Merkelová: Na Putina som na konci už nemala žiadne páky

Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore s týždenníkom Spiegel priznala, že ku koncu svojho mandátu už nemala žiadne páky, ako prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina k rokovaniam. Putinovi podľa nej záleží len na moci a tú ona ako odchádzajúca politička nemala, povedala Merkelová.

25.11.2022 06:07
debata (163)

Merkelová sa s Putinom naposledy stretla v auguste 2021. Šéf Kremľa vtedy prvýkrát na schôdzku prišiel aj so svojím ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, hoci predtým rokovali medzi štyrmi očami, poznamenala v rozhovoroch bývalá kancelárka. Počas toho istého leta sa Merkelová neúspešne pokúšala spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom dohodnúť stretnutie s Putinom.

„Každý už vtedy vedel, že na jeseň budem preč,“ povedala Spiegelu Merkelová. „Z pohľadu mocenskej politiky som bola vybavená. A pre Putina je moc to jediné, čo sa počíta,“ dodala žena, ktorá stála na čele Nemecka 16 rokov až do vlaňajšieho decembra.

VIDEO: Presný úder. Rusi nie sú v bezpečí ani na ľavom brehu Dnepra.

Video

Rusko pred februárovým začiatkom invázie na Ukrajinu niekoľko týždňov zhromažďovalo svoje jednotky pri hraniciach s Ukrajinou. Vo svetle neskorších udalostí čelila Merkelová aj ďalší lídri krajín Európskej únie kritike, že mali s Kremľom rokovať s väčšou dôraznosťou, píše BBC.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine