Mier netrval ani polroka. Taliban v Pakistane zavelil do útoku

Pakistanská odnož afganského radikálneho hnutia Taliban oznámila, že už nebude dodržiavať prímerie, ktoré s vládou v Islamabade uzavrela v júni tohto roku. Svojim bojovníkom súčasne nariadila, aby začali podnikať útoky po celej krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

28.11.2022 16:07
debata

„Keďže v rôznych oblastiach prebiehajú vojenské operácie proti mudžáhidom, je nevyhnutné, aby ste podnikali útoky kdekoľvek v celej krajine," uvádza sa vo vyhlásení.

Skupina Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), ktorá má podobnú islamistickú ideológiu ako afganské vládne hnutie Taliban, je od svojho vzniku v roku 2007 zodpovedné za desiatky násilných útokov a stovky obetí na životoch na území Pakistanu.

taliban Čítajte viac Taliban zakázal Afgankám navštevovať verejné kúpele, vystačiť si majú s kúpeľňami

TTP istý čas vládla nad časťou tzv. kmeňových území v Pakistane, kde uplatňovala svoj radikálny výklad islamského práva, pripomína AFP. Jej bojovníci boli od roku 2010 postupne vytláčaní z pakistanského pohraničia do susedného Afganistanu, povzbudil ich však návrat Talibanu k moci v Kábule.

Skupina sa v júni s pakistanskou vládou dohodla na prímerí. Obe strany však opakovane tvrdili, že sa pokoj zbraní nedodržiava a že dochádza k mnohým potýčkam, píše AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #islamisti