Kremeľ počíta so stratou až 100-tisíc mobilizovaných. Putina to neznepokojuje

Kremeľ počíta, že do leta stratí v bojoch na Ukrajine až tretinu z asi 300-tisíc mužov, ktorých tento rok na jeseň mobilizoval, uviedol ruský investigatívny web Važnyje istorii. Ruské vedenie sa touto prognózou neznepokojuje - padlých a ranených mobilizovaných nahradí v medzičase vycvičenými vojakmi základnej služby, napísal web.

25.11.2022 20:43
Ruská mobilizácia, vojna na Ukajine, vojaci s... Foto:
Ruskí regrúti v sprievode svojich manželiek kráčajú vlakom na železničnú stanicu v Prudboi v regióne Volgograd v Rusku.
debata (79)

Odvolal sa pritom na svoje dva nemenované zdroje, z ktorých jeden je blízky ruskej tajnej službe FSB a druhý generálnemu štábu ruskej armády.

VIDEO: Na Rusov. Ukrajinci nasadili tanky i vrtuľníky
Video

Rusko koncom septembra vyhlásilo čiastočnú mobilizáciu s tým, že do zbrane má byť povolaných asi 300-tisíc záložníkov. Mnohí z mobilizovaných boli vyslaní na front bez výcviku, pripomenul investigatívny server.

Ukrajina, sneh, elektrina, výpadky, vojna Čítajte viac 272. deň: Ukrajinci oslobodili takmer 1 900 obcí, raz toľko ich ešte čaká. Putin chce zmobilizovať až milión duší

„Plán je asi taký – zatiaľ získať čas a stabilizovať front s pomocou mobilizovaných. A so všetkým začať znova na jar,“ povedal portálu jeden z jeho zdrojov. Ruské politické aj armádne velenie podľa neho chápe, že takýto plán povedie k veľkým stratám. „Počas jari budúceho roka môžu straty, teda mŕtvi a zranení, podľa jednej z prognóz dosahovať okolo 100-tisíc. Ale nikoho to neznepokojuje. Zamení ich brancami,“ povedal rovnaký zdroj.

120-tisíc vycvičených

Ruské ministerstvo obrany plánuje podľa druhého zdroja servera do jari vycvičiť na boj na Ukrajine 120-tisíc brancov. Práve kvôli plánu vyslať ich na Ukrajinu ako náhradu za padlých a ranených mobilizovaných ruský prezident Vladimír Putin stále nevydal nariadenie o ukončení čiastočnej mobilizácie.

cherson Čítajte viac 275. deň: Odveta za slobodu. Rusi vytrvalo bombardujú Cherson: 25 obetí, nemocnice evakuujú

„Nateraz je úlohou upevniť frontovú líniu. Kvôli nedostatku ľudí sme niekedy nemali vojakov na druhej obrannej línii. Na niektorých miestach v nej boli medzery dlhé až 20 kilometrov,“ povedal tento zdroj.

Putin sa tiež podľa zistení investigatívneho servera nevzdáva cieľ dobyť Kyjev. Nehľadiac na rad bolestivých čiastkových prehier na fronte aj ťažké straty ruskej armády je odhodlaný bojovať niekoľko rokov.

Vojna na Ukrajine trvá už deväť mesiacov. Podľa iného zistenia webu Važnyje istóriu prišlo Rusko od februára vo vojne na Ukrajine už o viac ako 90 000 vojakov. O podobnom počte hovoril začiatkom tohto mesiaca aj najvyššie postavený americký generál Mark Milley, podľa ktorého vo vojne na Ukrajine zomrelo alebo bolo ranených viac ako 100-tisíc príslušníkov ruskej armády.

Russia Ukraine War Čítajte viac Achillovej päte Rusov hrozí osud Hadieho ostrova

Moskva o svojich stratách oficiálne informovala len trikrát, naposledy na konci septembra v súvislosti s vyhlásením čiastočnej mobilizácie v Rusku tamojší minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že na Ukrajine zahynulo 5 937 ruských vojakov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia