Britské zdravotné sestry budú štrajkovať, prvýkrát po storočí

Britské zdravotné sestry budú 15. a 20. decembra štrajkovať, urobia tak prvýkrát po viac ako 100 rokoch. Žiadajú rast platov. Protest zvolala odborová organizácia Royal College of Nurses (RCN). Štrajk zrejme výrazne naruší chod zdravotníckych zariadení a je len prvým z protestov zdravotníkov pripravovaných na tohtoročnú zimu.

25.11.2022 08:17
debata (1)

Členovia Royal College of Nurses si štrajk schválili v internom hlasovaní 9. novembra. Potom sa predstavitelia zväzu snažili dohodnúť s ministerstvom zdravotníctva. Ministerstvo ale podľa zväzu odmietlo konať a tak sestry oznámili termín štrajku. Podľa ministerstva zdravotníctva sú požiadavky organizácie nereálne.

Podľa odhadov Royal College of Nurses reálne mzdy zdravotných sestier od roku 2010 klesli o 20 percent. V Británii teraz platy v tomto povolaní začínajú na 27-tisíc libier v hrubom (31-tisíc eur). Podľa novembrových údajov britského štatistického úradu je priemerná britská mzda za prácu na plný úväzok 33-tisíc libier (38-tisíc eur).

Štvrtina britských nemocníc pre svojich zamestnancov zriadila potravinové banky, aby im pomohla vyrovnať sa s rastúcimi nákladmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotné sestry