Bohyňa Pelé zatiaľ Havaj ušetrila. Sopka Mauna Loa vybuchla prvýkrát za takmer 40 rokov

Havajská sopka Mauna Loa krátko pred polnocou havajského času (pred 11:00 SEČ) vybuchla, prvýkrát od roku 1984. Láva sa zatiaľ nedostáva cez jej vrchol a obyvateľom na úpätí tak teraz nehrozí nebezpečenstvo, uviedla v predbežnom oznámení Americká geologická služba (USGS).

28.11.2022 13:05
Mauna Loa Foto: ,
Pohľad z výskumnej kamery na severný okraj vrchola kaldery havajskej sopky Mauna Loa v pondelok 28. novembra 2022.
debata

USGS upozorňuje, že ide iba o začiatok erupcie, sprevádzaný množstvom miernych zemetrasení, ktoré spôsobuje tlak, ktorý magma svojim pohybom vytvára na okolité horniny. Erupcia môže trvať menej ako deň a ďalej sa nerozvinúť, inokedy môže trvať dni, týždne až mesiace.

„V tejto chvíli sa láva pohybuje iba v oblasti vrcholu a neohrozuje obyvateľov v smere k úpätiu sopky,“ uvádza USGS.

Mauna Loa je jednou zo 161 sopiek na území Spojených štátov, ktorú geológovia evidujú ako potenciálne nebezpečnú. Sopka naposledy vybuchla 25. marca 1984. Začiatok erupcie vtedy sprevádzali silné zemetrasenia. Z praskliny v okraji sopky vo výške 2 850 metrov nad morom sa začal po niekoľkých hodinách valiť prúd lávy smerom k mestu Hilo, ktorý vytvoril „takmer dva kilometre dlhú ohnivú záclonu“, opisuje na svojom webe americká Správa národných parkov (NPS).

Láva sa po niekoľkých dňoch začala valiť aj z ďalších trhlín, ktoré ale znížili intenzitu prúdu smerom k Hilo. Posledným dňom erupcie bol 15. apríl 1984; „sily bohyne Pelé mesto Hilo zase raz ušetrili“, píše NPS. Pelé je v tradičnom havajskom náboženstve bohyňou sopiek a ohňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #výbuch sopky