Boľševici ho chceli zastreliť, jeho zbrane pomáhajú proti Rusom

Igor Sikorsky patrí k priekopníkom letectva, najmä v oblasti vrtuľníkov. Narodil sa v Kyjeve v roku 1889, ale po boľševickej revolúcii v roku 1917, keď ho komunisti chceli zastreliť, emigroval najprv do Francúzska a neskôr do USA.

28.11.2022 05:45
Sea King, vojna na Ukrajine Foto:
Britský vrtuľník Sea King.
debata (106)

Jeho príbeh pripomenulo na sociálnej sieti Twitter ukrajinské ministerstvo obrany.

"V roku 1918 prinútil boľševický prevrat jedného z najväčších moderných leteckých konštruktérov Igora Sikorského z Kyjeva odísť do USA. O storočie neskôr budú vrtuľníky Sikorsky S-61 Sea King, ktoré vytvorila jeho genialita, brániť jeho rodnú zem,“ uviedol rezort obrany.

VIDEO: Pozrite si vrtuľniky Sea King

Video

Podľa dostupných informácií sa Sikorsky nehlásil k ukrajinskému pôvodu. Ale faktom je, že to bol priekopník výroby vrtuľníkov. A minulý týždeň Británia ohlásila, že Ukrajine dodá spomenuté helikoptéry Sea King (Kráľ mora).

Už v roku 1923 vznikla firma Sikorsky Aircraft. V roku 1942 sa helikoptéra Sikorsky R-4 stala prvým sériovo vyrábaným vrtuľníkom na svete. Zároveň bol prvý stroj tohto typu, ktorý začalo používať americké vojenské letectvo.

VIDEO: Ukrajina: Briti posielajú proti Rusom Kráľa mora

Video
Pozrite si video US Marines.

Vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk majú aj slovenské ozbrojené sily. Spoločnosť Sikorsky Aircraft dnes vlastní firma Lockheed Martin. Sikorsky sa v roku 1953 dostal na titulku magazínu Time, zomrel v roku 1972.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna