Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo. Europoslanci navrhli vagnerovcov označiť za teroristov

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina a zakladateľ ruskej súkromnej polovojenskej organizácie známej pod názvom Vagnerova skupina, poslal do sídla Európskemu parlamentu balíček. V puzdre na husle sa skrývalo veľké kladivo s rukoväťou postriekanou červenou farbou. V kladive je vyrytý znak ruskej žoldnierskej jednotky a niekoľko lebiek. Zrejme ide o reakciu na výzvu europoslancov, aby boli vagnerovci označení za teroristickú organizáciu, píše The Jerusalem Post.

24.11.2022 15:00
debata (131)
Video

Europoslanci totiž len deň predtým schválili rezolúciu, v ktorej označujú Rusko za štát podporujúci terorizmus pre zámerné útoky ruskej armády na civilné ciele na Ukrajine. Vyzvali tiež orgány EÚ, aby zaradili do zoznamu teroristických organizácií niektoré jednotky bojujúce na ruskej strane na Ukrajine, napríklad súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu.

Vladimir Putin Čítajte viac Europoslanci označili Rusko za teroristický štát. Odozva? Kyberútok z Moskvy

Video s darom sa objavilo na telegramovom účte Cyber ​​front Z. V popise videa je zmienka o puzdre na husle ako „nevyhnutnom doplnku muzikantov“, čo je odkaz na vagnerovcov. Jej názov je odvodený od skladateľa Richarda Wagnera, ktorý svojou hudbou i myšlienkami ovplyvnil napríklad aj Adolfa Hitlera.

Prigožin, známy ako Putinov kuchár, len pred časom priznal, že skupinu založil. Tento 61-ročný ruský biznismen je terčom sankcií zo strany Európskej únie aj Spojených štátov.

Vagnerova skupina je v zahraničí známa pod názvom Wagner group. Jej žoldnieri pôsobili v Sýrii, Líbyi a na iných miestach v Afrike, ako aj v Latinskej Amerike. Nedávno sa objavil videozáznam, ako Prigožin v ruských väzniciach verbuje väzňov, pričom za ich nasadenie do bojov na Ukrajine im sľubuje odpustenie ich trestov. Vagnerova „súkromná armáda“ podľa analytikov slúži ako predĺžená ruka Moskvy pri realizácií jej mocenských záujmov v zahraničí. Kremeľ oficiálne akékoľvek väzby na ňu popiera.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Vagnerovci? Sú na rovnakej úrovni ako ministri, tvrdí Chodorkovskij

Darované kladivo má však ešte jednu konotáciu, pripomína idnes.cz. Odkazuje na video, ktoré má zachytávať zabitie bývalého ruského žoldniera za to, že prešiel na stranu Ukrajiny. Muž je ubitý kladivom do hlavy a podľa proruských blogerov ide o pomstu za jeho údajnú zradu.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina