Veľká akcia Europolu: Zatkli 44 nebezpečných zločincov z 9 krajín vrátane Slovenska

Bezprecedentná medzinárodná operácia v Európe a Spojených štátoch viedla k zatknutiu 44 ľudí, ktorí sú podozriví z členstva vo vysoko rizikovej zločineckej sieti považovanej za jednu z najnebezpečnejších v Európskej únii (EÚ). Na operácii, ktorá sa uskutočnila za koordinácie Eurojustu a Europolu, sa podieľali úrady z 11 krajín vrátane Slovenska, Česka, Poľska alebo Maďarska. Europol o tom informuje v tlačovej správe.

25.11.2022 15:47
debata (10)

Vyšetrovanie v ôsmich krajinách odhalilo spoluprácu niekoľkých zločineckých organizácií na rozsiahlych kriminálnych aktivitách v EÚ a mimo nej. Tie zahŕňali okrem iného obchodovanie s drogami, pranie špinavých peňazí či nelegálne obohacovanie sa. Len rozsah obchodovania s drogami pripisovaný tejto zločineckej sieti, je obrovský a uvádzané aktivity sú na troch kontinentoch. Údajne je napojená na veľké organizácie obchodujúce s drogami mimo EÚ. Sieť pôsobila v Litve, Lotyšsku, Česku, Poľsku, Francúzsku, Nemecku a na Slovensku.

Úrady 22. novembra v rámci operácie vykonali 94 prehliadok, pričom sa zamerali na lídrov zločineckých organizácií a ich spolupracovníkov. Celkovo zatkli po deväť ľudí v Česku a Francúzsku, po sedem ľudí v Litve a na Slovensku, päť v Lotyšsku, po dvoch v Nórsku a po jednom v Nemecku, Španielsku a USA. Počas vyšetrovania úrady zadržali veľké množstvá rôznych nelegálnych drog, ako sú kokaín, hašiš a kanabis a metamfetamín.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Europol #zločinecká skupina