276. deň: Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších zajatcov, Kličko po kritike vyzval na súdržnosť

Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších viac ako 20 zajatcov. Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sú medzi dvanástimi navrátilcami na Ukrajinu tiež obrancovia Mariupoľa či traja civilisti. Moskva podľa agentúry TASS informovala o deviatich prepustených. Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko varoval v sobotu po kritických vyjadreniach zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred politickým sporom.

26.11.2022 06:00 , aktualizované: 23:15
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kontroluje poškodené budovy pri návšteve mesta Vyšhorod pri hlavnom meste Kyjev.
debata (545)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 276. deň
  • Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z Chersonu
  • Zelenskyj kritizoval Klička pre núdzové centrá v Kyjeve
  • Pentagón zriadil v Poľsku opravovňu poškodených ukrajinských diel
  • Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších vyše 20 zajatcov
  • V oslobodenom Chersone obnovili dodávky elektriny
  • V Kyjeve je naďalej bez elektriny 130 000 ľudí
  • Rusi zasiahli obytnú štvrť v Dnipre, hlásia zranených
  • Lídri EÚ na výročie hladomoru vyjadrili podporu Ukrajine
  • Ukrajina spustila program na vývoz svojho obilia do chudobných krajín v Afrike a v Ázii
  • Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších vojnových zajatcov
Obyvatelia odstraňujú trosky z poškodenej...
Rozbité sklo na podlahe budovy poškodenej počas...
+7Mestskí pracovníci nesú telo muža, ktorý zomrel...
VIDEO: Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NATO.
Video

23:00 Správy o zle zásobených mobilizovaných mužoch rozdeľujú ruský informačný priestor, všíma si Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa rozchádzajú vyhlásenia vojenských blogerov či Vagnerovej skupiny so snahami o zvýšenie morálky odvedencov.

ISW poukazuje okrem iného na správy od mobilizovaných z mesta Serpuchov v Moskovskej oblasti, ktorí tvrdia, že 23. novembra ich velenie poslalo do bitky bez riadneho tréningu, uniforiem a obranných prvkov, v dôsledku čoho utrpeli veľké ​​straty. Títo muži tiež opisujú, že dostávajú iba jedno jedlo denne, aj keď velenie má väčšie zásoby.

22:00 V piatok – dva dni pred ruským Dňom matiek – sa kremeľský vodca Vladimír Putin zdanlivo zišiel s matkami mobilizovaných Rusov, ako ho na to vyzývali niektoré spolky. Ako upozorňuje Inštitút pre štúdium vojny (ISW), Putin v skutočnosti hovoril s osemnástimi starostlivo vybranými a vplyvnými ženami z ruskej politickej sféry, nie kritičkami mobilizácie.

Rusko Moskva Deň matiek Putin prezident Čítajte viac Putin sa stretol s matkami vojakov, televízia vysielala len slová prezidenta

Ako sa zdá, Putinovo telo a hlava boli nasnímané oddelene.

21:40 Od oslobodenia juhoukrajinského mesta Cherson pred dvoma týždňami zahynulo v Chersonskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania najmenej 32 ľudí. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila ukrajinská polícia.

Ruské sily dokončili sťahovanie z Chersonu 11. novembra po takmer deväťmesačnej okupácii. Teraz zaujímajú pozície na východnom brehu rieky Dneper, odkiaľ pravidelne mesto ostreľujú.

„Každodenné ruské ostreľovanie ničí mesto a zabíja mierumilovných miestnych občanov. Celkovo Rusko zabilo v Chersonskej oblasti od deokupácie 32 civilistov,“ napísal na Facebooku šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

„Mnoho ľudí sa evakuuje, aby vyhľadali útočisko v pokojnejších regiónoch krajiny. Ale veľa obyvateľov zostáva vo svojich domovoch a my im musíme zabezpečiť maximálnu možnú bezpečnosť,“ dodal.

20:45 Pamiatku obetí hladomoru si Ukrajinci uctili zapálením sviečok a celonárodnou minútou ticha. „Kedysi nás chceli zničiť hladom, teraz tmou a zimou. Ale my sa nedáme zlomiť,“ napísal ukrajinský prezident Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Poukázal pritom na opakujúce sa ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru z posledných týždňov, ktoré v krajine vyvolali rozsiahle výpadky dodávok elektriny, vody a plynu a vyžiadali si civilné obete.

