Kremeľ radí Kyjevu, ako ukončiť utrpenie obyvateľov. Stačí splniť podmienky Moskvy

Kyjev môže ukončiť utrpenie ukrajinských civilistov tým, že splní požiadavky Moskvy, vyhlásil podľa agentúr hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zástupca Kremľa sa tak vyjadril len deň po tom, ako ruské rakety, strely a drony opäť masívne ničili energetickú infraštruktúru Ukrajiny a pripravili milióny Ukrajincov o svetlo, teplo i vodu.

24.11.2022 14:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (215)

„Vedenie Ukrajiny má všetky možnosti vrátiť situáciu do normálu, má všetky možnosti urovnať situáciu tým spôsobom, že splní požiadavky ruskej strany, a ukončí tak všetko možné utrpenie civilného obyvateľstva,“ vyhlásil Peskov.

Hovorca tieto požiadavky bližšie nespresnil. Moskva počas vojny svoje požiadavky menila. Spočiatku hovorila o „denacifikácii“ a „demilitarizácii“ susednej krajiny.

„Rusko oficiálne priznalo, že zabíja civilistov a útočí na celý energetický sektor, aby Ukrajina splnila požiadavky invázie, zatiaľ čo svet sa prizerá, ako mrznúca krajina ďalej bojuje za svoju slobodu, a zvažuje, či teroristu nazývať teroristom,“ okomentoval vyjadrenie Kremľa Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

Predstava, že sa Ukrajinci nechajú „genocídnym ostreľovaním zraziť na kolená“ a budú prosiť, aby smeli kapitulovať, svedčí o úplnej neznalosti ukrajinského národa, povedal Podoljak serveru Zerkalo. Myslí si, že Putinov režim a jeho bieloruský spojenec Alexander Lukašenko nemajú pred sebou budúcnosť, ktorá by sa dala počítať na roky a roky, ale „všetko sa skončí oveľa rýchlejšie“ – a podobne nečakane, ako sa mnohým zdalo nedávne oslobodenie Charkovskej oblasti a Chersonu.

Peskov tiež uviedol, že nič nevie o schôdzke ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorá sa podľa agentúry Reuters konala pred týždňom v Spojených arabských emirátoch a bola venovaná výmene zajatcov a vývozu ruského čpavku, používaného na výrobu hnojív, cez Ukrajinu. „Nie, vôbec nič o tom neviem. Nič nemôžem povedať. Počujem o tom prvýkrát,“ povedal Peskov podľa ruskej agentúry TASS.

VIDEO: Rusko je teroristický režim, tvrdí Dzurinda
Video

Kyjev odmieta viesť mierové rozhovory s Moskvou, kým ruské vojská neopustia ukrajinské územie, a rozhodne odmieta rokovať s prezidentom Vladimirom Putinom, keďže od februárovej invázie na jeho rozkaz prišli desiatky tisíc ľudí o život a milióny museli opustiť svoje domovy.

Putin, ktorý nariadil ruskej armáde 24. februára napadnúť susednú krajinu, označil Ukrajinu za umelý štátny útvar a uprel jej právo na existenciu. Tvrdí, že „kolektívny Západ“ manipuloval Ukrajincov, aby sa obrátili proti Rusku a odmietli koncept spoločnej rusko-ukrajinskej histórie a jediného spoločného národa.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov
Video

Putin od začiatku vojny urobil viacero protichodných vyhlásení. Napríklad tvrdil, že cieľom „špeciálnej vojenskej operácie“ nie je okupovať Ukrajinu. Ale sám sa na konci septembra pokúsil pripojiť k Rusku okupované časti ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Medzitým ukrajinská armáda pri svojej protiofenzíve oslobodila Cherson, jedinú oblastnú metropolu, ktorú sa Rusom za 274 dní vojny podarilo dobyť.

VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov
Video

Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov v televízii varoval krajanov, aby sa pripravili na ďalší masívny útok ruských rakiet, ktorý nepochybne príde. „Vieme, že frekvencia je plus-mínus týždeň. Takú dobu potrebujú, aby sa nachystali k ďalšiemu masívnemu raketovému útoku. Medzitým Ukrajina zase vylepšuje protivzdušnú obranu. Ale, bohužiaľ, teroristický režim bude nepochybne pokračovať v útokoch,“ povedal hovorca podľa agentúry Unian. Upozornil, že Rusko síce má už len obmedzené množstvo presných rakiet a striel, ale disponuje značnou zásobou rakiet S-300. Tie sú síce určené na zostrenie lietadiel a ďalších vzdušných cieľov, ale Rusi ich teraz používajú na ostreľovanie pozemných cieľov, hoci v takom prípade býva odchýlka aj kilometrová, a rakety namiesto energetických objektov zasahujú obytné domy, pôrodnice a nemocnice.

Obete v Kyjeve po ruskom ostreľovaní.
Zničené autá po ruskom ostreľovaní Kyjeva.
+14Polícia prezerá obete na mieste ruského...

Ohrozené sú naďalej predovšetkým mestá v blízkosti frontu, ako je Záporožie, Charkov, Mykolajiv a Cherson. Server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na údaje od záchranárov napísal, že stredajší ruský útok si vyžiadal najmenej desať mŕtvych a 55 zranených.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine