Zahnali sme americký krížnik, tvrdí Čína. USA to popierajú

Čínska armáda v utorok uviedla, že v Juhočínskom mori zahnala americký krížnik s riadenými strelami. Podľa nej nelegálne vplával do vôd blízko sporných Spratlyho ostrovov, informovala agentúra Reuters. Americká armáda však toto tvrdenie spochybnila.

29.11.2022 05:46 , aktualizované: 10:22
americké vojnové lode, USS Chancellorsville Foto:
Americké námorníctvo preplávalo s vojnovými loďami USS Chancellorsville a USS Antietam cez Taiwanský prieliv v nedeľu 28. augusta 2022. Na snímke z roku 2016 je krížnik s riadenými strelami USS Chancellorsville vo Filipínskom mori.
debata (14)

„Akcia americkej armády vážne porušila zvrchovanosť a bezpečnosť Číny,“ uviedol hovorca veliteľstva južného zoskupenia čínskej Ľudovej oslobodeneckej armády. Podľa neho išlo o krížnik s riadenými strelami USS Chancellorsville, ktorý nedávno preplával Taiwanským prielivom.

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency z vojenského cvičenia Chan Kchuang.

Južné veliteľstvo ďalej oznámilo, že jednotky čínskej armády zostanú v najvyššej pohotovosti.

Americké námorníctvo označilo vo vyhlásení toto tvrdenie Číny za nepravdivé a za snahu o skreslenie zákonnosti amerických námorných operácií.

„USS Chancellorsville sa v súlade s medzinárodným právom riadil slobodou plavby a potom pokračoval vo vykonávaní normálnych operáciách vo vodách, v ktorých sa uplatňuje sloboda na otvorenom mori… Spojené štáty bránia právo každej krajiny lietať, plaviť sa a operovať všade, kde to povoľuje medzinárodné právo,“ uvádzajú americké námorné sily vo vyhlásení.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré sa stalo jedným z mnohých ohnísk napätia vo vzťahoch medzi ňou a Spojenými štátmi. USA odmietajú podľa nich nezákonné územné nároky Číny v týchto vodách bohatých na nerastné suroviny.

Americké vojnové lode v posledných rokoch stále častejšie plávajú v Juhočínskom mori, aby dali najavo odhodlanie čeliť čínskym územným nárokom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA