Estónsky minister Pevkur: Rusko nie je ani po deviatich mesiacoch vojny zásadne oslabené

Rusko nie je ani po deviatich mesiacoch vojny na Ukrajine zásadne oslabené a hrozba, ktorú predstavuje pre západné krajiny, sa nijako nezmenšila. Počas návštevy Berlína to uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur.

27.11.2022 14:25
Vladimir Putin Foto: ,
Zničený portrét s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina na zemi v meste Cherson
debata (438)

VIDEO: Na Rusov. Ukrajinci nasadili tanky i vrtuľníky.

Video

„Povedzme to úprimne a jasne: ruské námorníctvo a letectvo, je viac-menej také veľké, ako bolo pred vojnou,“ povedal šéf estónskeho rezortu obrany v rozhovore pre DPA.

Ruské pozemné jednotky síce podľa neho prišli v priebehu bojov na Ukrajine o značnú časť svojej sily. Skôr či neskôr, ale zrejme v kratšom časovom horizonte, však budú opäť rovnako početné ako pred vypuknutím vojny, alebo možno ešte početnejšie, uviedol Hanno Pevkur.

VIDEO: Rusko je teroristický režim, tvrdí Dzurinda

Video

Ruská armáda bude okrem toho profitovať z bojových skúseností získaných na Ukrajine. „Nemáme dôvod domnievať sa, že by sa hrozba, ktorú predstavuje Rusko, nejako zmenšila,“ povedal estónsky minister.

Zároveň varoval pred „únavou“ Západu z vojny na Ukrajine. „To je presne to, čo chce Rusko dosiahnuť… Rusko je pripravené znášať útrapy dlhšiu dobu,“ myslí si Pevkur.

VIDEO: Pred Božím hnevom sa ruské tanky neschovajú

Video
Briti dodali Ukrajincom laserom navádzané rakety Brimstone 2 určené na ničenie pohyblivých obrnených cieľov. Brimstone je archaické označenie pre síru, používa sa najmä v slovnom spojení fire and brimstone, ktoré odkazuje na Boží hnev, na chrlenie ohňa a síry. Pozrite si test rakety Brimstone 3 na videu spoločnosti MBDA.

Estónska vláda plánuje vzhľadom na pretrvávajúcu ruskú hrozbu v ďalšom roku venovať na obrany 2,84 percenta svojho hrubého domáceho produktu. V roku 2024 sa tento podiel zvýši na 3,2 percenta, čo je vysoko nad dohodnutými dvoma percentami HDP, ktoré by mali na obranu vynakladať členské krajiny NATO.

Estónsko okrem toho venovalo už zhruba percento svojho hrubého domáceho produktu na podporu ukrajinskej armády, uviedol estónsky minister obrany.

Európska únia Čítajte viac Pobaltské štáty uzavreli svoje hranice pre ruských občanov
438 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine