V brazílskych školách strelec zabil troch ľudí, ďalších 11 zranil

Na juhovýchode Brazílie útočník v dvoch školách zastrelil dvoch učiteľov a študenta a jedenásť ďalších osôb zranil, teraz je na úteku. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na úrady. Podľa agentúry AP bol útočník ozbrojený poloautomatickou pištoľou a oblečený v nepriestrelnej veste.

25.11.2022 22:03
debata

Útočník vtrhol do štátnej základnej a strednej školy a do súkromnej vzdelávacej inštitúcie, ktoré sa nachádzajú na rovnakej ulici v mestečku Aracruz v brazílskom štáte Espírito Santo.

Zábery z bezpečnostných kamier ukázali, že strelec mal na sebe nepriestrelnú vestu a na útoky použil poloautomatickú pištoľ. Útočník mal čiastočne zakrytú tvár, čo sťažuje jeho identifikáciu. Polícia vyšetruje, či mu nepomáhali ďalšie osoby.

Podľa agentúry Reuters miestne úrady uviedli, že sa nepodarilo zatiaľ potvrdiť skoršiu informáciu polície, podľa ktorej bol útočník žiakom jednej zo škôl, kde strieľal.

Zvolený brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý sa ujme úradu na začiatku budúceho roka, označil streľbu za „absurdnú tragédiu“ a vyjadril sústrasť pozostalým. Súčasný prezident Jair Bolsonaro sa k streľbe zatiaľ nevyjadril. Až na jednu výnimku prestal po porážke v druhom kole prezidentských volieb na konci októbra s verejnosťou komunikovať.

Práve Bolsonaro čelí kritike, že uľahčil držanie zbraní v Brazílii. „Sme presvedčení, že lepšia dostupnosť zbraní uľahčila tento druh útokov v posledných rokoch,“ povedal agentúre AFP odborník na túto problematiku Bruno Langeani. Podľa neho sa za Bolsonarovej vlády počet streleckých útokov zvýšil.

Streľba na školách nie je v Brazílii častá, v posledných rokoch sa ale stalo niekoľko podobných prípadov, uviedla AP. Najkrvavejším bol útok v roku 2011 na školu v Riu de Janeiro, kde strelec zabil 12 žiakov

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #streľba na škole