Putin sa stretol s matkami vojakov, televízia vysielala len slová prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý na konci februára nariadil vpád ruských vojsk na Ukrajinu, vyhlásil, že zdieľa bolesť matiek, ktoré prišli o svojich synov. Z prezidentovho stretnutia s matkami vojakov bojujúcich na Ukrajine odvysielala spravodajská televízia Rossija 24 v priamom prenose len Putinove slová na úvod, až do prezidentovho oznámenia, že "začína slobodná diskusia". Rusko za deväť mesiacov bojov prišlo podľa odhadov ukrajinského generálneho štábu o viac ako 86 000 vojakov.

25.11.2022 15:41 , aktualizované: 28.11.2022 16:07
Rusko Moskva Deň matiek Putin prezident Foto: ,
Na snímke v pozadí ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s matkami vojenského personálu slúžiaceho v špeciálnej vojenskej operácii pred Dňom matiek v rezidencii Novo-Ogaryovo pri Moskve v Rusku 25. novembra 2022.
debata (30)

„Ja osobne a celé vedenie krajiny zdieľame túto bolesť, chápeme, že nič nemôže nahradiť syna, stratu dieťaťa, zvlášť matke,“ oslovil Putin účastníčky stretnutia. Prezident tvrdil, že s vojakmi v „špeciálnej vojenskej operácii“, ako nazýva vojnu proti Ukrajine, občas hovorí telefonicky. „Hovoril som s tými, ktorí ma udivili svojou náladou, svojím prístupom k veci. Nečakali telefonát odo mňa,“ poznamenal s tým, že tieto hovory sa podarilo zorganizovať práve vďaka matkám vojakov.

Podľa kritikov bola Putinova akcia zinscenovaná. Jednu z účastníčok média identifikovali ako zástupkyňu jednej z moskovských mestských častí a členku vládnucej strany Jednotné Rusko, ďalšiu ako šéfku výkonného výboru Putinovho provládneho zoskupenia Všeruský ľudový front a po Putinovej ľavici sedela režisérka filmov pravoslávneho a vlasteneckého zamerania. Či synovia alebo iní príbuzní týchto žien skutočne bojujú na Ukrajine, známe nie je, uviedol portál Meduza.

VIDEO: Muž s kufríkom za Putinom. Je to jadrový čeget či balistická ochrana?
Video

Ruských vojakov Putin označil za hrdinov. Ukrajinská strana naopak opakovane upozorňuje na množiace sa dôkazy o zločinoch, ktorých sa na teraz už oslobodených územiach príslušníci ruských ozbrojených síl dopúšťali.

„Nikto, okrem nich a ich bezprostredných veliteľov, ktorí im stoja po boku, nevie, aká je táto práca ťažká a ako veľmi súvisí s reálnym ohrozením života a zdravia,“ vyhlásil Putin.

VIDEO: Ukrajinka z Charkiva: Rusko pácha ďalšie vojnové zločiny, zasiahlo univerzitu
Video

Ruský prezident, ktorý je súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, ale ruských vojakov na fronte nikdy nenavštívil, na rozdiel od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa za obrancami Ukrajiny už niekoľkokrát vydal. Zelenskyj takto naposledy zavítal do nedávno oslobodeného Chersonu, jediného oblastného centra, ktorého sa Rusom za 275 dní vojny podarilo dobyť a o ktoré nedávno zase prišli.

VIDEO: Na zničenom Antonivskom moste veje ukrajinská vlajka
Video

Šéf ruského štátu vyhlásil, že život je oveľa zložitejší, ako sa ukazuje na obrazovke televízora či počítača – a na internete sa podľa Putina nedá „vôbec ničomu veriť“, pretože sa tam vyskytuje „veľa všelijakých falošných informácií, podvrhov, klamstiev a lží“, veď informácie sú dnes tiež zbraňou vojny.

Rusko po začiatku vojny výrazným spôsobom obmedzilo dostupnosť väčšiny celosvetových sociálnych sietí aj internetových stránok západných médií. Odborníci už tiež niekoľko rokov upozorňujú na ruské šírenie dezinformácií a informačnú vojnu voči západným spoločnostiam.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine