sústavy.

16:10 Moldavsko v stredu odmietlo tvrdenia ruského energetického koncernu Gazprom, podľa ktorých Ukrajina odkláňa dodávky plynu určené pre Moldavsko. Gazprom predtým obvinil Kyjev, že zdržiava dodávky pre Kišiňov a pohrozil ich znížením.

Ukrajina je kľúčovou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do Európy. Hrozby Gazpromu prichádzajú v období, keď Moldavsko, Ukrajina i mnohé ďalšie európske krajiny čelia energetickej kríze.

Moskva výrazne znížila dodávky do Európy v reakcii na západné sankcie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu.

16:05 Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobili veľké výpadky elektriny v Moldavsku. Bez prúdu ostala v stredu viac ako polovica krajiny. Uviedol to moldavský vicepremiér Andrei Spinu, ktorý zastáva aj post ministra infraštruktúry.

„Masívne výpadky elektriny v Moldavsku po dnešnom ruskom útoku na ruskú energetickú infraštruktúru,“ napísal Spinu na sociálnej sieti Twitter.

Moldavský minister zahraničných vecí Nicu Popescu v reakcii na tieto udalosti požiadal o predvolanie ruského veľvyslanca v Moldavsku.

15:45 Po dnešných masívnych ruských vzdušných úderoch na Ukrajinu hlásia problémy tiež dve ukrajinské atómové elektrárne. Pracovníci Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne v dôsledku výpadku prúdu odstavili viacero blokov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na spoločnosť Enerhoatom. Šéf Chmelnyckej oblasti medzitým oznámil, že energetické bloky od siete odpojila tiež Chmelnycká jadrová elektráreň.

„S elektrárňou je všetko v poriadku. Nie je kde vyrábať elektrinu,“ uviedol ďalej hovorca Enerhoatomu o Juhoukrajinskej jadrovej elektrárni, ktorá sa nachádza v Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny.

K podobnému kroku pristúpili pracovníci Chmelnyckej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. „Bloky Chmelnyckej jadrovej elektrárne boli odpojené od energetickej sústavy,“ uviedol oblastný šéf Serhij Hamalij podľa agentúry Ukrinform.

15:10 Vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane západu krajiny sa popoludní ozvala séria výbuchov, informujú s odvolaním sa na sociálne siete ukrajinské médiá.

Explózie hlásili Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny, Záporožská a Dnepropetrovská oblasť na juhovýchode aj západoukrajinská Ľvovská a Vinnycká oblasť. Výbuchy zaznamenali tiež obyvatelia Poltavskej oblasti, podľa tamojšieho gubernátora Dmytra Lunina však zafungovala obrana v Kremenčuku.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak upozornil, že Moskva údery začala krátko po tom, ako Európsky parlament schválil rezolúciu označujúcu Rusko za štát podporujúci terorizmus.

14:55 Francúzi neverili, že na Ukrajine bude vojna a Nemci si mysleli, že Kyjev by sa radšej mal čo najskôr vzdať. Trištvrte roka po začatí ruskej invázie to tvrdí britský expremiér Boris Johnson.

Macron Scholz Draghi Čítajte viac Johnson obvinil Berlín, Paríž i Rím: Pred vojnou na Ukrajine všetci váhali

14:45 Ukrajinskí politici predložili návrh zákona, ktorým by sa zakázala činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi na území Ukrajiny.

Predložený návrh zákona zahŕňa tiež úplný zákaz všetkých náboženských organizácií, ktoré sú spojené s ruskou pravoslávnou cirkvou vzhľadom na jej úzke väzby na Kremeľ.

14:25 Tri obete a šesť zranených hlásili v stredu v ukrajinskej metropole Kyjev, kde ruské útoky zasiahli dvojposchodovú budovu.

V stredu bolo počuť v Kyjeve viacero výbuchov po tom, čo sa tam rovnako ako v ďalších oblastiach takmer po celej Ukrajine rozozvučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na platforme Telegram napísal, že „bolo zasiahnuté jedno zo zariadení infraštruktúry“ hlavného mesta. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba povedal, že ruské sily „zasiahli rezidenčné budovy a kritické zariadenia infraštruktúry“.

Výbuchy bolo počuť aj v západoukrajinskom meste Ľvov, kde došlo k prerušeniam dodávok elektriny, v Kremenčuku v centrálnej časti Ukrajiny, ako aj v Poltavskej, Mykolajivskej či Dnepropetrovskej oblasti.

Naprieč Ukrajinou i v susednom Moldavsku – vrátane hlavného mesta Kišiňov – hlásia v dôsledku novej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru rozsiahle výpadku prúdu. Novinári agentúry AFP uviedli, že výpadky elektriny evidujú v severnej a strednej časti Kyjeva.

13:55 Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) chce regrutovať špiónov z radov ruských vojenských predstaviteľov, oligarchov a podnikateľov nespokojných s vojnou, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, povedal šéf operácií CIA David Marlowe. Informoval o tom The Wall Street Journal (WSJ).

Rusko / CIA / Čítajte viac CIA chce regrutovať špiónov medzi Rusmi nespokojnými s vojnou

13:35 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v stredu v Istanbule stretol s ruskou delegáciou s na rokovaniach o bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), ktorú v súčasnosti ovládajú ruské sily. MAAE to uviedla vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri.

„Generálny riaditeľ MAAE Rafael M. Grossi sa v Istanbule stretol s ruskou delegáciou vedenou generálnym riaditeľom (ruskej štátnej agentúry) Rosatom Alexejom Lichačevom na konzultáciách o prevádzkových aspektoch súvisiacich s bezpečnosťou Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a o urgentnom vytvorení bezpečnosti zóny,“ napísala MAAE.

13:15 V najmenej štyroch oblastiach na juhu Ukrajiny sa dnes popoludní ozvala séria výbuchov. Nad celou Ukrajinou sa rozozvučal protiletecký poplach. Informuje o tom s odvolaním sa na sociálne siete agentúra Interfax-Ukrajina.

Explózie hlásia Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny a Záporožská a Dnepropetrovská oblasť na juhovýchode. Zatiaľ nie je jasné, či si výbuchy vyžiadali obete či nejaké škody.

„Veľa rakiet. Z juhu aj z východu. Protivzdušná obrana funguje,“ uviedol na Telegrame šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

12:30 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 85 410 ruských vojakov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišlo o život 410 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2 897 tankov, 5 832 bojových obrnených vozidiel, 4 396 vozidiel a palivových nádrží, 1 887 delostre­leckých systémov, 395 odpaľovacích raketových systémov, 209 systémov protivzdušnej obrany, 261 vrtuľníkov, 278 lietadiel, 1 537 dronov, 480 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 161 kusov špeciálnej techniky.

12:25 Europoslanci schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus pre zámerné útoky ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine. Vyzvali tiež orgány EÚ, aby zaradili do zoznamu teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajine, napríklad súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu.

Vladimir Putin Čítajte viac Europoslanci označili Rusko za teroristický štát. Odozva? Kyberútok z Moskvy

12:15 Ruská raketa v noci zasiahla pôrodnícke oddelenie nemocnice vo Vilňansku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zahynul novorodenec. Záchranárom sa medzitým z trosiek dvojpodlažnej budovy podarilo vyslobodiť lekára a ženu, podľa médií pôrodníka a matku zabitého novorodenca.

Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská vyjadrila sústrasť pozostalým, ktorých postihlo strašné utrpenie kvôli smrti novorodeného dieťaťa. „Nikdy nezabudneme, nikdy neodpustíme,“ odkázala do Ruska strojcom „šialeného zločinu“.

12:10 Ruskí poslanci z komisie pre vyšetrovanie zahraničného zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska navrhli zakázať tri desiatky zahraničných mimovládnych organizácií. V Rusku by tieto spolky mali byť vyhlásené podľa návrhu za „nežiaduce“, v niektorých prípadoch aj „extrémistické“ organizácie, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na šéfa komisie, predsedu bezpečnostného výboru dolnej komory parlamentu Vasiľa Piskarjova. Ide okrem iného o bližšie nespresnené organizácie z Česka.

„Komisia ukončila vyšetrovanie ohľadom 30 mimovládnych organizácií, občianskych a spoločenských združení zo 16 krajín, ktoré nie sú priateľské voči Rusku. Ich činnosť navrhujeme označiť za nežiaducu a niektoré za extrémistické,“ povedal zákonodarca.

Ide o organizácie z Austrálie, Rakúska, USA, Maďarska, Dánska, Španielska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Holandska, Nórska, Poľska, Nemecka, Čiernej Hory, Česka a Švédska, napísala agentúra TASS bez toho, aby uviedla konkrétne organizácie.

11:40 Pápež František vojnu na Ukrajine prirovnal ku genocíde, pri ktorej za sovietskeho vodcu Josifa Stalina v 30. rokoch minulého storočia zahynuli milióny Ukrajincov. V súvislosti s ich utrpením dnes tiež vo Vatikáne podľa agentúry Reuters hovoril o mučeníctve.

