Bývalá novinárka zažalovala Trumpa za sexuálne násilie

Bývalá novinárka magazínu Elle Jean Carrollová dnes rozšírila svoju žalobu proti americkému miliardárovi a bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a zažalovala ho za sexuálne napadnutie, píše agentúra AP. Carrollová Trumpa prvýkrát zažalovala v roku 2019 za ohováranie.

24.11.2022 21:40
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump.
debata (7)

Jean Carrollová v roku 2019 vo svojej knihe Trumpa obvinila, že ju v 90. rokoch znásilnil v prezliekacej kabínke v obchode s oblečením v New Yorku oproti jeho mrakodrapu Trump Tower. Trump na obvinenie reagoval vyhlásením, že Carrollová je klamárka a povedal, že k incidentu dôjsť nemohlo, pretože ona „nie je jeho typ“.

Carrollová Trumpa v reakcii pred tromi rokmi zažalovala za ohováranie. Do dnešného dňa ho však nemohla žalovať za sexuálne napadnutie, pretože k údajnému činu došlo v roku 1995 alebo 1996 a podľa newyorského práva je už premlčaný. Štátni zákonodarcovia ale počnúc dneškom na jeden rok otvorili pomyselné právne okno, v ktorom sa môžu obete už premlčaných sexuálnych deliktov na súde domáhať spravodlivosti.

Twitter Notes Čítajte viac Trump je späť na Twitteri. Musk mu odblokoval účet

Trumpova právnička Alina Habbaová dnes povedala, že rešpektuje a obdivuje obete sexuálnych trestných činov, ktoré sa neboja predstúpiť. Tento prípad ale považuje za „zneužitie zákona (o premlčaných činoch), ktoré predstavuje hrozivý precedens a riziko diskreditácie skutočných obetí“.

Trump v októbri v reakcii na obvinenia zo sexuálneho napadnutia povedal, že „ide o hoax a lož“. „Rovnako ako všetky ostatné hoaxy, ktoré proti mne boli posledných sedem rokov spriadané,“ vyhlásil bývalý prezident.

Carrollová po Trumpovi za údajné sexuálne napadnutie požaduje neupresnenú kompenzáciu a represívnu finančnú náhradu škody za bolesť, urážku na cti a povesti a za psychologickú ujmu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sexuálne násilie #Donald Trump