Orbán: Je potrebná suverénna Ukrajina, aby Rusko nebolo hrozbou pre Európu

Suverénna Ukrajina je potrebná na to, aby Rusko nepredstavovalo pre Európu hrozbu, uviedol podľa agentúry MTI maďarský premiér Viktor Orbán.

27.11.2022 13:46
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (132)

V čase vrcholiaceho sporu o vyplatenie peňazí z regionálnych fondov Európskej únie ide o zmenu rétoriky šéfa maďarskej vlády, ktorý v súvislosti s ruskou agresiou voči susednej krajine dával podľa západných pozorovateľov opakovane najavo skôr proruské postoje.

Európa je jednotná vo svojom snažení zastaviť Rusko, ktoré predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Európy, vyhlásil podľa MTI predseda Orbán na konferencii kresťansko-demokratických a centristických strán v Paname. Podľa Orbána je na naplnenie tohto cieľa potrebná zvrchovaná Ukrajina. Uviedol tiež, že v Európe sa líši pohľad na to, ako tento cieľ dosiahnuť, a to najmä v otázke protiruských sankcií. Podľa neho bude debata v tejto veci pokračovať.

Orbán, ktorého mnohí považujú za najbližšieho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina v EÚ, vystupuje proti uvaleniu sankcií na Moskvu, hoci nakoniec hlasoval za všetky sankčné balíky. Maďarsko ako jediné z krajín v strednej a východnej Európe odmietlo dodávať Ukrajine zbrane alebo umožniť ich prevoz cez svoje hranice.

Orbán ale zároveň vyhlásil, že invázia Moskvy na Ukrajinu je „jasnou agresiou“ a jeho vláda podporuje ukrajinskú územnú celistvosť.

V súčasnosti smeruje k vyústeniu zdĺhavý spor Európskej únie s Budapešťou ohľadom dodržiavania demokratických štandardov v Maďarsku. Podľa správ niekoľkých médií z tohto týždňa Európska komisia zrejme členským štátom odporučí, aby Maďarsku zablokovali vyplatenie časti peňazí z európskych regionálnych fondov kvôli nedostatočným reformám v oblasti právneho štátu.

Maďarsko sa minulý týždeň vyslovilo proti tomu, aby si EÚ spoločne požičiavala na finančnú pomoc Ukrajine v budúcom roku. Mnoho médií špekulovalo o tom, že Budapešť blokovaním tohto a ďalších návrhov zvyšok EÚ vydiera v snahe vymôcť si vyplatenie európskych fondov.

V sobotu prišla do Kyjeva na pozvanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského maďarská prezidentka Katalin Nováková. Odsúdila tam ruskú agresiu voči Ukrajine a uviedla, že zodpovednosť za vojnu leží úplne jasne na ruskom prezidentovi Putinovi.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Viktor Orbán #vojna na Ukrajine