20:00 Francúzsko poskytne prostredníctvom Svetového potravinového programu (WFP) ďalších šesť miliónov eur na podporu vývozu obilia z Ukrajiny do Jemenu a Sudánu. Oznámil to v sobotu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

„Najslabšie krajiny nesmú zaplatiť za vojnu, ktorú nechceli,“ uviedol Macron vo videu zverejnenom na svojom konte na Twitteri pri príležitosti 90. výročia hladomoru, ktorý na Ukrajine úmyselne vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin.

17:35 Kyjev prestavil medzinárodný program, ktorý má zabezpečiť dodávky ukrajinského obilia do najchudobnejších krajín v Afrike a v Ázii. Urobil tak symbolicky pri príležitosti 90. výročia stalinského hladomoru na Ukrajine.

rusko, vojna, ukrajina, summit Čítajte viac Na výročie stalinského hladomoru Ukrajina spustila program na vývoz obilia do chudobných krajín Afriky a Ázie

17:20 Najmenej 13 ľudí utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Dnipro. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala ukrajinská agentúra Unian.

„Trinásť ľudí, ktorí boli zranení v dôsledku raketového útoku na Dnipro, sa už obrátilo na lekárov. Štyria sú v nemocnici. Medzi nimi je aj 17-ročný chlapec,“ povedal šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. „Záchranári odstraňujú sutiny. Mohol by pod nimi byť človek,“ dodal.

17:00 Poľsko poskytne Ukrajine 20 miliónov dolárov na podporu vývozu ukrajinského obilia do Afriky.

„Chceme podporovať vývoz obilia z Ukrajiny do Afriky a na Blízky východ,“ uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki v Kyjeve na konferencii s názvom „Obilie z Ukrajiny – statočnosť kŕmi planétu“.

Poľský premiér tiež obvinili Rusko z podnecovania globálnej potravinovej krízy. „Rusko to dnes chce urobiť s Afrikou a Blízkym východom… Vyhladovať svet a získať nad ním kontrolu,“ podotkol.

V sobotu si Ukrajina pripomína 90. výročie veľkého hladomoru z rokov 1932–33, vyvolaného sovietskym diktátorom Josifom Vissarionovičom Stalinom, počas ktorého zahynuli milióny Ukrajincov, pripomína PAP.

16:45 Ministri spravodlivosti skupiny G7 chcú na nadchádzajúcej schôdzke v nemeckej metropole Berlín podporiť snahu o vyšetrovanie a potrestanie vojnových zločinov na Ukrajine.

„Budeme hovoriť predovšetkým o otrasných vojnových zločinoch, ku ktorým dochádza na území Ukrajiny a ktoré chceme stíhať a trestať,“ povedal nemecký spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann v sobotu zverejnenom videu na sociálnej sieti Twitter.

Schôdzka šéfov rezortu spravodlivosti skupiny G7 sa v nemeckej metropole uskutoční v pondelok a v utorok. „Medzinárodné trestné právo je založené na silnom prísľube, že vojnové zločiny nemôžu zostať nepotrestané – bez ohľadu na to, kde boli spáchané a bez ohľadu na to, kto ich spáchal. Dodržať tento sľub je našou povinnosťou,“ vyhlásil Buschmann a v tejto súvislosti zdôraznil dôležitosť ministerskej schôdzky G7.

15:35 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko varoval v sobotu po kritických vyjadreniach zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred politickým sporom. „Kľúčom k úspechu Ukrajiny po útoku Ruska je súdržnosť, národná i politická,“ povedal Kličko pre noviny Bild am Sonntag.

„Naďalej musíme spoločne dbať na to, aby sme chránili krajinu a infraštruktúru,“ podotkol ďalej starosta Kyjeva.

Vo svojom pravidelnom videoposolstve však Zelenskyj poznamenal, že Kličko a predstavitelia jeho úradu nevynaložili dostatočné úsilie na pomoc obyvateľom.

Kličko teraz ubezpečil, že na riešení sa pracuje „v rekordnom tempe“. „Mesto má opäť vodu a na 95 percent i kúrenie, teraz predovšetkým pracujeme na tom, aby sa všade obnovili dodávky elektriny,“ zdôraznil.

14:55 Ukrajina a Rusko si dnes vymenili ďalších v súčte viac ako 20 zajatcov. Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sú medzi dvanástimi navrátilcami na Ukrajinu tiež obrancovia Mariupoľa či traja civilisti. Moskva podľa agentúry TASS informovala o deviatich prepustených.

„Vojaci, ktorí bránili Mariupoľ, černobyľskú jadrovú elektráreň a Hadí ostrov, sa vracajú domov,“ napísal šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak na komunikačnej sieti Telegram. Medzi prepustenými sú podľa neho príslušníci námorníctva, národnej gardy a teritoriálnej obrany, pohraničníci a tiež traja civilisti – vrátane muža, ktorý bol považovaný za nezvestného.

