Do Kazachstanu ušli pred mobilizáciou nielen státisíce Rusov, ale aj miliardy rubľov

Po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku do Kazachstanu prišlo viac ako 400-tisíc Rusov, niečo vyše 320-tisíc ich ale túto stredoázijskú republiku zase opustilo.

29.11.2022 18:34
debata (39)

Dnes o tom podľa Rádia Svoboda informovala kazachstanská ministerka práce a sociálnych vecí Tamara Dujsenovová.

V Kazachstane sa podľa nej v súčasnosti nachádza asi 100-tisíc Rusov, medzi nimi 22-tisíc pracovných migrantov.

Podľa údajov Kazašskej národnej banky tento rok v októbri z Ruska do Kazachstanu pomocou bankových prevodov „pritieklo“ 5,6 miliárd rubľov, čo je trinásťkrát viac ako vlani v októbri. V septembri, keď ruský prezident Vladimír Putin čiastočnú mobilizáciu vyhlásil, sa objem prevodov medziročne zvýšil o 19 percent. Ich množstvo sa v septembri oproti roku 2021 zvýšilo o 20 percent a v októbri potom päťnásobne.

mobilizácia Čítajte viac Pre mobilizáciu utieklo možno až milión Rusov, Moskovčania narýchlo predávajú byty

Státisíce Rusov po 21. septembri, keď Putin čiastočnú mobilizáciu vyhlásil, utiekli do krajín ako Kazachstan, Gruzínsko, Arménsko alebo Turecko, aby sa vyhli možnému nasadeniu v bojoch na Ukrajine. Najmä pri hraniciach Ruska s Kazachstanom sa vtedy tvorili niekoľkokilometrové fronty. Ruské úrady tvrdia, že čiastočná mobilizácia skončila, avšak oficiálny výnos o tom neexistuje. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova právnici vychádzajú z toho, že takýto dokument nie je nutný.

Putin Čítajte viac Ruská polícia chytá a mobilizuje mužov všade, kde sa dá. Sťažuje sa ľud i hodnostári
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kazachstan #vojna na Ukrajine #putinova mobilizácia