Viac ako 40 % ľudí na svete verí v zlé čarodejnice, ukázala štúdia

Štyria z desiatich obyvateľov sveta veria, že existujú čarodejnice a čarodejníci, ktorí môžu svojimi nadprirodzenými schopnosťami škodiť ostatným. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v odbornom magazíne PLOS One, o ktorej informovala agentúra DPA.

23.11.2022 20:59
Ribe hex museum cert2 Foto:
Ilustračná snímka. V 17. storočí bolo v Európe z čarodejníctva obvinených 100 000 osôb a 50 000 ľudí bolo upálených.
debata (2)

Štúdia vychádza z prieskumov verejnej mienky v 95 krajinách a regiónoch sveta z rokov 2008 až 2017, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 140 000 ľudí. Viac ako 40 percent z nich dalo najavo presvedčenie, že „niektorí ľudia môžu vysloviť kliatby alebo zariekadlá, ktoré spôsobia, že sa niekomu stane niečo zlé“.

Viera v nadprirodzené schopnosti čarodejníc a čarodejníkov je v rôznych častiach sveta rôzne intenzívna. Napríklad v Tunisku ju zdieľa 90 percent obyvateľov a veľmi vysoká je aj v Maroku, Tanzánii alebo Kamerune, zatiaľ čo vo Švédsku je o nej presvedčených len deväť percent a v Nemecku 13 percent opýtaných. Všeobecne je viera v čarodejníctvo viac rozšírená u chudobnejších ľudí s nižším vzdelaním.

Ako poznamenáva DPA, presvedčenie o nadprirodzených schopnostiach čarodejníc a čarodejníkov nezostáva bez dopadov. A tie môžu byť niekedy tragické. V mnohých krajinách boli totiž zaznamenané útoky aj vraždy albínov, ktorí sú kvôli svojmu vzhľadu považovaní za obdarených nadprirodzenými schopnosťami.

Autori štúdie upozorňujú na to, že ich analýza má obmedzenú vypovedaciu schopnosť. Zahŕňa síce viac ako polovicu dospelej svetovej populácie, ale chýbajú v nej krajiny ako Čína alebo India. Napriek týmto obmedzeniam však podľa vedcov dáta jasne ukazujú, že viera v čarodejníctvo je aj v súčasnosti globálnym fenoménom.

Harry Potter a Fenixov rad 2007 Čítajte viac Fanúšikovia Harryho Pottera ohrozujú životné prostredie... Ponožkami
2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #čarodejníctvo