14:15 Európski lídri v sobotu opätovne prisľúbili podporu Ukrajine pri príležitosti 90. výročia začiatku hladomoru z rokov 1932–33, ktorý postihol milióny Ukrajincov.

Do Kyjeva v sobotu pricestovalo niekoľko európskych predstaviteľov, aby si uctili pamiatku obetí rozsiahleho hladomoru vyvolaného sovietskym diktátorom Josifom Vissarionovičom Stalinom, ktorý Ukrajinci považujú za úmyselný akt genocídy.

Premiéri Poľska a Litvy boli na Ukrajine na rokovaniach, ktoré sa týkali najmä možnej novej vlny migrácie z Ukrajiny v priebehu nadchádzajúcej zimy. Ukrajinská pohraničná stráž informovala, že poľský premiér Mateusz Morawiecki bol v Kyjeve a „uctil si pamiatku obetí hladomoru“ pri pamätníku v ukrajinskej metropole.

Na návšteve Kyjeva bol aj belgický premiér Alexander de Croo – prvýkrát od konca februára, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. „Prišiel som do Kyjeva. Po ťažkom bombardovaní v uplynulých dňoch stojíme pri ukrajinskom ľude. Viac než kedykoľvek predtým,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter a zverejnil fotografie, na ktorých si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Do Kyjeva v sobotu pricestovala aj maďarská prezidentka Katalin Nováková. Ide o prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa Maďarska od začiatku rusko-ukrajinskej vojny.

Aj nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoposolstve oznámil pomoc v hodnote desať miliónov eur na podporu vývozu ukrajinského obilia, ktorý bol prerušený v dôsledku vojny. Nemecký Spolkový snem plánuje hladomor na Ukrajine rezolúciou uznať za genocídu, pripomína AFP.

13:25 Najmenej šesť ľudí utrpelo v sobotu zranenia, keď ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro. Oznámil to gubernátor ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko, ktorého vyjadrenie citoval denník The Guardian.

Podľa gubernátora dopad rakety vystrelenej nepriateľom, ku ktorému došlo v sobotu okolo poludnia, čiastočne zničil sedem súkromných rodinných domov a spôsobil požiar. Jednu zranenú ženu museli v kritickom stave previezť do nemocnice.

12:35 V juhoukrajinskom meste Cherson, z ktorého sa pred vyše dvoma týždňami stiahli ruské okupačné jednotky, obnovili dodávky elektrickej energie. Oznámil to v sobotu zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Najskôr dodávame elektrinu zariadeniam kritickej mestskej infraštruktúry a potom okamžite odberateľom v jednotlivých domácnostiach,“ napísal Tymošenko na sociálnej sieti Telegram.

Ruská armáda pred svojím ústupom zničila miestnu infraštruktúru do tej miery, že mesto zostalo bez dodávok elektriny, vody a kúrenia. Miestni obyvatelia musia čakať v radoch na prídely potravín, vody a pomoci.

Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jedinou metropolou niektorej z oblastí Ukrajiny, ktorú po februárovej invázii obsadili ruské okupačné sily. Podľa pozorovateľov má znovuzískanie Chersonu pre Ukrajincov veľký symbolický význam.

12:00 Maďarská prezidentka Katalin Nováková pricestovala v sobotu ráno do Kyjeva po nočnej ceste vlakom z Poľska.

K ceste Novákovej, ktorú do Kyjeva pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kancelária maďarskej prezidentky v piatok uviedla iba toľko, že o programe hlavy štátu budú informovať v „patričnom čase“. Oneskorené poskytovanie informácií si podľa ATV zrejme vyžadujú bezpečnostné opatrenia.

Ide o prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa Maďarska od začiatku rusko-ukrajinskej vojny.

11:50 Po rozsiahlych útokoch zo strany Ruska boli v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev bez dodávok elektriny naďalej desaťtisíce ľudí.

Tamojšia vojenská správa spresnila, že v sobotňajších dopoludňajších hodinách postihoval výpadok prúdu približne 130 000 obyvateľov Kyjeva. Opravné práce by mali byť ukončené do 24 hodín.

Naopak, dodávky vody sa už v ukrajinskom hlavnom meste podarilo obnoviť, uviedli úrady. Problémy so zásobovaním vodou sa môžu podľa nich vyskytnúť ešte na najvrchnejších poschodiach výškových obytných budov.

11:15 Americká armáda zriadila v Poľsku zariadenie, v ktorom sa opravujú delá ukrajinskej armády poškodené počas bojov. Informovala poľská agentúra PAP s odvolaním sa na správy amerického denníka The New York Times (NYT).