Hlava katolíckej cirkvi sa k vojne na Ukrajine vyjadrila na záver generálnej audiencie, na ktorej sa na Svätopeterskom námestí zúčastnili tisíce ľudí. Ukrajinci podľa pápeža trpia „mučeníctvom agresie“. Vojnu potom prirovnal k „strašnej genocíde“ z 30. rokov.

Pri hladomore – na Ukrajine známom ako holodomor – zahynulo za vlády sovietskeho diktátora v rokoch 1932 až 1933 podľa odhadov historikov 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov. Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika komunistického režimu a zabavovanie obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považujú za úmyselne vyvolanú genocídu.

10:55 Rusky, ktoré sa usilujú o návrat svojich manželov alebo synov z frontu na Ukrajine, vyzývajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa s nimi zišiel. Rade matiek a manželiek sa totiž nepáči, že ani jedna z jej členiek alebo predstaviteliek ďalších kritických skupín na čiastočnú mobilizáciu nebola pozvaná na Putinovo plánované stretnutie s matkami vojakov. Nespokojné ženy tvrdia, že stretnutie bude dopredu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

Vladimir Putin Čítajte viac Vladimir Vladimirovič, ste chlap, alebo nie? Matky ruských vojakov vyzývajú Putina na stretnutie

10:30 Rusko od septembra „s obmedzeným úspechom“ použilo už stovky dronov iránskej výroby, zrejme aby nimi kompenzovalo vážny nedostatok presných striel ruskej výroby. Existujúce zásoby pravdepodobne existujúce vyčerpalo. Rusko si však môže zaobstarať nové drony rýchlejšie ako vyrobiť vlastné strely s plochou dráhou letu, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

10:25 Ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku uviedol, že ukrajinské jednotky počas uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky pri tucte obcí v Donbase na východe Ukrajiny, Rusi podľa neho útočia predovšetkým v smere na Bachmut a Avdijivku.

10:20 Británia dodá ukrajinskej armáde po prvý raz od začiatku ruskej invázie vrtuľníky, konkrétne tri stroje typu Sea King, oznámilo v stredu ministerstvo obrany v Londýne.

Prvý vrtuľník, ktoré v minulosti využívala britská armáda, už dorazil na Ukrajinu. Príslušníci ukrajinských síl absolvovali uplynulých šesť týždňov výcvik v Británii zameraný na ovládanie a údržbu týchto strojov, ktorú budú využívané na pátracie a záchranné práce.

Britský minister obrany Ben Wallace avizoval, že Londýn pošle Kyjevu ďalších 10 000 kusov delostreleckej munície.

vojna na ukrajine, helikoptéra, Sea King Čítajte viac Briti posielajú Ukrajincom do boja proti Rusom Kráľa mora

10:15 Kremeľ si zrejme pripravuje informačný priestor pre zinscenovaný útok „pod cudzou vlajkou“ na Belgorodskú oblasť, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, aby sa tak pokúsil opäť získať podporu verejnosti pre vojnu proti Ukrajine, tvrdia analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajina Rusko vojna vojak ostreľovač Čítajte viac Kremeľ podľa ISW chystá zinscenovaný útok na Belgorodskú oblasť

10:05 Dvaja ľudia dnes ráno prišli o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní mesta Kupjansk, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova a zástupcu šéfa prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka. Ruská paľba podľa Synehubova poškodila 9-poschodový obytný dom a polikliniku. O život prišla 55-ročná žena a 86-ročný muž. Jeden ranený musel byť hospitalizovaný, druhého stačilo ošetriť na mieste. Podľa Tymošenka o život prišli náhodní okoloidúci.

V Doneckej oblasti na východe krajiny ruská paľba počas utorka zabila jedného civilistu pri Bachmute, ďalších osem bolo zranených, oznámil donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko.

9:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo „teror a vraždenie,“ za ktoré sa bude musieť zodpovedať.

„Nepriateľ sa opäť rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nedokázal dosiahnuť za deväť mesiacov (bojov na Ukrajine) a čo ani nebude môcť dosiahnuť,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. „Namiesto toho sa bude len zodpovedať za všetko zlo, ktoré priniesol do našej krajiny,“ dodal.

Pri ruskom útoku boli zranení dvaja lekári, jeden z nich je vo vážnom stave. Zahynul chlapček, ktorý sa narodil pred dvoma dňami, jeho matka prežila, spresnila ukrajinská prezidentská kancelária podľa agentúry Unian.

9:50 Europoslanci dnes budú hlasovať o rezolúcii, ktorá vyhlasuje Rusko za štát podporujúci terorizmus. Rokovať budú aj o finančnej pomoci Ukrajine na budúci rok.

Rezolúcia vyhlasujúca Rusko za štát podporujúci terorizmus reaguje okrem iného na sériu útokov ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine. Európsky parlament chce svojou rezolúciou pripraviť pôdu na stíhanie ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších vrcholných ruských činiteľov pred medzinárodnými súd­mi.

8:55 Ruská raketa v noci na stredu zasiahla pôrodnícke oddelenie nemocnice vo Vilňansku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Pri ostreľovaní zahynulo novorodené dieťa, oznámil šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch, ktorého citovali ukrajinské a zahraničné médiá.

„Ruskí netvori v noci ostreľovali veľkými raketami malé pôrodnícke oddelenie vilňanskej nemocnice. Naše srdcia sú plné smútku: zabili dieťa, ktoré sotva prišlo na svet,“ napísal Staruch na sociálnej sieti Telegram. Na mieste podľa neho zasahujú záchranári.

Okresné mesto Vilňansk leží asi 30 kilometrov na severovýchod od centra Záporožia, ktoré je oblastnou metropolou. Pred vojnou malo asi 15-tisíc obyvateľov. Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenie bojujúcich strán overiť z nezávislých zdrojov.

Vo vojne, ktorú rozpútalo Rusko vpádom vojsk do susednej krajiny pred 273 dňami, prišli podľa ukrajinských úradov o život už stovky detí. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva potvrdil, že vo vojne bolo zabitých najmenej 415 detí, ale pripúšťa, že tieto údaje nie sú úplné a že skutočný počet obetí bude vyšší. (t.me, ohchr.org, čtk)

6:21 Ukrajine sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny až na posledné tri obce ležiace na Kinburskom polostrove, oznámil tamojší gubernátor Vitalij Kim. „Nastoľujeme plnú kontrolu nad oblasťou. Ostávajú nám tri obce na Kinburskej kose, aby sa sme oficiálne stali regiónom, ktorý nie je vo vojne,“ uviedol Kim.

Spravil tak po tom, ako hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková tento týždeň potvrdila, že ukrajinská armáda podniká vojenskú operáciu na Kinburskej kose – piesčitom výbežku na juhozápade Kinburského polostrova, ktorý leží medzi ústím rieky Dneper-Bug a Čiernym morom.

Územie tohto polostrova je rozdelené medzi dve ukrajinské administratívne oblasti – jeho západná časť spadá pod Mykolajivskú oblasť a východná je súčasťou Chersonskej oblasti. Ukrajinská armáda pritom postupne práve z týchto dvoch oblastí ležiacich na juhu krajiny vytláča ruské sily.

Len nedávno sa Ukrajine podarilo získať späť pod svoju kontrolu mesto Cherson, ktoré bolo jediným hlavným ukrajinským oblastným mestom, ktoré sa ruskej armáde podarilo od začiatku invázie dobyť. Cherson leží na západnom brehu rieky Dneper a ruská armáda sa stiahla na jej východný breh. (afp, tasr)

5:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že úrady prichystali vyše 4 000 takzvaných „staníc nezlomnosti“, ktoré budú aktivované v prípade nových masívnych ruských úderov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a dlhších výpadkov v dodávkach elektriny. A plánujú vybudovanie ďalších takýchto miest.

„Sú tam všetky základné služby: Elektrina, mobilná komunikácia a internet, teplo, voda, lekárnička,“ uviedol Zelenskyj a poznamenal, že táto služba bude bezplatná.

„Energetici sa teraz aj napriek nepriazni počasia snažia zo všetkých síl dokončiť obnovu (energetickej siete) skôr, ako príde ešte väčší chlad. A aj keď je teraz výpadkov menej, chcem, aby všetci pochopili: Ukrajinci s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť žiť s výpadkami prúdu minimálne do marca,“ napísal v príspevku na facebooku šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Yasno Serhij Kovalenko.

„Zásobte sa teplým oblečením, dekami, premyslite možnosti, vďaka ktorým prečkáte dlhú odstávku,“ dodal energetik.

Prevádzkovateľ ukrajinskej siete Ukrenerho podľa ruskojazyčného serveru oznámil, že plánované odstávky zasiahnu všetky oblasti v krajine. „Ukrajinský energetický systém po šiestich vlnách vzdušných úderov stále nie je plne obnovený a nemôže operovať v plnej kapacite,“ uviedla spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine