Prvýkrát menej ako polovica. Ateisti v Anglicku a Walese dobiehajú kresťanov

Kresťania v Anglicku a Walese prvýkrát v histórii tvoria menej ako polovicu populácie. Oproti minulým rokom vzrástol počet hinduistov a moslimov, najväčšou zmenou v náboženskom zložení obyvateľov je v tejto časti Británie ale nárast počtu ľudí bez vyznania o takmer 20 percent oproti začiatku tisícročia. Vyplýva to z dát sčítania ľudu britského štatistického úradu (ONS).

29.11.2022 14:26
debata

Vlani sa ku kresťanstvu hlásilo 46,2 percenta, respektíve 27,5 milióna ľudí. V roku 2011 ich bolo 59,3 percenta. Kresťanstvo bolo však pri sčítaní v kategórii vyznaní stále najčastejšou odpoveďou, na druhom mieste bolo „bez vyznania“ s 37,2 percenta, čo predstavovalo 22,2 milióna ľudí.

„Nie je veľkým prekvapením, keď sčítanie ukázalo, že menej ľudí v tejto krajine sa pokladá za kresťanov. To pred nás predkladá výzvu nielen veriť, že boh vybuduje svoje kráľovstvo na Zemi, ale aj aktívne šíriť povedomie o Kristovi,“ povedal denníku The Telegraph v reakciu na dáta arcibiskup z Yorku Stephen Cottrell.

Úpadok náboženstva sa nerovná úpadku hodnôt

Britská organizácia Humanists UK, ktorá združuje ľudí bez vyznania s cieľom propagovať sekulárne humanistické ideály, denníku The Guardian povedala, že ľudia by si nemali myslieť, že úpadok náboženstva sa rovná úpadku hodnôt.

Mária Tömösváryová Čítajte viac Ako žije rodina mnohých kultúr a náboženstiev

„Prieskumy ukazujú, že traja z desiatich dospelých Britov majú humanistické ideály a presvedčenia. A toto číslo v posledných rokoch stúpa,“ povedal prezident Humanists UK Adam Rutherfort. Organizácia tiež uviedla, že výsledky sčítania by mali „prebudiť na zamyslenie nad rolou viery v spoločnosti“.

Výsledky sčítania za minulý rok ukázali aj tendencie v etickom zložení Anglicka a Walesu; príslušníkov bielej rasy bolo v minulom roku 81,7 percenta, čo je o 4,3 percentu­álneho bodu menej ako v roku 2011. O jednotky percentuálnych bodov naopak pribudlo Britov ázijského pôvodu a o desatiny percentuálneho bodu Britov pôvodom z Afriky, Karibiku a ďalších miest.

Sčítanie obyvateľov Čítajte viac Sčítanie 2021: Slovensko starne, pribudlo ateistov

Nárast v pomere obyvateľov inej ako bielej pleti je obzvlášť viditeľný v mestách ako Birmingham a Leicester, ktoré teraz evidujú viac ako polovicu obyvateľov inej ako bielej pleti, ktoré sú vo zvyšku Británie menšinami, píše The Guardian, ktorý fenomén nazýva „superdiverzitou“.

V Leicestri vlani bolo 59,1 percenta ľudí iné ako bielej pleti, čo je rapídny nárast oproti roku 1991, kedy to bolo mierne cez 25 percent. V Birminghame, druhom najväčšom britskom meste, etnické menšiny tvoria 51,4 percenta, pred dvadsiatimi rokmi to bolo okolo 30 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #kresťanstvo #anglicko #wales