V opravovni zriadenej na území Poľska sa vymieňajú hlavne húfnic západnej výroby, ktoré sú opotrebované v dôsledku intenzívneho nasadenia do bojov na Ukrajine.

„Proces opravy zbraní v Poľsku, o ktorom sa doposiaľ neinformovalo, začal v uplynulých mesiacoch,“ napísal v piatok NYT.

Americký denník v tejto súvislosti pripomenul, že hlavne niektorých húfnic, ktoré dodali západné krajiny Ukrajine, sú až šesť metrov dlhé a vážia tisíce kilogramov. To prakticky znemožňuje ich výmenu priamo na bojovom poli.

11:10 Fínsko môže na budúci týždeň poslať na Ukrajinu prvú dodávku energetických zariadení, uviedol fínsky minister hospodárstva Mika Lintilä.

Po stredajších masových raketových útokoch Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru začal Lintilä diskutovať s fínskymi podnikmi v energetickom sektore „s cieľom koordinovať úsilie na pomoc Ukrajincom“.

„Požiadal som spoločnosti, aby darovali vybavenie, a tie na žiadosť odpovedali kladne,“ vyhlásil Lintilä.

Expert z fínskeho ministerstva vnútra Pekka Tiainen potvrdil, že na Ukrajinu poputujú transformátory, generátory a ďalšie zariadenia a zásoby potrebné na opravu elektrických sietí.

10:40 Rusko zaplatí za všetky obete stalinského hladomoru aj za súčasné zločiny na Ukrajine. Pri príležitosti 90. výročia ukrajinskej národnej tragédie, pri ktorej v 30. rokoch minulého storočia zomreli milióny ľudí, to uviedol šéf kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby hladomor uznalo za genocídu.

Pri hladomore – na Ukrajine známom ako holodomor – zahynulo v rokoch 1932 až 1933 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina podľa odhadov historikov 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov. Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika komunistického režimu a zabavovanie obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považujú za úmyselne vyvolanú genocídu.

„Rusi zaplatia za všetky obete hladomoru a budú sa zodpovedať za dnešné zločiny,“ napísal Jermak na sieti Telegram. Pamiatku obetí hladomoru si Ukrajinci uctia zapálením sviečok a celonárodnou minútou ticha.

10:25 Satelit, ktorý ukrajinská armáda v lete získala vďaka príspevkom cez charitatívnu organizáciu, už pomohol odhaliť 2 600 kusov ruskej vojenskej techniky, píše Ukrajinská pravda.

10:15 Nemecko a Francúzsko sa dohodli, že si poskytnú vzájomnú podporu pri predchádzaní možnej energetickej kríze po tom, ako počas vojny na Ukrajine „vyschli“ dodávky energií z Ruska. V rámci dohody podpísanej nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskou premiérkou Élisabeth Borne Nemecko poskytne Francúzsku elektrinu a zároveň získa od suseda zemný plyn.

„Priatelia si navzájom pomáhajú v núdzi,“ povedal Scholz po podpise zmluvy v Berlíne. Borne dodala, že priateľstvo medzi týmito dvoma európskymi národmi je kľúčové a v minulosti už dokázalo, že vie „prekonať mnohé prekážky“. Francúzsko vo vyhlásení uviedlo, že Nemecku poskytne až 100 gigawatthodín plynu denne a Nemecko „maximalizuje kapacitu siete“ na export elektriny.

10:00 Lacný v USA, drahý v Európe. Európski politici sa sťažujú na amerických obchodníkov, podľa serveru Politico by sa mali pozrieť inde.

lng terminal Krk Čítajte viac Prečo je lacný plyn z USA v Európe štyrikrát drahší? Politico hľadalo odpoveď, kto na ňom zarába

9:10 Rusko zrejme na Ukrajine nasadilo strely, z ktorých odstránilo jadrové hlavice. Vo svojej pravidelnej zvodke k vojne na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Krok Moskvy podľa neho ukazuje na to, že zásoby ruských striel schopných zasiahnuť ciele na Ukrajine sa tenčia.

Voľne dostupné snímky z Ukrajiny ukazujú trosky zostrelenej ruskej riadenej strely, ktorou je zrejme typ Ch-55 (v označení NATO AS-15 Kent). Strela bola vyvinutá v 80. rokoch ako nosič jadrových hlavíc. V prípade zostrelenej rakety bola jadrová hlavica pravdepodobne nahradená inou výplňou.

