Achillovej päte Rusov hrozí osud Hadieho ostrova

Je to úzky piesčitý pás zeme tiahnuci sa v Čiernom mori južne od ústia Dnepra. Od začiatku leta ho ovládajú ruskí okupanti. Odkedy sa ale stiahli z pravobrežnej časti Chersonskej oblasti stala sa Kinburská kosa Achillovou pätou ich obranných pozící. Ukrajinské delostrelectvo do nej vytrvalo búši. A v Kyjeve veria, že je len otázkou času, kedy odtiaľ ruskí vojaci budú musieť újsť, podobne, ako koncom júna, keď sa stiahli z rozbombardovaného Hadieho ostrova.

24.11.2022 18:13
Russia Ukraine War Foto: ,
Po ovládnutí Chersonu má ukrajinské delostrelectvo Kinburskú kosu na dostrel.
debata (60)

Po odsune Rusov z Chersonu sa front na juhu Ukrajiny zrejme na dlho ustálil. Okupanti sa opevňujú na ľavom brehu Dnepra, v hĺbke pätnásť kilometrov od rieky. Na dolnom toku Dnepra pred jeho ústím do Čierneho mora je príroda ich najpevnejším obranným valom. Rieka tam dosahuje šírku vyše siedmich kilometrov, ak sa zarátajú aj bažinaté vody na oboch brehoch. Najmenšia vzdialenosť medzi oboma brehmi je z Kinburnskej kosy, ktorá je na východnej strane rieky, asi štyri kilometre od ukrajinských pozícií v pravobrežnom mestečku Očakiv.

VIDEO: Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NA­TO

Video

Ľahký terč

A práve na tomto najslabšom mieste ruskej obrany sa navzdory zhoršujúcemu sa počasiu Ukrajinci pokúšajú postúpiť. V uplynulých dňoch ruskí vojenskí korešpondenti hlásili odrazené útoky ľahkých ukrajinských výsadkových člnov. Kyjev, ktorý o protiofenzíve zásadne nezverejňuje detaily, tieto správy nepotvrdil.

Ukrajinská armáda však netají, že Kinburnská kosa, čo je ostrá špička približne štyridsať kilometrov dlhého rovnomenného polostrova (názov znamená v tatarčine ostrý nos) je terčom sústredenej paľby jej delostrelectva. Odkedy Ukrajinci zaujali Rusmi opustené pozície na pravom brehu Dnepra, je Kinburnská kosa pre nich ľahkým terčom. V minulých dňoch južné veliteľstvo ukrajinskej armády zverejnilo zábery ruských kasární na Kinburne totálne zrovnaných so zemou delostrelectvom.

VIDEO: Briti posielajú Ukrajincom proti Rusom Kráľa mora

Video
Pozrite si americkú verziu vrtuľníka Seba King na videu US Marines.

Ukrajinský vojenský expert Serhij Hrabskyj zraniteľnosť Kinburnskej kosy prirovnáva k bezbrannosti Hadieho ostrova. Tento vyprahnutý skalnatý fliačik zeme, asi tristo kilometrov západne od Kinburnskej kosy, okupanti po niekoľkých mesiacoch napriek jeho strategickému významu museli opustiť.

„Akákoľvek jednotka útočníkov, ktorá sa objaví na Kinburnskej kose, sa stáva cieľom likvidačnej paľby ukrajinských zbraní,“ povedal Hrabskyj pre internetovú televíziu Current Time.

„A ako v prípade Hadieho ostrova, nepriateľ, ak mu nakoniec začne byť ľúto svojich vojakov, bude jednoducho nútený územie opustiť,“ predpovedá vojenský znalec. „Nevravím, že tam musí okamžite vstúpiť noha ukrajinského vojaka. Ide jednoducho o vyhnanie a zničenie nepriateľa,“ dodal s tým, že vojenská prítomnosť na nechránenom páse zeme by bola príliš riskantná aj pre Ukrajincov. Tí pritom strategickú výhodu získajú aj v prípade, že na kose bude pusto.

Odblokovať Mykolajiv

Kinburnská kosa je posledným kúskom územia Mykolajivskej oblasti, ktoré ešte majú pod kontrolou Rusi. Ich delostrelectvo má odtiaľ na dostrel Mykolajiv a tento dôležitý prístav fakticky vyraďuje z operácie vývozu ukrajinského obilia. Na druhej strane, piesčitý mys môže byť kľúčovým predmostím, keď sa raz ukrajinské jednotky rozhodnú pre postup na východný breh Dnepra. A použiť sa dá aj na taktické účely.

„Ukrajina môže vyslať na Kinburn výsadky prieskumných jednotiek s cieľom odpútať ruské jednotky zo záporožského frontu,“ napísal na Twitteri Mike Martin, expert Katedry vojnových štúdií na King's College v Londýne.

VIDEO: Na Rusov. Ukrajinci nasadili tanky i vrtuľníky

Video
Pozrite si bojové nasadenie ukrajinských vrtuľníkov a tankov. Videá zverejnilo na Twitteri ukrajinské ministerstvo obrany.

Aj Robin Häggblom, fínsky obranný analytik, si myslí, že ukrajinské sily sa pokúšajú otvoriť nový front proti Rusom bez toho, aby museli presunúť svoje vlastné delostrelectvo, ktoré môže operovať z opačnej strany Dnepra. „Ak sa ukrajinská ľahká pechota začne rýchlo pohybovať v medzerách za frontovou líniou, Rusi budú musieť konať. Ak začnú presúvať početnejšie sily na juh, mohlo by to otvoriť možnosti na iných frontoch,“ napísal Häggblom na svojom blogu.

Ruskí vojenskí analytici vnímajú situáciu v podstate rovnako. „Ukrajinské vrchné velenie s najväčšou pravdepodobnosťou nezameria svoje úsilie na to, aby sa fyzicky zmocnilo Kinburnskej kosy, ale na zvýšenie operácií svojich sabotérskych skupín. Cieľom je vynútiť si reakciu ruských síl v oblasti, narušiť zásobovanie ich obranných opevnení a vytvoriť podmienky pre širšie útoky na Ruskom kontrolované územie,“ napísal kanál Rybar, vedený vojenským expertom Denisom Ščukinom, ktorý na komunikačnej sieti Telegram sleduje viac ako milión Rusov.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Čierne more #Mykolajiv #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Hadí ostrov