Podľa britského ministerstva môže takto modifikovaná strela spôsobiť určité škody svojou kinetickou energiou a prípadne výbuchom nespotrebovaného paliva. Je však nepravdepodobné, že by dosiahla spoľahlivé účinky proti stanoveným cieľom.

„Rusko takmer určite dúfa v to, že takéto strely poslúžia ako návnada pre ukrajinskú protivzdušnú obranu na vytvorenie zmätku,“ uviedol Londýn. „Nech už je zámer Ruska akýkoľvek, táto improvizácia ukazuje na stupeň vyčerpania zásob ruských striel dlhého doletu,“ dodal.

8:55 Ukrajinská energetická infraštruktúra sa tento týždeň opäť stala terčom ruského útoku a milióny ľudí zostali bez prúdu. Kým teploty v krajine klesajú pod bod mrazu, panujú obavy, že Moskva – ktorá má problémy zvíťaziť vo vojne, ktorú rozpútala – využíva zimu ako zbraň. A nikde nie je zreteľnejšie, ako to môže vyzerať, ako v mestách pozdĺž frontovej línie na východe Ukrajiny. V Avdijivke sa ľudia naučili rozoznať prilietajúci delostrelecký granát od toho odlietajúceho podľa zvuku. Často však nemá zmysel sa schovávať. Kusy šrapnelov môžu preraziť kovové dvere ako papier, píše BBC News.

dom, zničený dom, Avdijivka, Donecko Čítajte viac Avdijivka je symbolom ruského zlyhania na Donbase. Vo vojne vás nezabijú náhodou, náhodou prežijete, vraví Anatolij

7:27 Ukrajinská vláda začala evakuovať civilistov z mesta Cherson na juhu krajiny, ktoré len nedávno oslobodila ukrajinská armáda po mesiacoch ruskej okupácie, informovala agentúra DPA. Sto ľudí previezli vlakom do mesta Chmeľnyckyj na západe Ukrajiny, uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Medzi evakuovanými civilistami bolo 26 detí a šesť chorých ľudí.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda pri úspešnej protiofenzíve opätovne obsadila Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper, z neho však ich delostrelectvo pokračuje v ostreľovaní mesta. Ruská armáda zároveň zničila miestnu infraštruktúru do tak značnej miery, že ukrajinská vláda odporúča jeho obyvateľom Cherson opustiť.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval nezvyčajne ostro kyjevskú radnicu za nedostatočnú pomoc ľuďom, ktorí kvôli ruským útokom zostali bez elektrickej energie. Podľa ukrajinského prezidenta kyjevské vedenie musí vyvinúť väčšie nasadenie, napísala agentúra Reuters. Kyjevský starosta Vitalij Kličko na prezidentovu kritiku zatiaľ nereagoval.

Zelenskyj vo videu, ktoré zverejnil v piatok večer, povedal, že nie vo všetkých ukrajinských mestách bola reakcia úradov na problémy spôsobené ruskými útokmi dostatočná. Podľa neho mnoho sťažností prichádzalo z Kyjeva a jeho okolia. „Mnoho (ľudí) zostalo bez prúdu 20 alebo 30 hodín. Od radnice očakávame kvalitnú prácu,“ priblížil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident napríklad kritizoval pripravenosť núdzových miest, kam sa ľudia postihnutí útokmi môžu prísť zohriať či dobyť mobilné telefóny. „Mierne povedané, chce to viac práce,“ povedal na adresu špičiek Kyjeva. Podľa neho tiež niektorí predstavitelia o núdzových miestach, ktorých je podľa úradov v celej krajine na 4000, klamali. Zelenskyj však ďalšie podrobnosti nezverejnil.

Rusko tento týždeň opäť masívne zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, úplne bez prúdu bola bezprostredne o útokoch celá Kyjevská oblasť a čiastočne niektoré mestá vrátane Ľvova a Kyjeva. Kvôli situácii v ukrajinskej energetickej sústave bola tiež aktivovaná havarijná ochrana v Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmelnyckej jadrovej elektrárni. V piatok spoločnosť Ukrenerho, ktorá prevádzku ukrajinskej rozvodnej siete zabezpečuje, oznámila, že sa podarilo obnoviť 70 percent dodávok prúdu.

Ukrajinský prezident uviedol, že bez elektrickej energie zostáva zhruba šesť miliónov odberateľov, čo je o polovicu menej ako v stredu večer. Približne 600.000 odberateľov je bez prúdu práve v hlavnom meste. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal povedal, že sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie pre takmer celú kritickú infraštruktúru, a to vrátane nemocníc, teplární či vodární a zariadení pre distribúciu vody, napísal server BBC News.

545 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine